Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Cooperativa catuselorCine e tinta finala? Umflatii si arogantii fotbalului romanesc privesc speriati spre rasaritul de soare. Le poate fi fatal. DNA s-a hotarat in sfarsit sa faca ordine. Pe bune? Aparent, da. Prin anii ‘90 facea IMGB... Poate DNA va face totusi mai bine decat IMGB si minerii.
Sa creditam ca in sfarsit cineva a hotarat sa intre in putregaiul din fotbal. Milioane peste milioane datorii la stat, meciuri trucate, aranjate, arbitri jegosi si conducatori de cluburi mai aproape de mafie si lumea interlopa decat de lumea civilizata a actionariatului unui club de fotbal dupa modelul Angliei, Germaniei sau Spaniei. Nu pot da ca exemple Franta si Italia pentru ca si acolo lucrurile au fost cel putin compromise. Era normal dupa Grecia si Polonia, Romania ar fi trebuit sa urmeze de mult. Aici, in spatiul carpato-danubiano-pontic, banii negrii fac legea de ani buni in pseudo-jocul cu balonul rotund. Spectatorii din tribune s-au imputinat pe zi ce trece, odata cu cresterea in agresivitate si nesimtire comportamentala a conducatorilor din fotbalul romanesc.
Cu mici exceptii, lumea implicata in fotbal e plina de jeg. Oamenii de afaceri respectabili care au investit sau ar investi privesc speriati de pe margine la un joc in care cash-ul purtat prin valize, portbagaje si fisicurile cu verzisori ori euroi asigurau rezultatul "corect". Privind spre lumea fotbalului, pentru a intelege mizeria si pentru a simti mirosul pestilential nu trebuie decat sa ai in fata doua personaje sinistre. Doua scursuri ale unui sistem comunist in care securistii si informatorii lor au penetrat neaosa democratie post-revolutionara. Mirosul de gunoi si decaderea totala a fotbalului romanesc poarta de ani de zile in primul rand doua nume: Sandu, supranumit "Nasul", un adevarat nas al unui sistem corupt, si Mitica, supranumit "Corleone", un alt individ infect in comportament si extrem de distructiv la nivel de sistem sportiv.
Fotbalul romanesc nu mai e de mult o intrecere sportiva. E un camp de bataie, cand calabrez, cand sicilian, in care diferiti nenorociti calca in picioare, fara pic de respect, aspiratiile si iubirile sincere ale unor impatimiti ai Zeului Fotbal, care continua sa spere, parca sedati de declaratiile elucubrante ale unui Borcea, Turcu, Mititelu, Iancu, Dinu-Vama, Becali-cu tot neamul lor, Pinalti, TataJean, Chivorchian, Siman si celelalte maimute catarate in fruntea unor cluburi, de unde isi arata curul lucios spre bietii microbisti ce continua sa viseze la Guadalajara, Copa del Mondo, SUA 94, Coupe du Monde 98 sau Campionatul European din "Alpii" lui 2008 ori la atmosfera de pe Anfield Road, Stanford Bridge, Emirates, Allianz Arena, Camp Nou ori Santiago Bernabeu. Deocamdata... visam. Pana la realizarea viselor, urmeaza faza zanganitului de catuse.

Rares BOGDAN

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page