Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

ILUZIA PUTERII

Maria Diana Popescu, Agero

Pliniu cel Batran, in lucrarea enciclopedica „Istoria naturala", aminteste de pictorul grec Apelles si de momentul prezentarii unei picturi publicului roman, cind un cizmar din multime ii atrage atentia ca sandaua unui personaj nu e realizata ca in realitate. Apelles, cuviincios, accepta critica si reface sandaua. Tot neimpacat, cizmarul se apuca sa critice intreaga pictura. Atunci Apelles ii spune: „Ne sutor ultra crepidam" – „Cizmarule, nu mai sus de sandala!". Romanul are un proverb: „feriti-va de cei cu mintea odihnita!", mai ales de cei care nu au capacitatea sa pretuiasca sistemul de valori sau sa il adapteze, nu atit scopurilor nobile, cit adevarului. Specialistii afirma ca nu exista minti slabe sau prost alcatuite, ci lipsa de organizare intelectuala sau lipsa de preocupare pentru cultura generala. Spatiile generoase ale unor editii pefir sint atacate de tot soiul de cizmari, asemenea celui ce si-a permis sa-l critice pe Apelles. Posibilitatea folosirii internetului de catre aproape oricine a dat nastere unei categorii de asa-zisi stie tot. Din adaposturi deformatoare, indivizi fara competente, unii ascunsi in spatele anonimatului, altii cu arama pe fata, emit tot soiul de inexactitati. Pe considerentul ca adevarul nu exista decit in teoriile lor, isi dau cu parerea asupra unor texte apartinatoare vastelor domenii, desi punctul lor de vedere nu-i fundamentat nici pe cunoastere, nici pe competenta. Dizgratios si nefolositor. Dar cum iluzia puterii face parte din realitate si pe ea se bazeaza unele acte simbolice ale indivizilor marunti, actioneaza fara sa incerce intii de toate identificarea unor legaturi veridice cu judecata lor. Comentatorii de ocazie dau curs egoismului, frustrarilor, micimii si repulsiei fata de lucrari si personalitati valoroase sau se ataseaza exagerat de un simbol si devin violenti in apararea lui. Interventiile lor nu impresioneaza pe nimeni. Ca semnatar al unui articol, te bucuri atunci cind descoperi, din rindul cititorilor, pozitionari ferme fata de valoare.

Rationamentele atrofiate, fie in mod voit, fie din nestiinta, nu vor fi niciodata opinii demne de apreciat, ci niste tocmeli de limbaj, puse cu furca in spatiul destinat discutiilor. O judecata valoroasa trebuie sa fie fidela textului pus sub lupa si la fel de creativa ca cea a subiectului analizat. Comentatorii de ocazie ar trebui sa inteleaga ca si ideile se adopta in functie de oportunitate si de sens. Vorbaria amatorista si violenta, precum si parerile de duzina se degradeaza foarte rapid. Nu numai ca nu sint parcurse, dar ne duc cu gindul la genul de cizmari, asemenea celui ce si-a permis sa-l critice pe Apelles. Daca nu stii sa folosesti canalele media in scopuri onorabile, pierzi timpul scriind comentarii despre propriile himere.

Nu m-au interesat niciodata comentariile partinitoare in favoarea celor care au deconstruit Romania, favorabile celor din haita, care ii arunca in fata, precum apele la mal, pe mizgalitorii de hirtie, pe aiuritii si obsedatii veacului acestuia. Generatiile au avansat, nu mai accepta informatii ieftine, nu mai pot fi duse cu zaharelul istoriei. In ceea ce ma priveste, ramin credincioasa si atasata sentimentului patriotic, modelelor de integritate morala si spirituala ale neamului, asa cum Parintele Galeriu ne povatuieste: „Faptele dau marturie, nu gura noastra pacatoasa".

Maria Diana Popescu, Agero

www.agero-stuttgart.de

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page