Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Lucrarile Forumului Românilor de Pretutindeni (30 septembrie – 1 octombrie 2011)Camera Deputatilor si Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni au organizat, la Bucuresti, in zilele de 30 septembrie si 1 octombrie 2011, prima editie a Forumului Romanilor de Pretutindeni, la care au participat peste 400 de reprezentanti ai asociatiilor romanilor din afara granitelor tarii si, respectiv, ai societatii civile sau mediului politic si academic din Romania.
Lucrarile au fost deschise de Primul-Ministrul al Guvernului Romaniei, domnul Emil Boc, alaturi de presedintele Camerei Deputatilor, doamna Roberta Anastase, Ministrul Afacerilor Externe, domnul Teodor Baconschi, presedintele Academiei Romane, domnul Ionel Haiduc, si secretarul de stat al Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni, domnul Eugen Tomac.
Primul-Ministru, Emil Boc a declarat ca este mandru de faptul ca romanii din afara granitelor nu au incetat sa-si afirme identitatea etnica, in ciuda dificultatilor cu care se confrunta, si i-a indemnat sa ramana uniti pentru a putea avea un cuvant de spus in fata autoritatilor in statele de resedinta.
Domnia sa a amintit ca obiectivele Guvernului in ceea ce-i priveste pe romanii din afara granitelor, care se regasesc ca atare, si in Programul de Guvernare, sunt: intarirea legaturilor cu diaspora, pastrarea si afirmarea identitatii culturale, dobandirea sau redobandirea cetateniei romane si flexibilizarea regimului de vize, dreptul la munca al romanilor aflati in strainatate, crearea unui cadru institutional functional in relatia cu ei si asigurarea conditiilor necesare exercitarii dreptului de vot pentru acestia. Primul-Ministru a subliniat ca obiectivul executivului este de a solicita guvernelor europene respectarea integrala a Tratatului de aderare a Romaniei, astfel incat cetatenilor romani sa le fie garantat dreptul la munca in toate statele comunitare.

Primul-Ministru a trecut in revista masurile guvernamentale privind sustinerea comunitatilor romanesti din afara granitelor, mentionand acordarea unui sprijin financiar astfel incat Societatea Romana de Radiodifuziune va infiinta, in Republica Moldova, postul Radio Chisinau.
Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a declarat, in deschiderea lucrarilor Forumului Romanilor de Pretutindeni, ca este pentru prima oara cand romanii din afara granitelor tarii pot vorbi despre o strategie care ii vizeaza, in mod particular – mentionand proiectul de Strategie nationale privind romanii de pretutindeni – si amintind legea votului prin corespondenta, care le permite sa aiba un cuvant de spus in ceea ce priveste activitatea legislativului roman.
Ministrul de Externe, domnul Teodor Baconschi, a mentionat in discursul sau ca romanii din comunitatile externe trebuie respectati pentru ca sunt parte a natiunii romane, prioritatile Ministerului Afacerilor Externe pentru acestia fiind imbunatatirea si extinderea retelei consulare, precum si promovarea legii votului respectarii drepturilor comunitatilor romanesti din statele vecine, precizand ca MAE este atent la recensamintele care se desfasoara sau se vor desfasura in Ungaria sau prin corespondenta. A mentionat faptul ca Ministerul Afacerilor Externe s-a concentrat asupra Serbiei.
In cadrul primei sesiuni de lucru, Presedintele Comisiei pentru romanii de pretutindeni din Senatul Romaniei, domnul Viorel Badea, presedintele Comisiei parlamentare pentru comunitatile de romani din afara granitelor tarii, domnul William Branza, si Secretarul de stat pentru romanii de pretutindeni, domnul Eugen Tomac, au prezentat programele si proiectele statului roman pentru romanii de pretutindeni.
Domnul senator Viorel Badea si domnul deputat William Brinza au indemnat asociatiile comunitatilor romanesti la o implicare si solidaritate crescute pentru a-si putea apara mai bine drepturile si a-si pastra identitatea nationala in tarile in care traiesc. Potrivit domnului senator Viorel Badea, problemele romanilor din Basarabia, Bucovina si Valea Timocului au o vizibilitate mai mare datorita faptului ca vizeaza insasi identitatea romanilor. Totodata, a precizat ca, in state membre UE – Bulgaria si Ungaria – statutul minoritatii romanesti nu este similar celui oferit in Romania. Domnul William Brinza a aratat ca asociatiile de romani, care s-au implicat in viata publica a localitatilor din strainatate unde se afla, au adus plus-valoare nu doar pentru romanii de acolo, ci si pentru Romania.
Eugen Tomac, secretar de stat pentru romanii de pretutindeni, a prezentat, spre dezbatere publica, proiectul Strategiei pentru Romanii de Pretutindeni, strategie initiata de Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni, in coordonare cu celelalte institutii cu atributii in domeniu. Daca in mediul politic din tara lipseste un consens asupra acestui proiect, exista totusi un consens national pe anumite teme, cum ar fi promovarea si aplicarea legii Zilei Limbii Romane, a precizat Secretarul de stat. Domnia sa a recomandat prezentarea, in numar cat mai mare, la vot a cetatenilor romani astfel incat vocea lor sa fie mai puternica, iar statul roman sa-i poata sprijini mai mult.
In cursul dupa-amiezii, participantii au avut ocazia sa discute cu presedintele Institutului Cultural Roman (ICR), domnul Horia-Roman Patapievici, Vicepresedintele Academiei Romane, domnul Marius Sala, presedintele Societatii de Cultura Macedo-Romane, domnul Ion Caramitru si doamna Beatrice Comanescu, directorul TVR International, despre identitatea romaneasca in context european si international.
Presedintele Institutului Cultural Roman, Horia-Roman Patapievici, a declarat ca ICR contribuie la pastrarea identitatii romanesti in afara tarii printr-o serie de actiuni culturale: traducerea a peste 300 de titluri romanesti in strainatate, participarea Romaniei, in calitate de invitat de onoare, la Targul International de Carte LIBER 2011 de la Madrid si editarea unor reviste in limba romana la Chisinau si Cernauti. Referindu-se la Ucraina, Horia-Roman Patapievici a declarat ca, din pacate, inca nu avem o filiala a Institutului Cultural Roman la Cernauti, si a mentionat, totodata, activitatea de succes a Institutului “Mihai Eminescu” la Chisinau.
Vicepresedintele Academiei Romane, domnul Marius Sala le-a vorbit participantilor despre importanta cunoasterii limbii romane de catre copiii romanilor din diaspora in vederea pastrarii identitatii romanesti si a reiterat, pe scurt, istoria formarii limbii romane si a dialectelor sale.
Presedintele Societatii de Cultura Macedo-Romane, domnul Ion Caramitru, a relatat din experienta proprie legata de statutul de aroman si a demonetizat incercarile recente de a legifera o minoritate nationala „aromana” in proiectul legii minoritatilor nationale.
Directorul TVR International, doamna Beatrice Comanescu, a prezentat activitatea postului pe care il conduce si a precizat ca actuala grila de programe contine multe emisiuni pentru copiii romanilor aflati peste granite, care astfel isi pot imbunatati si perfectiona cunoasterea limbii romane. Domnia sa a precizat, de asemenea, ca filmele difuzate de catre TVR International vor continua sa fie titrate si nu dublate din acelasi motiv.
In seara primei zile, in cadrul receptiei oferite de domnul Eugen Tomac, Secretar de stat pentru romanii de pretutindeni, in onoarea participantilor, ansamblul „Ciocarlia” a sustinut un recital, apreciat de toti cei prezenti.
Prima parte a celei de a doua zile a Forumului a prilejuit dezbateri despre drepturile si obligatiile cetatenilor romani care traiesc in afara granitelor cu Ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, doamna Sulfina Barbu, domnul Secretar de stat Ioan Dascalu, Ministerul Administratiei si Internelor, si presedintele Autoritatii Nationale pentru Cetatenie, doamna Nicoleta Eucarie.
Doamna Ministru Barbu a declarat ca in maximum o luna vor aparea ghiduri care prezinta drepturile pe care le au cetatenii romani in domeniul muncii in tarile Uniunii Europene. Potrivit doamnei ministru, ghidurile, care vor fi mai intai publicate online, dar si tiparite acolo unde se va impune, trebuie sa arate romanilor care sunt drepturile si care sunt restrictiile in domeniul muncii astfel incat sa nu se faca “abuzuri” in acele tari.
Ministrul Muncii a precizat ca, in fiecare luna, va fi monitorizata situatia cetatenilor romani de pe teritoriul Spaniei, astfel incat sa nu existe interpretari abuzive ale noilor reglementari legale din partea autoritatilor sau a angajatorilor. A informat ca a solicitat intrevederi cu ministrii omologi din statele membre UE referitor la acest subiect al restrictiilor impuse pe piata muncii.

Secretarul de stat in Ministerul de Interne, domnul Ioan Dascalu le-a transmis participantilor la Forumul Romanilor de Pretutindeni ca, impreuna, trebuie sa determine partenerii europeni sa faca efortul de a-i cunoaste mai bine pe romani, pentru a arata ca dorinta de a intra pe piata europeana este legitima. El a subliniat ca, odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, a fost inregistrata o deschidere mai mare a pietei fortei de munca pentru cetatenii romani. Acest aspect a condus, in mod evident, la o crestere a comunitatilor romanesti in strainatate, care, in marea lor majoritate, s-au integrat foarte bine in statele in care au ales sa se stabileasca.
Presedintele Autoritatii Nationale pentru Cetatenie, doamna Nicoleta Eucarie, a declarat ca persoanele care dobandesc sau redobandesc cetatenia romana trebuie sa tina cont de faptul ca au atat indatoriri, cat si drepturi. Doamna Nicoleta Eucarie a mentionat ca Autoritatea pe care o conduce, actioneaza in vederea reducerii drastice a birocratiei si a eficientizarii intregului proces de dobandire sau redobandire a cetateniei romane. Totodata, doamna Nicoleta Eucarie a mentionat ca noii cetateni romani trebuie sa fie sprijiniti de comunitate sa se integreze si sa isi gaseasca un loc de munca.
In cadrul dezbaterii despre „Imaginea romanilor in strainatate” au luat cuvantul domnul Valerian Vreme, Ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale, domnul deputat Mircea Lubanovici, si domnul Andras Istvan Demeter, Presedinte Director General al Societatii Romane de Radiodifuziune.
Domnul Valerian Vreme, Ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale, a mentionat cateva din povestile romanesti de succes din zona IT si i-a indemnat pe romanii din diaspora sa foloseasca canalele moderne de comunicare pentru a pastra legatura cu cei din tara si pentru a fi mereu informati despre ce se intampla in Romania.
Domnul deputat Mircea Lubanovici, secretarul Comisiei pentru romanii din afara granitelor din Parlamentul Romaniei, a subliniat ca, dincolo de importantele semnificatii cultural-politice ale acestui forum, romanii trebuie sa foloseasca acest prilej si pentru a stabili relatii economice de colaborare si intrajutorare, pentru a lega prietenii trainice, care sa permita inclusiv noi abordari in domeniul businessului – de natura sa contribuie atat la bunastarea comunitatilor romanesti din toata lumea, cat mai ales la depasirea efectelor crizei economice.
Presedintele-director general al radioului public, András István Demeter, a prezantat activitatea pe care o desfasoara posturile de radio publice in beneficiul romanilor din afara granitelor si a precizat ca noul post al Societatii Romane de Radiodifuziune, Radio Chisinau, va fi lansat la 1 decembrie 2011, de Ziua Nationala a Romaniei.
Presedintele Comisiei de politica externa din Senat, Titus Corlatean, a mentionat vizitele efectuate in comunitatile de romani din strainatate, mai ales in regiunile Cernauti si Transcarpatia. Domnia sa a apreciat evolutia parcursului Republicii Moldova si a subliniat ca Bucurestiul va continua sa sustina integrarea europeana a statului vecin.
In incheierea Forumului, Ministrul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Daniel Funeriu, a intrat in dialog cu participantii referitor la programele ministerului pe care il conduce in beneficiul comunitatilor de peste granita. A mentionat programele Institutului Limbii Romane si a subliniat necesitatea modelarii strategiilor privind comunitatile romanesti din strainatate, mentionand in acest sens decizia de suplimentare a numarului de burse pentru tinerii etnici romani care vor sa studieze in Romania.

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page