Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Northrop Grumman s-a mutat din California în nordul VirginieiBy Simona Botezan, Washington DC


Northrop Grumman (NOC) este o corporatie specializata in sisteme de securitate, produse si solutii in industria aerospatiala, electronica, sisteme informatice, precum si servicii tehnice pentru armata, clientii guvernamentali si comerciali din intreaga lume. Compania a fost infiintata la inceputul secolului XX si si-a stabilit sediul central la Los Angeles in anul 1930.
In luna iulie 2011, ziarul Loudoun Times Mirror informa cititorii din zona Washington DC, despre intentia de relocare a companiei Northrop Grumman, de la Los Angeles in nordul Virginiei. Presedintele companiei, Wes Bush, a declarat pentru Loudoun Times Mirror ca decizia de relocare a fost luata in luna aprilie si este motivata de necesitatea de a fi aproape de clientii sai principali: guvernul SUA si Department of Defense.
Guvernatorul Virginei a declarat ca relocarea companiei va avea un impact deosebit asupra zonei, deoarece colosul din LA are peste 20.000 de angajati, care vor fi relocati in nordul Virginiei, vor cumpara case aici si se vor incadra in comunitate. Dintre acestia, circa 500 de persoane vor lucra in noul headquarter al companiei, situat in Falls Church, Virginia.
Ceremonia de inaugurare a sediului Northrop Grumman HQ a avut loc la 23 septembrie 2011. La ceremonia de taiere a panglicii au participat Guvernatorul Virginiei, Bob McDonnell; Republicanii Jim Moran si Gery Connolly; Senatorul Mark Warner si chairman Sharon Bulova, reprezentanta Fairfax County Board of Supervisors.
Ceremonia a fost urmata de o receptie, in deschiderea careia CEO Wes Bush a adresat multumiri autoritatilor statale si federale si, in mod special, Guv. McDonnell, pentru sprijinul pe care l-au acordat companiei Northrop Grumman pentru relocare.
Statul Virginia este recunoscut pentru legile pro-business si oportunitatile deosebite pe care le ofera investitorilor care isi stabileasc sediul central in vecinatatea capitalei natiunii. Potrivit revistei Forbes, treizeci dintre cele mai profitabile afaceri din lume au sediul central in Virginia. Printre ele se numara: Smithfield Food, Orbital Sciences, CarMax,Watson Wyatt Worldwide, Verizon, Capital One, Dollar Tree, Capital Dinamic, Dominion Resources, Freddie Mac, Sallie Mae, CACI International, FHC Health System, Mars Inc si multe altele.
Initial, compania californiana isi exprimase dorinta de a construi un sediu propriu la Washington DC, o cladire inalta din otel si sticla, dar cererea le-a fost respinsa deoarece cladirea nu se incadra in arhitectura zonei. Aeroportul Ronald Reagan, situat in vecinatatea National Mall (centrul istoric), reprezinta un alt motiv pentru care la Washington DC nu se construiesc zgarie nori. Desi au respins ideea construirii unei cladiri moderne, autoritatile au oferit companiei Northrop Grumman  doua solutii alternative (Arlington si Falls Church).

Northrop Grumman a ales un complex de14 cladiri ultramoderne in Fairview Park Drive, complex  in care a functionat anterior compania Verizon, specializata in telecomunicatii, de asemena contractor guvernamental. Complexul ocupa 334,000 square feet, este dotat cu sali de conferinte, sali de gimnastica si multe alte facilitati. Complexul este situat la intersectia strazilor US 50 Arlington Blvd. cu 495 Capital Beltway. Sediul a fost remodelat dupa cerintele Northrop Grumman de catre LEED, Leadership in Energy and Environmental Design Commercial Interiors.
Datorita cifrei de afaceri ridicate, este de asteptat ca Northrop Grumman sa contribuie semnificativ la taxele statale, si implicit la economia & bugetul local. Cu toate acestea, exista déjà o multime de voci care reproseaza Guv. McDonnell ca a acordat facilitati importante companiei californiene doar pentru a castiga capital electoral, dar a omis esentialul - crearea unor locuri de munca pentru cetatenii din nordul Virginiei.  
Republicanul McDonnell este al 71-lea guvernator al Virginiei si detine functia din anul 2009. Sloganul cu care a castigat alegerile era: “Bob's for Jobs". Ca urmare, contestatarii relocarii NOC il acuza indirect de nerespectarea promisiunilor electrorale. Ei sustin ca relocarea a 20.000 de angajati Northrop Grumman, impreuna cu familiile lor, va conduce la cresteri nejustificate de preturi pe piata imobiliara; trafic suplimentar pe sosele deja supraaglomerate si un numar mare de copii in scolile din nordul Virginiei. Deci va fi necesara alocarea unor fonduri suplimentare pentru infrastructura si constructia de scoli noi. In acest context, ei considera ca banii adusi de Northrop Grumman la buget nu vor acoperi inconvenientele produse de relocarea companiei in Virginia.

In replica, sustinatorii guvernatorului spun ca rata somajului in nordul Virginiei este doar 4% spre deosebire de rata somajului in intregul stat, care se apropie de 6% si mult mai mica decat rata nationala medie de 9% De asemenea, purtatorul de cuvant al Northrop Grumman, Robert Belote, afirma ca relocarea in nordul Virginiei va fi un castig pentru toata lumea, deoarece in viitorul apropiat NOC va angaja 40.000 de persoane din Washington DC metropolitan area.
Surse: Loudoun Times Mirror, Business Journal

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page