Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

VALEA MURESULUI - O comoara nationala "ceruta" pentru retrocedare?


In ajunul Sfintelor Pasti, in urma cu mai bine de un deceniu, am invitat doua frumoase doamne profesoare din Paris, la Toplita, care au acceptat cu multa placere, pentru a cunoaste si alt tinut in afara de Targu-Mures si zonele imprejmuitoare ardelenesti.
Pentru dumnealor a fost mai mult decat o incantare, dupa cum s-au marturisit ulterior. Incepand cu Deda Bistra, am intrat in defileul raului Mures si mi-au sugerat sa am o viteza de deplasare adecvata, pentru ca sa poata admira frumuseti rare, mai ales in locurile unde defileul se ingusteaza. Padurea coboara pana in sosea, auzindu-se clipocitul raului, alaturea fiind drumul de fier.
Am oprit, deseori, nu pentru a se odihni, ci pentru a filma minunatiile lasate de Domnul pe pamantul nostru strabun.
Am aflat, cu indignare cumplita, ca exista un proces al retrocedarii. "Urmasii" grofilor si ai calailor neamului vor sa aiba ceea ce nu le apartine de jure!
Exista un proces. Am aflat de la o emisiune TV TarguMures. Stupefierea mea a fost inlocuita de cei prezenti. Din fericire, cum se zice pe la noi, ii cunosc pe distinsii participanti. Domnul prefect, Marius Pascan, a vorbit cu cea mai sincera luciditate si responsabilitate. Gratias ago, Domnule prefect!
Cu aceeasi atentie ardeleneasca l-am ascultat pe domnul prof. univ dr. Ioan Pop Sabau, avocat. Si pe aceasta cale, va declar stima si pretuire. Sunteti intelectualul roman caruia i se potrivesc spusele "Acta non verba”! Cu dumneavoastra, celebrele cuvinte, "Fiat iustitia, pereat mundus” (Sa se faca dreptate, chiar daca ar fi sa piara lumea) concentreaza un principiu fundamental al dreptului roman. Si pentru domnia voastra, aceeasi multumire ardeleneasca.
Se stie ca nicio tara din fostul bloc comunist nu accepta retrocedari, in afara de Romania, al carei popor s-a format primul intre popoarele europene de origine romana, argumentul sta in denumirea unica intre celelalte popoare europene, "populus romanus”.
La aceasta, se mai adauga, motivat: ne-am nascut crestini. Am reusit sa fiintam intr-o mare slava, de-a lungul vremii, iar multi, pana astazi, ne calca pragul pentru a cere "pamant si apa".
Retrocedarile nu au nicio baza motivationala, in ciuda falsificarilor de acte sau a furtului de documente in perioada apocaliptica nationala, care a fost dominatia horthysta.
Sa-mi fie iertata o propunere, care musteste de ani si ani in mintea si in sufletul meu. Defileul Muresului, cuprins intre Deda Bistra si Stanceni, sa fie declarat zona nationala protejata. Exista multe motive. Alaturi de frumuseti montane edenice, aceste locuri colcaie de vestigii stramosesti. Este zona dacilor liberi. Din loc in loc, tasnesc izvoare cu ape reci, limpezi si hranitoare, "ab initio, mundi”.
Unii palizi primari din zona uita ca tara nu este a lor, ci a urmasilor urmasilor lor in veacul vecilor, parafrazand celebrele cuvinte-testament, dintr-o capodopera a dramei istorice nationale.
In momentul conceperii acestui articol, aflu ca Troita ortodoxa de la iesirea din statiunea Izvoru-Muresului a fost profanata de persoane necunoscute (v. "Informatia Harghitei”, 19-20 august). Persoane necunoscute care apartin celor care vor regionalizare, celor care au distrus monumente si insemne istorice nationale, celor care falsifica cimitirele romanesti stravechi, celor care ne ofera solutii de rezolvare a problemelor minoritatii maghiare, dandu-ne exemple de locuri europene departe de granitele noastre nationale.
Si de aceasta data, afirm acelasi lucru (in sens de fapta): de ce nu ni se ofera exemplul Ungariei, tara... atat de vecina, cum a rezolvat problemele minoritatilor?, Targu-Mures
VODA V. VALER

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page