Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

DEPARTAMENTUL PENTRU ROMANII DE PRETUTINDENI ; Sfintirea Bisericii românesti de la Most, Cehia

Singura Biserica romaneasca din Cehia a fost sfintita, in data de 9 octombrie, de Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, impreuna cu Preafericitul Parinte Mitropolit Krystoph al Cehiei si Slovaciei, Inalt Preasfintitul Casian, Arhiepiscopul Dunarii de Jos, si Preasfintitul Ciprian Campineanul, Episcop-vicar patriarchal. Biserica a fost ridicata de Patriarhia Romana cu sprijinul Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni, in orasul ceh, Most in cinstea celor peste 66.000 de ostasi romani cazuti pentru eliberarea Cehoslovaciei de invazia nazista in timpul celui de-al doilea razboi mondial

 

Secretarul de Stat pentru Romanii de Pretutindeni, Eugen Tomac, a participat la ceremonia de sfintire a lacasului sfant alaturi de reprezentanti ai Statului roman, ai Ambasadei Romane la Praga, ai Asociatiei Nationale a Cadrelor Militare in Rezerva si Retragere, si ai autoritatilor locale din orasul Most. Eugen Tomac a rostit un discurs in fata participantilor la eveniment in care a relevat importanta unui astfel de locas pentru cinstirea memoriei eroilor romani cazuti.

In cadrul evenimentului, au rostit alocutiuni gen. lt. Ion Oprisor, secretar CSAT in cadrul Administratiei Prezidentiale, care a transmis mesajul Presedintelui Romaniei, Vlastimil Vozka, primarul orasului Most si Pavla Bendova, reprezentantul Ministerului Culturii din Cehia. Lucrata in lemn de mesterii maramureseni din Barsana, Biserica va purta hramul "Inaltarea Domnului" si "Sfantul Mare Mucenic Valentin din Durostorum", consfintind comuniunea dintre cele doua Biserici si cooperarea dintre poporul ceh si cel roman. Pentru a marca acest moment istoric din viata Bisericii Tinuturilor Cehiei si Slovaciei, Preafericitul Krystoph i-a conferit Patriarhului Daniel Ordinul "Sfintii Chiril si Metodiu", cea mai inalta distinctie bisericeasca ceha instituita acum 60 de ani si oferita de-a lungul timpului doar intaistatatorilor Bisericilor Ortodoxe autocefale. Alaturi de Biserica a fost sfintita si o troita inchinata eroilor romani care s-au jertfit pentru eliberarea Tinuturilor Cehiei si Slovaciei de sub ocupatia nazista. Lista cu numele acestora semnata de Intaistatatorii celor doua Biserici a fost introdusa intr-un tub metalic ce a fost asezat in soclul troitei, acolo unde oficialii prezenti au depus coroane de flori.

Biserica va functiona ca asezamant monahal si va fi destinata comunitatii de credinciosi ortodocsi romani, prezenti intr-un numar destul de insemnat in aceasta tara. Slujbele in limba romana vor fi savarsite in aceasta biserica de catre parintele Cristian Popescu. Construirea lacasului de cult este gandita si ca un punct de pornire pentru promovarea spiritualitatii si a arhitecturii traditionale romanesti in Cehia. Avand in vedere pozitionarea geografica a orasului Most, in apropierea granitei cu Germania si nu departe de Praga, in jurul sau vor putea fi dezvoltate si activitati culturale menite sa prezinte turistilor de pretutindeni specificul spiritualitatii, istoriei si culturii romane in context european.

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page