Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

LUARE DE POZITIE la emisiune "Omul si Timpul" difuzata la TVR1


TVR1. Domnule istoric, in emisiunea <Omul si Timpul>, sambata 3 Septembrie a.c. amintiti de aniversarea a 145 (daca am retinut data ), ani de la infiintarea Univestitatii Gh. Asachi din Iasi. Intentionat sau nu v-a scapat un amanunt acela ca, primii profesori la Universitatea respectiva au fost greco-catolicii adusi de Gh. Asachi din Blaj. Simion Barnutiu greco-catolic cel care a organizat Adunarea Nationala de pe Campia Libertati din Blaj, la 1848 a fost primul Rector al Universitatii.- Iesene.  De ce profesorii greco-catolici, au fost adusi din Blaj? Pentru ca Moldova la acea vreme nu avea  scoli.  Erau doar cateva scoli de limba greaca pentru copiii boierilor fanarioti, care functionau pe langa cateva Manastiri, numite in prezent <focare de cultura>!?.
 
Care era cultura in acea vreme in Moldova a spus-o Dimitrie Cantemir in <Descriptio Modaviae> (1716), .... El dispretuieste slavona medievala si lanseaza teoria ca ea a fost introdusa in veacul al XV-lea de mitropolitul Teoctist, de origine bulgara pentru a rupe pe romani de latinitate si a-i mentine in sfera ortodoxiei; mitropolitul ar fi ajuns astfel <ctitorul cel dintai al barbariei in care este impotmolita astazi Moldova> iar slavismul cauza < adancului intuneric al barbariei> culturale in care zace tara.... Istoria ideilor politice Romanesti (1369-1878), Istoricul Vlad Georgescu, Director la Postul de Radio Europa  Libera, ucis de securitatea romana. Ion Dumitru Verlag, Munchen 1987.
 
Istoricul A.D Xenopol (ortodox), aminteste cu admiratie de activitatea desfasurata de Maria Eliade Radulescu, sotia autorului Proclamatiei de la Izlaz, careia,  refugiata cu copiii in Transilvania .... La Brasov, populatia i-a facut o calda primire. ... Ea le-a raspuns; <Voi sunteti, aceia care ne-ati semanat campiile cu samanta libertatii, noi va multumim voua, ca ne-ati trimis apostoli ce ne-au pregatit mantuirea noastra. De la voi avem limba corecta, de la voi gramatica, istorie si filozofie. Dintre apostolii vostri am avut un Gh. Lazar pentru limba, (Gh. Lazar a urmat Liceul Greco-Catolic din Blaj),  un Aron Pumnul pentru istorie, un Maiorescu pentru literatura si arheologie, un Laurian pentru filosofie. (Toti profesori greco-catolici n.n. ) <Emanciparea Femeii>, Articol semnat de Ventura Manuila, in ziarul <Miorita noastra> Ianuarie 1989, New-York.
 
Adevarul despre situatia romanilor robi din Moldo-Valahia l-a spus Gh. Lazar Citez: La inscaunarea (nu intronare, de cand ierarhii romani sunt regi sau imparati de se introneaza?) Mitropolitului de Bucuresti Dionisie Lupu, urmasul lui Nectarie (1819) evocand maretia trecutului in comparatie cu decaderea din epoca ortodoxa fanariota, culminand cu aceste cuvinte; Dar oare cand s-ar ridica duhul din tarina al acelora si ar privi peste stranepotii marelui Caesar, Slavitului Aurelian si a inaltului Traian, oare in ziua de astazi mai cunoaste-i-ar ? Negresit, i-ar cauta in palatele cele mari imparatesti, si i-ar afla in vizuinile si bordeiele cele mai proaste si incenusate, i-ar cauta in scaunul puterii si i-ar afla amarati sub jugul prostimii, (prostimea erau calugarii si boierii greci bulgari sarbi, rusi,n.n.) i-ar cauta proslaviti si luminati si cum i-ar afla. <Rupti, goi, amarati asemenea dobitoacelor>. (Istoria Literaturii Romane, secolul al XVIII-lea, 1688-1821, vol. II ed. 2-a Buc. 1969, pag. 424-425)    
 
Domnilor istorici, tot ce se cladeste pe minciuna se prabuseste. Romania este pe cale de a se prabusi, pentru ca, in sapte decenii, istoricii laici si teologii & Co, politicienii pe minciuni au coborat Transilvania occidentala civilizata, la mentalitatea balcanica, la  coltul de orient putred descris atat de magistral de dl.Mircea Cartarescu in articolul <Sa lasam balta Scoala>.  

Ioan Marinoiu, ortodox, veteran de razboi, Sighisoara, Romania

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page