Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Forumul Românilor de Pretutindeni - Bucuresti, Palatul Parlamentului, 30 septembrie – 1 octombrie 2011In zilele de 30 septembrie si 1 octombrie 2011, Camera Deputatilor si Guvernul Romaniei - Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni organizeaza la Bucuresti, la Palatul Parlamentului, sala Nicolae Iorga, Forumul Romanilor de Pretutindeni.
La Forumul Romanilor de Pretutindeni vor participa 200 de reprezentanti ai societatii civile si ai asociatiilor romanilor din afara granitelor tarii, atat din cadrul comunitatilor de data recenta - Italia, Spania, Germania, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Canada, Franta, Elvetia s.a., cat si din randul comunitatilor istorice - Serbia, Ucraina¸ Ungaria, Albania, Macedonia, Bulgaria, Grecia si Republica Moldova.
Prin acest eveniment dedicat mediului asociativ, organizatorii isi propun sa consolideze relatiile dintre statul roman si etnicii romani de peste hotare si, totodata, sa supuna dezbaterii o serie de teme importante pentru comunitatile romanesti din afara granitelor, astfel incat programele pe care le deruleaza statul roman sa constituie raspunsul adecvat la asteptarile acestora.
Activitatile Forumului Romanilor de Pretutindeni se desfasoara pe parcursul a doua zile: vineri, 30 septembrie si sambata, 1 octombrie, in cinci sesiuni de lucru interactive, in cadrul carora vor avea loc prezentari, discutii si dezbateri.
Ceremonia de deschidere va avea loc vineri, 30 septembrie 2011, la ora 9.30. Vor lua cuvantul Presedintele Camerei Deputatilor, doamna Roberta Anastase, Secretarul General al Guvernului, doamna Daniela Nicoleta Andreescu, Presedintele Academiei Romane, domnul Ionel Haiduc si Secretarul de stat pentru romanii de pretutindeni, domnul Eugen Tomac.  
In cursul zilei de vineri vor avea loc doua sesiuni de lucru in cadrul carora vor fi discutate urmatoarele teme: „Programe si proiecte ale statului roman pentru romanii de pretutindeni” si „Identitatea romaneasca in context european si international”. In cadrul primei sesiuni vor fi abordate atat programele pe care autoritatile romane le pun la dispozitia comunitatilor din afara granitelor, cum ar fi programele de finantare ale Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni, programul de burse ale statului roman pentru etnicii din afara granitelor si educatia in limba romana, cat si proiectele avute in vedere prin intermediul fondurilor europene, ce permit atat reinsertia sociala facila pentru cetatenii romani care revin in tara, cat si dezvoltarea de parteneriate.
Discutiile asupra „Identitatii romanesti in context european si international” vor oferi prilejul pentru a evoca prezenta romaneasca in strainatate si contributia romaneasca la patrimoniu cultural, lingvistic si spiritual european si international. De asemenea, va fi discutat rolul mass-media in conturarea imaginii romanilor in strainatate.
In seara zilei de vineri, 30 septembrie, Secretarul de stat pentru romanii de pretutindeni va oferi o receptie in onoarea participantilor la lucrarile Forumului.
Cea de a doua zi a Forumului va debuta la ora 10.00, cu o dezbatere referitoare la „Drepturile si obligatiile cetatenilor romani care traiesc in afara granitelor tarii” si va continua cu discutii referitoare la „Imaginea romanilor in strainatate” si „Modelarea strategiilor privind comunitatile romanesti din afara granitelor”. In cadrul dezbaterii privind drepturile si obligatiile cetatenilor romani din strainatate, vor fi discutate si oferite raspunsuri la intrebarile ce sunt adresate frecvent autoritatilor romane referitoare la dreptul la munca, reactii in caz de discriminare, situatia minorilor, votul prin corespondenta, securitatea sociala in cazul persoanelor care lucreaza in strainatate si transferarea asigurarilor sociale in tara, sustinerea antreprenoriatului s.a. Participantii sunt asteptati sa propuna solutii vizand imbunatatirea imaginii romanilor din strainatate, inclusiv prin mediatizarea propriilor reusite, mai ales in ceea ce priveste coagularea mediului asociativ. O sesiune speciala, spre final, va prezenta atat punctul de vedere al legislatorilor cu privire la modelarea strategiilor privind comunitatile romanesti, cat si propunerile celor carora li se adreseaza acestia cu privire la masurile recomandabile in acest domeniu.
La final, domnul deputat William Brinza, presedintele Comisiei pentru comunitatile de romani din afara granitelor din cadrul Camerei Deputatilor si domnul Eugen Tomac, Secretar de stat pentru romanii de pretutindeni vor prezenta concluziile dezbaterilor din cadrul Forumului Romanilor de Pretutindeni, pe care le vor supune aprobarii participantilor.
Accesul reprezentatilor mass-media este permis pe toata durata de desfasurare a evenimentului.

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page