Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Un cercetator roman a dedus existenta particulelor cu vitezele supraluminale descoperite recent la CERNProf. Ion Patrascu
Colegiul National „Fratii Buzesti”
Craiova, Romania

Fizicienii de la CERN au descoperit recent, in mod experimental, ca particulele neutrino circula cu o viteza mai mare decat viteza luminii!  
Prin experimentul denumit OPERA, oamenii de stiinta au trimis dusuri de particule neutrino de la Laboratorul CERN din Geneva, Elvetia, la Laboratorul INFN din Gran Sasso, Italia, si au observant ca particulele neutrino au circulat subteran pe distanta de 730 km cu o viteza mai mare decat viteza luminii.
Dr. Antonio Ereditato de la Universitatea din Berna, liderul echipei stiintifice a experimentului OPERA, a facut publice rezultatele si a invitat oameni de stiinta din toata lumea sa discute aceste rezultate uimitoare.
Exista medii prin care lumina circula mai incet decat unele particule, de exemplu in apa si in ulei, dar nu in vid.
De asemenea, sunt cunoscute fenomene supraluminale precum velocitatea fazei unei unde si velocitatea de grup a unei unde, dar in aceste cazuri nici o informatie sau energie nu circula cu viteza mai mare decat cea a luminii.
In mod similar sunt undele-X a caror velocitate supraluminala a varfului este un fenomen tranzitoriu, insa frontalele undelor se misca cu viteza c (Maiorino si Rodrigues, 1999).
La stiri, pe 22 septembrie, 2011, in site-ul LiveScience.com, se afirma ca daca aceste rezultate sunt reconfirmate, atunci legile fizicii trebuie sa fie rescrise:
http://news.yahoo.com/strange-particles-may-travel-faster-light-breaking-laws-192010201.html.
Profesorul roman Florentin Smarandache, de la Universitatea New Mexico din Statele Unite, dedusese particule circuland cu viteze mai mari decat viteza luminii intr-o lucrare publicata, numita “There is no speed barrier in the universe” (Nu exista nici o bariera de viteza in univers), in anul 1998, ca o extindere a unui manuscris din 1972 pe care l-a prezentat la Universitatea din Blumenau, Brazilia, intr-un tur de conferinte despre “Paradoxism in Literatura si stiinta” in 1993.
Articolul sau se bazeaza pe Paradoxul Einstein-Podolsky-Rosen (1935), pe o lucrare a lui Bohm (din 1951) si pe Inegalitatile lui Bell (1964).
Pentru prezicerea sa privind particulele care au o viteza mai mare decat viteza luminii (numita “Ipoteza Smarandache”) si pentru initierea Logicii/Multimii/Probabilitatii Neutrosofice (care reprezinta astazi in mod respectiv cea mai generala logica/multime/probabilitate), Dr. Florentin Smarandache a primit Medalia de Aur pentru stiinta acordata de catre Academia Telesio-Galilei la Universitatea din Pecs, Ungaria, in anul 2010.
Ipoteza Smarandache, inclusa dar criticata in Enciclopedia de Fizica,
http://scienceworld.wolfram.com/physics/SmarandacheHypothesis.html
 
se enunta astfel:
-    Sa presupunem ca un process fizic produce o pereche de particule complementare (in engleza entangled particles) A si B (avand caracteristici opuse sau complementare), care se deplaseaza in directii opuse si, cand ele sunt la distanta de miliarde de mile una de alta, masuram particula A; deoarece particula B este opusa, actul de a masura particula A in mod instantaneu ne spune caracteristicile particulei B; deci, informatiile au circulat intr-un fel sau altul intre A si B cu o viteza mai mare decat viteza luminii; prin urmare, se poate extinde Paradoxul Einstein-Podolsky-Rosen si Inecuatiile lui Bell, si se poate afirma ca viteza luminii nu este o bariera a vitezelor in univers;
-    chiar mai mult, se pot construi orice viteze, chiar viteze mai mari decat viteza luminii (c), prin masurarea particulei A la intervale variate de timp;
-    de asemenea, informatia de la particula A la particula B se transmiste instantaneu (deci, nu exista o bariera a vitezei in univers).
Desi fenomenele privind viteze mai mari decat viteza luminii vin in contradictie cu Teoria Speciala a Relativitatii (1905) a lui Einstein care previne transmiterea de informatie, energie sau masa (reala) la viteza superioara lui c, Smarandache (1993) a considerat ca fenomenele supraluminale nu violeaza principiul cauzalitatii, nici nu produc calatorii in timp, si nici nu este necesara energie infinita pentru ca o particula sa circule cu viteza mai mare decat viteza luminii.

Bibliografie:
1.    Einstein, A.; Podolsky, B.; and Rosen, N. "Can Quantum-Mechanical Description of Physical Reality Be Considered Complete?" Phys. Rev. 47, 777-780, 1935.
2.    Bohm, D. "The Paradox of Einstein, Rosen, and Podolsky." Quantum Th., 611-623, 1951.
3.    Bell, J. S. "On the Einstein-Podolsky-Rosen Paradox." Physics 1, 195-200, 1964.
4.    Smarandache, Florentin, "There Is No Speed Barrier In The Universe", Bulletin of Pure and Applied Sciences, Delhi, India, Vol. 17D (Physics), No. 1, p. 61, 1998; http://www.gallup.unm.edu/Ismarandache/NoSpLim.htm.
5.    Maiorino, J. E. and Rodrigues, W. A. Jr. "What Is Superluminal Wave Motion?" Sci. & Tech. Mag. 2, Aug. 1999; http://www.cptec.br/stm.
6.    Weisstein, Eric W., “Smarandache Hypothesis”, The Encyclopedia of Physics, Wolfram Research, http://scienceworld.wolfram.com/physics/SmarandacheHypothesis.html.
7.    Clara Moskowitz, Strange Particles May Travel Faster than Light, Breaking Laws of Physics, in LiveScience.com, 09/22/2011,
8.    http://news.yahoo.com/strange-particles-may-travel-faster-light-breaking-laws-192010201.html.

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page