Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

101 ani de viata! Florica Nicolescu, specialist în domeniul psihopedagogiei copilului


Articol scris de
Profesor Dr. Ileana Costea (CSU, Northridge, SUA) si  
Doina Tetcu, Diplomat in Fizica (Bucuresti, Romania)

La Ramnicu Valcea, pe 7 octombrie 2011, Florica Nicolescu (nascuta Stafiescu), prietena de o viata si colaboratoarea Dr. Florica Bagdasar in domeniul psihologiei copilului cu dizabilitati, implinieste 101 ani. Ca si anul trecut, ziua ei de nastere va fi sarbatorita intr-un mod specific secolului 21, prin video si internet, pe Skype (La Valcea rude apropiate, printre care si nepoata ei, Doina Tetcu, biografa ei principala. De departe, fiul Floricai, Radu Nicolescu, doctor in matematica si profesor universitar de informatica la Auckland, Noua Zeelanda, cu sotia lui, Letitia, si Ileana Costea, din Los Angeles, California, co-autoare a articolului.)    
Multi dintre cei care lucreaza in domeniul psihologiei copilului ii poarta admiratie si recunostinta doamnei Florica Nicolescu, desi nu a fost cunoscuta public. Motivul: doi ani de inchisoare fara mandat de arestare, fara judecata, fara condamnare si 10 ani de interzicere de a-si practica profesia.

Doamna Nicolescu si-a sustinut diploma in Litere si Filozofie, cu specializare in psihopedagogie. In 1939 este detasata la Inspectoratul scolar al Capitalei. In 1940 cunoaste familia Dr. Florica si Dr. Dimitrie Bagdasar, care tocmai se intorsese in tara dupa niste ani de desavarsirea studiilor in America, desi ar fi putut ramane acolo. Erau apreciati in lumea medicala. Doctorul Bagdasar este cunoscut azi ca fondatorul scolii romanesti de neurochirugie. In 1946 Dr. Florica Bagdasar devine Ministrul Sanatatii dupa moartea sotului ei si infiinteaza Centrul de Igiena Mintala. In 1941 Dr. Florica Bagdasar publicase in Analele de Psihologie, volumul VIII, Bucuresti, articolul intitulat "Problema scolara a copiilor anormali ca inteligenta si comportament” in care se analizeaza metodele celorlalti mari cercetatori din domeniul educatiei si igienei mintale ale copilului. "Un examen complet al copilului cu probleme nu se poate face decat in cadrul unei organizatii, o clinica scolara medico-pedagogica.” Florica Bagdasar isi cauta colaboratori, persoane cu experienta care sa cunoasca copilul, care sa fi lucrat efectiv in scoala si ii propune o colaborare Floricai Nicolescu care pe atunci avea sapte ani de munca la scoala primara si la gradinita. Colaborarea intre cele doua Florici              incepe in mai 1942 si va dura ani de zile. Impreuna cu Alexandrina Demetrescu, profesoara la scoala de Educatoare "Pia Bratianu”, care vizitase scolile din occident si initiase o experienta la gradinta cu metodele noi (Decroly, Montesori) cele doua Florici aplica teste colective neverbale si, pentru cazurile necesre, Scara metrica a lui Binet-Simon in adaptarea lui Stefanescu-Goanga, impreuna cu specialisti veniti la Bucuresti din Cluj. Ideea Floricai Bagdasar era ca trebuie stimulat interesul copiilor care nu au tragere de inima pentru invatatura, si ca invatatul scrisului si cititului trebuie facut in asa fel ca pentru copil sa fie ca un joc.
Florica Bagdasar si Florica Nicolescu elaboreaza un Abecedar si o Aritmetica bazate pe o intensa  documentare, cercetind  abecedarele romanesti si straine, vizitand multe clase. Abecedarul era usor de urmarit, intuitiv, scrierea era conforma noii metode de scriere elaborata tot de cele doua autoare – scrierea verticala simplificata, iar Aritmetica folosea "metoda grupata” adica concretizarea numerelor prin desene. Cand Abecedarul a ajuns in mana copilului si a inceput a fi apreciat de catre invatatori dand rezultate uimitoare la copii, celor de la conducere nu le-a fost pe plac: "Nu corespunde noii ideologii comuniste!” In 1946 Ministerul Educatiei le atrage atentia autoarelor ca in Abecedar exista o rugaciune si ca in el apare o poezie despre Mos Craciun (nu Mos Gerila!). Autoarele au scos rugaciunea. Totusi la a treia editare, Abecedarul a fost interzis. In ordinul de interzicere a Abecedarului nu se pomeneste nimic despre Centrul de Igiena Mintala, asa ca Abecedarul continua sa fie utilizat la Centru, unde se desfasoara o activitate deosebit de sustinuta intre anii 1948-1951. Centrul se reorganizeaza, angajeaza noi specialisti, fara ca acestora sa li se pretinda sa fie membri de partid, pedagogi care intelegeu ce este debilul mintal si importanta diagnosticului care, stabilit intr-o singura sedinta ar constitui o mare eroare. Fiecare copil lua parte la activitate frontal, dar se bucura si de activitate individuala. Dupa multe sedinte, dupa tratament psiho-pedagogic se obtineau surprize placute, unii copii putand fi recuperati.  Pedagogii de la Centru nu se ocupau numai de debilii mintali: veneau din capitala si din provincie, copii care ramasesera in urma la scoala, si care erau ajutati sa se incadreze in clasa. Abecedarul era "O carte pentru toti copiii.”    
                              
La 8 septembrie 1951 Florica Nicolescu este arestata. La 10 octombrie 1953 este eliberata. La cererea ei de incadrare in invatamant i se raspunde: "Nu avem posturi pentru dumneavoastra”. Interdictia de a lucra in scoli a durat aproape 10 ani … Abia in martie 1960 este in fine incadrata. Era insa mereu controlata "cum examineaza copiii”.  A fost tinuta de comunistii de la putere departe de scoala in anii cei mai buni pentru activitate, intre 1951-1960, cand avea 40-50 ani. Intrebata ce isi doreste cel mai mult la cei 101 de ani, Doamna  Florica Nicolescu raspunde: "Sa inteleg de ce am fost arestata. De ce dupa ce am fost eliberata mi s-a interzis sa imi practic profesia  pe care o stapaneam atat de bine.”
Florica Nicolescu ramane in mintea si sufletul celor care au cunoscut-o ca un deosebit dascal care a stiut sa lucreze cu copiii. Impresionant este faptul ca acei copii de care s-a ocupat, pas cu pas, si pe care i-a invatat sa se poarte cu normalitate in viata de zi cu zi, recunosc ca ea i-a facut „om”.

Cateva marturisiri ale Floricai Nicolescu
"Comunistii nu mi-au taiat capul, dar m-au aruncat in puscarie pentru doi ani fara mandat de arestare si fara judecata si fara condamnare si m-au impiedicat 10 ani sa-mi practic profesia.”
„Activitatea la materialul educativ si munca cu copilul in colaborare cu Dr. Florica Bagdasar dureaza pana la 6 septembrie 1951 cand sunt arestata. Arestarea s-a facut fara ordin de arestare. Eram cu fiul meu, copil mic in brate, cand trei barbati au venit dupa mine in casa si m-au luat cu ei. Cei de la puscarie nu au vrut sa ma primeasca. I-am auzit spunand ca nu au ordin de arestare. O noapte si o zi m-au tinut pe o banca intr-un hol, ca pe o borfasa prinsa asupra faptului. A doua zi a inceput ancheta. Nici anchetatorul nu era lamurit asupra motivului arestarii. Am fost dusa intr-o celula intunecoasa si friguroasa. Ancheta a durat un an si jumatate. Florica Bagdasar face interventiile necesare, dar nu primeste nici un raspuns.  Aproape in fiecare zi eram mutata dintr-o celula in alta. De ce? Eram impinsa, imbrancita. Mi se puneau ochelari negri la ochi. Nu-mi permiteau sa stau pe scaun prea mult, nici sa ma asez in pat ziua. Umilinte, insulte au urmat in tot timpul inchisorii. La pranz mi se aducea mancare. Mi-o impingeau cu piciorul prin usa intredeschisa, o scuipau, trageau o injuratura, limbajul obisnuit. Nu eram lasata sa stau pe pat, eram singura in intuneric si frig; nu aveam sapun, nici prosop. Abia dupa 8 luni mi s-a permis sa primesc un pachet de imbracaminte de acasa.
Ca Ministru al Sanatatii, Florica Bagdasar a avut o activitate prodigioasa de eradicarea malariei, de ajutorarea celor infometati in Moldova, a adus multe ajutoare din strainatate ... si rezultatul: comunistii au indepartat-o. Au obligat-o sa demisioneze de la Minister si au acuzat-o de a fi reactionara, vanduta vestului. Comunistii au inlaturat-o tocmai pentru ca nu vroiau astfel de caractere pozitive. In perioada in care lucram cu Florica Bagdasar am fost solicitata sa colaborez cu Aslan, Chisinevschi, Ana Pauker. Nu am raspuns acestor invitatii. Nu mi-am dat seama atunci ca adevaratul motiv era de a ma face sa ma despart de Florica Bagdasar. S-a ales atunci alt mijloc: arestarea mea, dar nu se gasea un motiv pentru arestare, si abia dupa catva timp s-a scris in documentele mele "omisiune de denunt”. Complet fals. Nu este ceea ce apare in documentul de eliberare.
In ziarul "Scanteia” din 18 ianuarie 1953 apare un articol intitulat "Pentru lichidarea deformarilor antistiintifice in domeniul pedagogiei.” Centrul de Igiena Mintala se desfiinteaza. Se tin sedinte la scoli, se citeste articolul din ziar, dupa care se fac   comentarii: „Centrul este condus de tradatori, dusmani ai clasei muncitoare”. Articolul din Scanteia este reprodus in intregime in toate ziarele de specialitate din capitala si din tara. Articolul este prelucrat si discutat in toate scolile si in spitale. Aceasta campanie furibunda dureaza aproape 10 ani. Dupa aparitia articolului din Scanteia, in inchisoare fiind, am fost trecuta la munca de la fermele de langa Bucuresti: Bragadiru, Domnesti. Acolo a fost mai bine. Eram macar in aer liber. Mai puteam manca un morcov, o ceapa. De la Domnesti am fost eliberata la 8 octombrie 1953. In biletul de eliberare nu s-a stabilit nici o culpa. Abecedarul nu era o dovada legala. Parintii mei batrani si bolnavi au fost nevoiti sa arda toate cartile din casa. Se zvonise in sat ca am fost arestata din cauza cartilor”. 


Nota: Articolul este bazat pe mateirale publicate de Doina Tetcu si Ileana Costea in revista on line  Omnigraphies:  www.omnigraphies.com/modules/smartsection/item.php?itemid=708 si in Revista 22 din 21 decembrie 2010 , editie scrisa si online: www.revista22.ro/secretul-longevit259355ii-9588.html si www.revista22.ro/articol-9589.html  si www.revista22.ro/articol-9589.html . Un reportaj despre Florica Nicolescu a fost publicat si de Petre Badica, in Romania Libera din 26 noiembrie 2010, editie scrisa si online, pe baza materialelor  primite de la Doina Tetcu si a interviului luat Doamnei Florica Nicolescu: www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/reportaj/inchisa-de-comunisti-pentru-un-abecedar-capitalist-207388.html .

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page