Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

"Intre doua lumi"

de BEN TODICA

Cartea „Intre doua lumi" cuprinde nostalgia autorului fata de valorile moral - crestine, credinta, dragostea, speranta intr-o lume globalizata, agitata, stresanta. Nevoit sa paraseasca de timpuriu meleagurile natale, dupa un scurt periplu in Italia, s-a stabilit la celalalt capat al lumii, in Australia. A plecat cu spiritul identitar romanesc, in suflet, subliniind in carte, faptul ca pamantul stramosesc este altarul tarii, iar muntii nostri sanii mamei. Ei de-a lungul vremurilor au adapostit bogatiile materiale si spirituale ale neamului, cantecele lor de dor si jale: "muntii nostri aur poarta, noi cersim din poarta in poarta".

In primul capitol al cartii, autorul considera ca biserica era un muzeu in perioada comunista, dar in centrul ei se afla Creatorul, iar prezenta religiei in scoala, dupa 1989, e „cheia altarului" care formeaza caractere.

Inca din copilarie au iesit la iveala cele trei pasiuni statornice ale sale: filmul, teatrul si scrisul. Primul aparat foto l-a avut la 12 ani si a realizat un filmulet la Casa de cultura din Oravita, manifestand devreme inclinatii jurnalistice, fiind si in teatru talentat.

In tara cangurului, devine un Badea Cartan al timpurilor noastre, de pastrator al identitatii romanesti intr-o lume secularizata si instrainata. Amintirile din copilarie si adolescenta sunt legate de traditiile banatene. Se releva, pe buna dreptate, faptul ca locul unde te nasti este sfant si te macina permanent dorul de tara.

Are o corespondenta remarcabila cu personalitati literare din Romania si nu numai: Artur Silvestri (acesta fiind si un model pentru autor) George Anca, Ioan Miclau etc.

Ben Todica dovedeste prin aceasta carte reale calitati scriitoricesti, fiind un manuitor al condeiului si cuvantului. A scris variate articole publicate in multe reviste din diaspora, fiind un adevarat gladiator in arena, un om al cetatii, un jurnalist complet, un cineast care a realizat zeci de filme ale vietii si traditiilor comunitatii romanesti, cat si un excelent reporter la un post de radio din Melbourne. Desfasoara o activitate de mecenat, sprijinind artistii romani din tara – continent al emisferei sudice. Marele geograf Simion Mehedinti, in lucrarea Crestinismul Romanesc arata faptul ca „Un om, ca si un popor, atata pretuieste, cat a inteles din Evanghelie si cat poate sa urmeze invatatura lui Iisus".

Prin urmare, Duhul Sfant lucreaza cu putere in cartea lui Ben Todica, cuvintele folosite sunt ziditoare pentru aceasta vreme dominata de confuzii. De aceea, ii doresc sa aiba in permanenta un indemn biblic din troparul Sfantului Dumitru care zice: "Sa muncesti in fiecare zi, precum nu ai muri niciodata si sa ai grija de spirit (in cazul de fata cel romanesc, n.n.) daca ai muri maine".

Prof. dr. Nicolae Ionescu

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page