Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

A DOUA VENIRE A DOMNULUI HRISTOSde Preot Aurel Sas, Ic. Stavrofor, Las Vegas

“Atunci se va arata pe cer semnul Fiului Omului si vor plange toate neamurile pamantului si vor vedea pe Fiul Omului venind pe norii cerului, cu putere si cu slava multa” (Matei 24,30).
“Iar de ziua si de ceasul acela nimeni nu stie, nici ingerii din ceruri, nici Fiul, decat numai Tatal”(Matei 24,36).
„El (Iisus) a zis catre ei: Nu este al vostru a sti anii sau vremurile pe care Tatal le-a pus in stapanirea Sa”(Fapte 1,7)
“Iar cerurile de acum si pamantul sunt tinute prin acelasi Cuvant (al lui Dumnezeu) si pastrate pentru focul din ziua Judecatii si a pieirii oamenilor necredinciosi.
 Iar ziua Domnului va veni ca un fur; atunci cerurile vor pieri cu vuiet mare; stihiile arzand, se vor desface si pamantul si lucrurile de pe el vor arde cu totul. Dar noi asteptam, potrivit fagaduintei Lui, ceruri noi si pamant nou, in care locuieste dreptatea” (2Petru 3, 7, 10, 13).
“Si am vazut cer nou si pamant nou. Caci cerul cel dintai si pamantul cel dintai au trecut; iar marea nu mai este.” (Apoc. 21,1).
“Da, vin curand si plata Mea este cu Mine, ca sa dau fiecaruia, dupa cum este fapta lui. Eu sunt Alfa si Omega, Cel dintai si Cel de pe urma, inceputul si sfarsitul”…Da, vin curand. Amin. Vino, Doamne Iisuse! (Apoc. 22,12-13; si 22, 20).(Continuare din editia precedenta)

In baza acestor Sf. Scripturi si a altora, marturisim in „Crezul de Credinta”: "Si iarasi va sa vina (Iisus Hristos Imparatul) cu marire, sa judece viii si mortii, a Carui Imparatie nu va avea sfarsit”.
A doua Venire a Domnului poarta, in Sf. Scripturi, diferite denumiri: „venire” sau „sosire”, ”aratare”, „Imparatie”” sau „aratare a maririi”: „Si sa asteptam fericita nadejde si aratare a slavei Marelui Dumnezeu si Mantuitorului nostru Iisus Hristos” (Tit 2,13 si 1Petru 4,13).
Apoi „descoperire a Imparatiei”, „descoperire a maririi” si „Ziua Fiului Omului”, dupa Scriptura care zice: „Atunci se va arata pe cer semnul Fiului Omului si vor plange toate neamurile pamantului si vor vedea pe Fiul Omului venind pe norii cerului, cu putere si cu slava multa”(Matei 24,1-36 si Luca 17,20-37; Col. 3,4). O alta Scriptura ne vorbeste cum trebuie asteptata aratarea Domnului: „Sa pazesti Porunca fara pata, fara vina, pana la aratarea Domnului nostru Iisus Hristos” (1Tim. 6,14; si 2Tim. 4,8).
Despre a Doua Venire ne prezinta Insasi Mantuitorul Hristos si apoi apostolii in scrierile lor. Mantuitorul ne descopera despre marea zi a venirii Sale, zicand: „Iar de ziua si de ceasul acela nimeni nu stie, nici ingerii din ceruri, nici Fiul, ci numai Tatal” (Matei 24,36).
In alta Scriptura Domnul ne vorbeste despre acei ce se vor rusina de El, in „acest neam desfranat si pacatos”, ce se va intampla cu ei in Ziua Venirii Sale: ”Caci de cel ce se va rusina de Mine si de cuvintele Mele, in acest neam desfranat si pacatos, si Fiul Omului se va rusina de el, cand va veni intru slava Tatalui Sau cu sfintii ingeri” (Marcu 8,38 si Luca 9,26).
Cum s-a vazut in Scriptura de mai sus ca „Venirea Fiului Omului” va fi „pe norii cerului cu putere si cu slava multa”, si vor „plange toate neamurile vazandu-L” (cf.Matei 24,30; Marcu 13,26;) si „se vor jeli” (Apoc. 1,7).
Cum va fi Venirea a doua a Domnului Iisus?
Venirea a Doua a Domnul nu va fi o aparitie neobservata de oameni si popoare, deoarece ea va fi trambitata de ingeri: „si va trimite pe ingerii Sai, cu sunet mare de trambita si vor aduna pe cei alesi ai Lui din cele patru vanturi, de la marginile cerurilor pana la celelalate margini” (cf. Matei 24,31; 1Cor. 15,52; 1Tes. 4,16). Si este normal sa fie asa pentru ca El este:”...Singurul Stapanitor, Imparatul imparatilor si Domnul domnilor” (1Tim.6,15).
Astfel, in drept si adevar, ne vorbeste Insasi Mantuitorul sa nu se lase nimeni „amagit de hristosi si de prooroci mincinosi” care vor apare si vor zice: „Iata, Hristosul este aici sau acolo” (cf. Luca 17,23), ori in „camara sau in pustie” (cf.Matei 24,26; Marcu 13,21), cautand sa amageasca chiar pe cei alesi prin semne si prin minuni false (cf. Matei 24,24).
Aceste preveniri din partea Mantuitorului sunt foarte importante pentru vremurile care vor veni. De aceea Domnul ne prezinta Venirea Lui, in vazul intregii lumi, intr-un mod deosebit, fiind ca „un fulger”, care se va arata „ de la o margine si lumineaza pana la cealalta parte de sub cer”, sau de la „Rasarit pana la Apus” „(cf. Matei 24,27; Luca 17,24).
In alta Scriptura se spune ca: ”Ziua Domnul va fi ca un fur noaptea”(cf. Matei 24,43; Luca 12,39; 1Tes. 5,2; 2Petru 3,10). Mantuitorul Hristos precizeaza aceste lucruri ucenicilor Sai credinciosi, de atunci si din toate vremurile, ca sa nu se lase „amagiti de hristosii si proorocii mincinosi”, pentru ca nimeni nu stie sfarsitul lui si cu atat mai mult sfarsitul lumii, si a Venirii Domnului. De aceea da si indemnul: „Privegheati, ca nu stiti ziua si nici ceasul cand va veni Fiul Omului” (Matei 25,13; 24,42).

Despre Exhatologia individuala
Referitor la ucenicii credinciosi ai Domnului, de atunci si din toate vremurile, este vorba de „exhatologia individuala”, adica de trecerea la cele vesnice a ficaruia, in vremea pe care el nu o cunoaste, si cand se va intalni cu Dreptul Judecator Iisus Hristos la judecata particulara, imediat dupa moarte, iar la cea de obste la sfarsit, despre care zice: „Caci Fiul Omului va sa vina intru slava Tatalui Sau, cu ingerii Sa; si atunci va rasplati fiecaruia dupa faptele sale” (Matei 16,27). Aceasta „exhatologie individuala” conduce omul din toate vremurile la intelpepciunea de a se gandi fiecare mai intai la sfarsitul lui, care poate fi in fiecare zi, decat a se gandi la sfarsitul lumii.
 De aceea Domnul pregateste generatiile, dand diferite exemple despre a doua Sa Venire, zicand: „si precum a fost in zilele lui Noe, asa va fi si venirea Fiului Omului. Caci precum in zilele acelea dinainte de potop, oamenii mancau si beau, se insurau si se maritau, pana in ziua in care a intrat Noe in corabie, si nu au stiut pana ce a venit potopul si i-a luat pe toti, la fel va fi si venirea Fiului Omului”(Matei 24,37-39).

Domnul a venit si vine, invizibil, prin puterile Sale divine
Mantuitorul Hristos a vorbit ucenicilor Sai si inainte de Saptamana Patimilor, despre aratarea Sa cu putere, zicand: „Adevarat graiesc voua: Sunt unii din cei ce stau aici care vor gusta moartea pana ce nu vor vedea pe Fiul Omului, venind in Imparatia Sa”(Matei 16,28)
Va urma

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page