Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Iulia Bostan – Când macii au înflorit
Despre o carte poti scrie in nenumarate feluri. Dar cand te afli intr-un camp de maci, ca o lacrima intr-o mare de iubire, nu poti scrie decat cu sufletul. Mai ales ca volumul „Cand macii au inflorit”, publicat in anul 2011 la Editura PIM din Iasi, este dedicat unei fiinte care s-a grabit sa ne paraseasca in pragul varstei de 20 de ani: Teodora Mares din Piatra Neamt.
Cum se intampla frecvent, din motive stiute doar de marele creator al universului, oamenii cei mai buni, cei mai puri, trebuie sa sufere cel mai mult, ca si cum numai bunatatea si puritatea lor mai pot salva lumea de la distrugere. Un sacrificiu platit, in modul cel mai tragic cu putinta, cu pretul vietii.
Cine a fost Teodora Mares? O tanara deosebit de talentata si inzestrata cu har, ale carei picturi si vorbe pline de intelepciune si iubire ne-au umplut fiinta de bucurie si fascinatie. Acum, privind in urma trecerea acestui graunte de lumina prin clepsidra obscura a timpului, ne intrebam: s-a meritat, va intelege cineva ceva?
Iulia Bostan incearca sa ne raspunda la aceste intrebari printr-un  manunchi de poezii in proza insangerate de cele 39 de picturi ale regretatei sale nepoate, Teodora. Titlurile vorbesc de la sine: „Poem fara cuvinte”, „Ma cheama Toda Maci-le”, „Rugaciune”, „Calator prin ploaie”, „Vis de fluture”, „S-a nascut vara...”, „Reflectii pe margine de gand”.
Pentru o debuanta, aceste bijuterii sentimentale au si o frumoasa si valoroasa expresie artistica, de multe ori atentia fiindu-ne retinuta de adevarate definitii cu valoare de aforism: „pictura e o poarta de intoarcere in paradisul pe care doar cu ochii sufletului il poti vedea”; „fiecare moment este o rascruce, trebuie sa ai capacitatea sa continui drumul, sa nu renunti, sa te reinventezi”; „fiecare dintre noi avem in calendarul amintirilor picaturi de ploaie”; „un fluture se asaza pe umarul meu si parca imi zambeste... stiu atunci ca nu sunt singura si ca in fiecare zi ce ne-a mai ramas, un fluture nascut din suflet va veghea asupra noastra”; „simfonia tacerii: sunetul ploii pierdut in noapte”; „cel mai greu verb de conjugat: a trai”; „raiul e lumina de la periferia timpului nostru”; „timpul ne inapoiaza ce am pierdut prin intelepciune si amintiri” etc.   
La final, mesajul Teodorei, desprins din catapeteasma luminii, vine sa ne zideasca pe retina urmatoarea pilda: „Acum stiu ce conteaza cel mai mult in viata si, rostul lucrurilor, nimic nu e o intamplare... Mai devreme sau mai tarziu trebuie sa ni se intample ceva pentru a ne da seama cine suntem cu adevarat si ce dorim de la viata. Mai stiu un lucru: Dumnezeu ii incearca pe cei care sunt puternici si capabili sa treaca prin asa ceva. Niciodata nu ma voi ruga la Dumnezeu sa se intample precum vointei mele, pentru ca tot cum trebuie sa se intample, cum vrea Dumnezeu, e mai bine pentru mine, pentru toti... asa ca de acum inainte ma voi ruga sa se intample asa cum trebuie sa se intample, pentru ca va fi mai bine decat ma astept eu... stiu cum trebuie sa gandesc si cum trebuie sa fiu de acum inainte in viata. La un moment dat m-am trezit si mi-am zis ca trebuie sa lucrez cu mine si sa imi zic in fiecare seara ca sunt sanatoasa, crezand asta cu adevarat. Sa nu fiu descurajata in nici o privinta. Eu cred ca daca iti doresti ceva cu adevarat si ceri acea dorinta de la Univers in fiecare zi, toate energiile pozitive iti vor indeplini dorinta atunci cand te astepti cel mai putin. Si important e sa crezi, sa nu iti pierzi niciodata credinta nici in Dumnezeu si nici in tine. In fiecare zi e ceva nou, cat de marunt ar fi acel lucru... si indiferent de probleme, mereu trebuie sa zici ca viata e frumoasa si satisfacatoare. Totul e spre bine, asa simt. O sa se rezolve si de data aceasta. Eu tot optimista sunt si nu m-a deprimat situatia. Mai ales cand ai atatea persoane langa tine care iti vor binele...” (Teodora)

Ionut Caragea, 24 septembrie 2011, Montréal.

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page