Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

STATUL SA NU INTOARCA SPATELE CETATENILOR SAI!Un politician si, deopotriva, analist versat, precum Adrian Nastase, declara recent: "Dupa ce a tocat toti banii, statul roman a intors spatele cetatenilor sai. Nu mai vrea sa le dea nici lefuri, nici pensii, nici ingrijiri medicale, nici macar mesaje. In fond, Traian Basescu a fost clar: nu mai asteptati nimic de la stat, orice roman se poate descurca singur". …Ba asteptam, domnule presedinte! De ce? Intrucat tot ce s-a creat (si apoi furat, devalizat) in aceasta tara s-a facut cu sudoarea si contributia cetatenilor! Cei mai mari investitori, in economia tarii, au fost, in ultimii ani, nu strainii, ci romanii. Dar acei romani care, luandu-si soarta in propriile maini, lucreaza, inca, in strainatate.
In 2008, an ce a premers recesiunii, din economiile (munca) lor au trimis acasa – in tara pe care o pastoreste de 6 ani Traian Basescu, Boc et comp. – peste 5 miliarde de euro, importante sume de bani (de ordinul miliardelor de euro) trimitand in tara de origine si in ultimii doi ani.
La intrebarea: cine a investit mai mult in Romania, in ultima perioada?, analistii economici au raspuns, fara nicio ezitare: romanii din strainatate. Conform acestora, banii trimisi acasa de catre acestia reprezinta aproape de doua ori mai mult decat investitiile straine directe. Intr-un clasament al Bancii Mondiale privind sumele de bani trimise acasa de emigrantii care muncesc in strainatate, Romania ocupa locul 10. Un loc mai mult decat onorant. Dar, la drept vorbind, romanii (si, in niciun caz, strainii, ori cei care ne conduc) au fost cei mai mari investitori si inainte de 1989. Acum,  in anul de gratie 2011, cu Romania, tara membra a NATO si UE, aspiranta la intrarea in Spatiul Schengen – ni se vorbeste, inca, de binefacerile "privatizarilor", de "proprietatea privata", de romanii autohtoni care, chipurile, au intrat in "topul celor mai bogati oameni din Romania" (intre care sunt si politicieni ori fosti politicieni!). Insa toate acestea (inclusiv bogatia acestor smecheri imbuibati) de unde provin? Din proprietatea statului (in urma privatizarilor dubioase si, adesea, paguboase). Si cine a creat, inainte de ’89, proprietatea statului, care era, atunci, in proportie de suta la suta "de stat"? Munca si banii romanilor, contributiile acestora de zeci de ani la fondurile de pensii! Proprietatea statului a fost, pe de o parte, prin nationalizarea (confiscarea) bunurilor romanilor, iar, pe de alta parte, prin investitii bugetare rezultate din taxe si impozite, adica tot din banii romanilor. Ai acelora (marea masa a populatiei, azi, pensionari) care "au strans cureaua" si in perioada in care fostul regim a platit… datoriile externe. Si carora, acum – ajunsi la varste onorabile – vine Traian Basescu si le impune impozite si taxe noi (CAS, bunaoara) pe pensii si le spune, fara a rosi, "sa se descurce singuri"!!! Mare nerusinare! Si inca un amanunt.
Dupa ’89, proprietatea romanilor, gestionata (inainte) de stat, a trecut – prin mijloace mai mult sau mai putin ortodoxe – in maini private.
In acest mod au saracit cei mai multi dintre romani si s-au  imbogatit, peste noapte, o minoritate galagioasa, agresiva si sfidatoare. Dar investitorii adevarati au fost (au ramas) romanii. Ei au fost, si inainte de ’89, si din ’90 incoace, cei mai mari investitori. Asta-i realitatea. Si nu ce ne spune Boc sau Traian Basescu!

GHEORGHE GIURGIU

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page