Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

SICRIE ZBURATOAREMaria Diana Popescu, Agero

 Tristete si durere in curtea marilor puteri. In timp ce America isi comemora victimele din 11 septembrie, Sarkozy aducea un omagiu soldatilor francezi cazuti in Afganistan. Numai umoristii emisiunii „Les Guignols d'info” - Canal Plus dadeau zor cu ironiile la adresa romanilor. Eu sint convinsa, francezii n-au niciun pic de umor. Singurele glume reusite sint masinile frantuzesti. Ramase fara (re)surse de inspiratie pe timp de criza, marionetele postului sus-amintit lezeaza inca o data sentimentul national si bunul simt al romanilor: „sportul national in Romania nu este fotbalul, ci cersitul, romanii au paduchi, iar Bucuresti inseamna cos de gunoi”. Cu toata pretentia de civilizatie superioara, natiunea franceza munceste non-stop la lopata  pe linia Maginot si pe alte linii de sapat. Inteligenta le vine din afara, mai cu seama de la noi. Nu sint cu nimic superiori natiunii romane. Cind vine vorba de imaginea Romaniei, invechit si iterativ precum pendula unui ceas cu cuc, apare regulat in media seful diplomatiei cu scuze partinitoare adversarilor, care pentru posesorii de logica nu valoreaza un franc. Ei, gata, s-a linistit lumea? Marea problema a poporului nostru va fi rezolvata. Cel mai bun conducator de la Burebista incoace a dat mina fara greseli de ortografie cu temutul stapin. Inseamna ca Rosia Montana este un mare secret de stat, si cred ca din dragoste pentru spatiile verzi vor fi taiate padurile de peste o suta de ani din jurul comorii. Intrebarea este daca a venit sau nu cu autograf de la Casa Alba, sau cu ceva de folos poporului, pentru ca nu s-a auzit nici imnul si nici n-a calcat pe covorul rosu ca premierul Chinei, iar in jungla de acasa saracia umple spatiile ca o pelagra.  Vor prelungi drama romanilor pungile de zahar, faina si ulei, care vor tine in continuare la putere carnivorele.  „Nu conteaza cine voteaza, conteaza cine numara voturile!”
Linia de improvizatie a convorbirilor, la citeva zeci de minute inainte de plecare spre Ohio, lasa liber speculatiilor: proiectul RMGC, legat de Rosia Montana, traficantul de arme Viktor Bout, o chemare la ordin.  Superba intilnire de pantomima spune cit valoram ca popor in ochii lor, dupa ce le vom cumpara toate sicriele zburatoare din al doilea razboi mondial, le vom mai face loc altor radare, scuturi de experienta sau haarp-uri, le vom da aurul si mai stiu eu ce comori or mai fi prin strafundurile pamintului. Deasupra n-a mai ramas mare lucru. La citi soldati romani au murit in Afganistan si Irak, era absolut normal sa-i acorde, acolo, citeva zeci de minute. Nu e cazul sa se intocmeasca o lista cu sefii de stat din N.A.T.O. si U.E. care au fost primiti pe usa de avarie a Casei Albe, pentru ca au pus la mezat finantele tarilor lor,  afectindu-le viitorul si siguranta. Nu am cunostinta decit de unul singur. Cine stie ce alte servicii  antinationale si contracte oneroase au mai fost semnate pe scara de incendiu? Sa  consideram o mindrie nationala faptul ca a dat mina cu un lider infectat de putere, si ca i s-a transmis maladia? Daca printr-o minune ar fi dat mina cu Einstein, sa zicem, s-ar fi molipsit de geniu? Nu cred.
Fericire mare pe capul poporului, de acum sa vezi prosperitate la romani, cind credeam ca o revigorare este iremediabil imposibila. „Sa ne rugam la Dumnezeu, la Germania, Italia, Franta, Spania, care ne sunt pietele pe care noi exportam”, a fost declaratia publica. De fapt ce exportam? Capete luminate, forta de munca ieftina - sclavi, cherestea, galosi si fier vechi. Pe piata lui Dumnezeu, da, exportam tot mai multe suflete. Din cauza saraciei mortalitatea a crescut simtitor, iar cei care au adus tara in toiag,  trebuie sa dea seama. E scris in astre. si totusi, doctorii in speculatii financiare de afara vin sa faca bani in aceasta tara, pina mai ieri, un colt de rai. si ne jupoaie cu acordul BNR, care pastoreste un batalion de banci jefuitoare, carora romanii nu le mai pot plati ratele abuzive. Pe linga cele 40 de banci din graficul luarii cu japca de la romani, o alta banca straina s-a notificat la BNR pentru cules: FHB Mortage Bank din Ungaria, specializata in credite ipotecare. Rusine Sistemului Bancar din tara! Urmariti saga Rosia Montana! – Din cele trei sute de tone de aur de exploatat ne vor ramine circa 0, 6 tone, ne vom alege cu un lac de acid sulfuric, la care adaugam si costul refaceri mediului, de aproape patru sute de milioane de euro, afirma specialistii. Nimic pentru popor, totul pe apa instrainarii si a distrugerii. In douazeci si doi de ani, dintr-o tara bogata care exporta  in aproape toate zonele lumii, o tara cu cercetare petroliera si nucleara, am ajuns saracii Europei, exploatati la noi acasa, cu propriile unelte.
Moscova va deveni in cel mai scurt timp un important centru financiar international. Asa a declarat Medvedev multimii din Piata Rosie, la cele 864 de aniversari ale capitalei. In acest sens fiind puse in miscare initiative fara precedent. Numai Romania n-a avut la virf adevarati patrioti care sa urmareasca interesele tarii,  si  sa nu se plece dupa vintul puterilor.

 Maria Diana Popescu,
www.agero-stuttgart.de

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page