Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita si Mures (FCRCHM) - Comunicat de presa

Nr. 43  din  23  august  2011


                Comunicat de presa

    Consiliul Director al Forumului Civic al Romanilor din Covasna, Harghita si Mures (FCRCHM) luand act de noul demers antidemocratic, intolerant si antiromanesc al primarului municipiului Sf. Gheorghe, jud. Covasna, Antal Arpad, fata de familia concetateanului nostru Dan Tanase, cunoscut pentru activitatea sa civica pusa in slujba respectarii legislatiei nationale, in judetele Covasna si Harghita, isi exprima totalul dezacord fata de asemenea practici, specifice regimurilor fasciste.
   De fapt, reprezentantii asociatiilor, ligilor si fundatiilor membre ale FCRCHM, in nenumarate ocazii, au prezentat public aspecte ale  comportamentului antieuropean, etnocentrist, discriminatoriu fata de cetatenii romani de nationalitate romana, din orasul Sf. Gheorghe, oras pe care primarul Antal Arpad il conduce ca pe o feuda, ca pe o enclava refractara la prezenta alteritatii si a simbolurilor statului roman.
In relatia cu cetatenii romani de nationalitate romana din Sf. Gheorghe si judetul Covasna, Antal Arpad  are comportamentul  arogant al grofilor de odinioara, fata de iobagii romani, punand sub semnul intrebarii calitatea lor de cetateni egali in drepturi cu ceilalti locuitori ai zonei. Liderul UDMR Antal Arapd, practica un discurs si un comportament cu caracteristice fasciste, apreciind oamenii dupa etnia si locul lor de nastere si nu dupa valoarea si profesionalismul lor.
Desi traim intr-o Europa a circulatiei libere a persoanelor si valorilor culturale si materiale, a promovarii multiculturalitatii si a acceptarii alteritatii, primarul Antal Arapd continua practicile intolerante si antiromanesti, din timpul regimului austro-ungar, a celui horthyst sau din timpul experimentului stalinist de trista amintire al Regiunii Autonome Maghiare, facand abstractie de prezenta, interesele si aspiratiile celor peste 14.000 de cetateni romani de nationalitate romana traitori in Sf. Gheorghe.  In acest sens, din noianul de marturii graitoare ale antiromanismul sau notoriu, mentionam doar cateva: configuratia etnica a personalului Primariei municipiului Sf. Gheorghe, in care nu se regaseste niciun functionar roman; infiintarea Editurii Sentgorgy si anuntul de a tipari trei carti in limba maghiara, pentru marcarea implinirii a 550 de ani de atestare documentara a orasului Sf. Gheorghe, din fonduri publice, in dispret total fata de istoria zbuciumata, cultura si spiritualitatea romanilor din oras; neparticiparea la sarbatorile de importanta nationala (Ziua nationala a Romaniei, Unirea Principatelor Romane, Ziua Drapelului, Ziua Imnului, Ziua Armatei Romane, Ziua Politiei, Ziua Jandarmeriei s.a, sau participarea  la unele evenimente publice, fara a purta esarfa tricolora, conform prevederilor legale); nerespectarea prevederilor legale privind prezenta si primordialitatea limbii romane in spatiul public al orasului, in raport cu limba maghiara; schimbarea denumirii unor strazi din municipiul Sf. Gheorghe, cu rezonanta deosebita pentru istoria nationala a Romaniei, cum ar fi 1 Decembrie 1918, Horia Closca si Crisan, s.a; neluarea in consideratie a propunerilor societatii civile romanesti de acordare a numelor unor personalitati importante pentru istoria romanilor din zona, cum ar fi Aurel Nistor, Grigore Paltineanu s.a, unor strazi din municipiul Sf. Gheorghe;  initierea campaniei de strangere de semnaturi pentru scoaterea din domeniul public national a terenurilor si imobilelor apartinand Armatei Romane, inclusiv a Poligonului de tragere folosit de toate componentele sistemului de aparare si de asigurarea a ordinei publice, din localitate; indepartarea steagului tricolor de pe edificuiul public al Casei cu Arcade s.a.   
Aceste fapte ale fruntasului UDMR Antal Arpad, primarul unui oras, din inima Romaniei, in anul Domnului 2011, sunt o continuare anacronica a unor momente de maxima intoleranta manifestate fata de romanii din Sf. Gheorghe, comise de inaintasii sai, in ultimele secole, adevarate rani nevindecate ale mentalului colectiv, mentionate de documentele vremii: „in timpul revolutiei de la 1848, romanii din Sf. Gheorghe au fost adunati in piata centrala a orasului si constransi sa treaca la una din confesiunile de expresie maghiara”; intr-o circulara, din anul 1870, semnata de mitropolitul Andrei Saguna, prin care se solicita sprijin pentru repararea bisericii ortodoxe si scolii confesionale romanesti din Sepsi Sangiorgiu se mentiona: „...nicaieri nu este atat de  amenintata nationalitatea si confesiunea noastra ca acolo”; dupa Diktatul de la Viena, din toamna anului 1940, „...S-a dezlantuit prigoana impotriva romanilor. Limba romana a fost interzisa in spatiul public; denumirile si monumentele romanesti au fost distruse;  biserica veche si cimitirul au fost devastate de catre grupuri raufacatoare….materialul de pe santierul Catedralei  ortodoxe a fost impartit la cetateni pentru a-si construi locuinte, iar mare parte din el a fost furat. In subsolul catedralei, armata maghiara a amenajat un adapost antiaerian”. Din cei 2119 credinciosi romani (reprezentand 20% din locuitorii orasului de pana la Dickat) au ramas doar … 40!
      Consiliul Director al FCRCHM reinnoieste apelul catre principalele forte politice romanesti, catre institutiile abilitate ale statului, catre reprezentantii societatii civile si ai mass-media romanesti sa actioneze, fiecare dupa  rolul si atributiile pe care le au in cadrul societatii romanesti, sa sanctioneze comportamentul incalificabil al primarului Antal Arpad si al tuturor liderilor maghiari care promoveaza separatismul si autonomia pe criterii etnice a localitatilor din Arcul Intracarpatic.
 Consiliul Director al FCRCHM a primit si primeste sute de mesaje de solidaritate din partea unor asociatii ale romanilor din tara si din strainatate si a unor personalitati marcante ale stiintei si culturii romanesti, in care este exprimata solidaritatea cu romanii din Covasna, Harghita si Mures, si sunt evidentiate efectele nefaste ale unor asemenea comportamente anacronice, fata de convietuirea romano-maghiara, in general, si fata de situatia cetatenilor romani de etnie maghiara traitori in celelalte localitati din intreg spatiu romanesc, si nu numai.
    
                            Biroul de presa al  FCRCM

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page