Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Participarea domnului Eugen Tomac, Secretar de stat pentru românii de pretutindeni, la cea de a IX-a editie a Festivalului Castravetilor din Micherechi, Ungaria (17 septembrie 2011)


Domnul Eugen Tomac, Secretar de stat pentru romanii de pretutindeni, a vizitat sambata, 17 septembrie 2011,  localitatea Micherechi din Ungaria. Cu acest prilej, domnul Tomac a avut intrevederi cu doamna Margareta Tat, primarul localitatii, cu domnul viceprimar Bertold Netea, precum si cu o serie de reprezentanti ai comunitatii romanesti din Ungaria.


De asemenea, domnul Secretar de stat a vizitat toate lacasurile de cult din localitate, in cadrul carora serviciul divin se efectueaza in limba romana (biserica ortodoxa, cele doua temple penticostale si biserica baptista).

Secretarul de stat a participat la sarbatorirea a 60 de ani de aparitie neintrerupta a saptamanalului „Foaia Romaneasca”, editat de Uniunea Culturala a Romanilor din Ungaria (organizatie, infiintata in 1948, care reuneste 19 asociatii locale si de specialitate a romanilor din Ungaria), precum si la lansarea ultimei carti a doamnei Maria Berenyi, directorului Institutului Cultural al Romanilor din Ungaria, intitulata “Povestile caselor. Romani in Buda si in Pesta”. Totodata, a asistat la o prezentare sustinuta de domnul Tiberiu Boca, redactor-sef al emisiunii in limba romana „Ecranul nostru” a televiziunii maghiare din Seghed, cu tema ”Retrospectiva istorica a comunitatii romanesti din Ungaria in pragul recensamantului din octombrie”.


Domnul Tomac a adresat multumiri autoritatilor locale – Primariei Micherechi – si Uniunii Culturale a Romanilor din Ungaria pentru invitatia adresata de a vizita localitatea si a reiterat sprijinul acordat de Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni pentru pastrarea si afirmarea identitatii romanesti a etnicilor romani din Ungaria. Cu acest prilej, domnia sa a inmanat diplome din partea Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni: diploma „Mihai Eminescu” doamnei Eva Iova, redactor-sef al „Foii Romanesti”, pentru contributia la dezvoltarea presei de limba romana in Ungaria, diploma „Constantin Brancusi” doamnei dr. Maria Berenyi, directorul Institutului de Cercetari al Romanilor din Ungaria, pentru contributia la pastrarea identitatii culturale romanesti, diploma „Andrei saguna” Preasfintitului Parinte Siluan, Episcopul romanilor din Ungaria, pentru contributia la pastrarea si afirmarea identitatii religioase romanesti, diploma „Nicolae Iorga” doamnei Margareta Tat, primarul localitatii Micherechi din Ungaria si, respectiv, domnului Bertold Netea, viceprimarul localitatii Micherechi din Ungaria, pentru contributia la pastrarea identitatii culturale si a traditiilor romanesti.

De asemenea, domnul Tomac a oferit bibliotecii din Micherechi o donatie de carte din partea Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni care sa imbogateasca fondul de carte pus la dispozitia elevilor scolii generale cu predare in limba romana din localitate.

Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni a sprijinit organizarea celui de al IX-lea Festival al Castravetilor din Micherechi – eveniment anual al comunitatii din localitate – prin oferirea concertelor formatiilor Hi-Q si Autentic, care au avut loc in seara zilei de 17 septembrie a.c.

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page