Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din lumea... lui Stanley Kramer (998)

“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus

* Implacabilitatea mersului timpului, acest tsunami geriatric care nu poate fi stavilit cu niciuna din metodele de care dispune stiinta la acest moment, ne apropie de ziua de Marti, 6 Septembrie 2011, cand cea mai supersofisticata organizatie de Intelligence de pe acest terifiant Mapamond va avea un nou director. Cladirea care adaposteste crema inteligentei mondiale, elita celor dispusi sa-si sacrifice viata pentru linistea noastra si a zbuciumatei noastre planete, se afla pe parcela numarul 22-3-01-00-40, din localitatea McLean, Fairfax County, statul Virginia, iar din data care v-am mentionat-o, biroul somptuos aflat la etajul VII al cladirii, va fi ocupat de generalul David Petraeus, dupa umila mea parere, noul As de Trefla al armatei Statelor Unite ale Americii, persoana care-mi aminteste de generalul George Stuart Patton.
Frontispiciul cladirii pastreaza in continuare acel citat biblic existent in Evanghelia dupa Ioan, capitolul 8, versetul 32: "Veti cunoaste adevarul si adevarul va va face slobozi - elibera.” (And you shall know the truth, and the truth shall make you free.) Cred ca realizati ca din motive de securitate nationala, adevarul pe care-l vom sti noi, este la ani lumina de adevarul adevarat, fapt care ma duce din nou la afirmatia lui Flannery O’Connor, ca in spatele tuturor adevarurilor, exista un singur adevar; acela ca nu exista adevar. Asa cum am mai mentionat si cu alta ocazie, in holul cladirii se afla bustul eroului meu preferat, Nathan Hale, militar American din perioada Razboiului Revolutionar, executat de Britanici la 22 Septembrie 1776, care in fata plutonului de executie, a afirmat: singurul meu regret este ca n-am decat o singura viata sa o pierd pentru tara mea. (I only regret that I have but one life to lose for my country). Pentru a nu crea confuzie in randul celor care plaseaza eronat institutia in orasul Lengley, Fairfax County, statul Virginia, ii incunostiintez ca Lengley este denumirea unei proprietati atribuita unui membru al familiei generalului Robert E Lee, care a condus fortele confederate in timpul razboiului civil si a fost preluat de la o alta proprietate cu acelasi nume, aflata in Shropshire, Anglia. Numele de McLean, dateaza din 1910 si provine de la fostul editor al lui Washington Post.
Ca sa va inlatur o alta confuzie, cel care a pus bazele acestei ultraperfectionate organizatii, nu a fost colonelul William Joseph Donovan ci Kurt Lewin, profesor la Universitatile din Berlin si Ohio, emigrat din Germania din cauza prigoanei naziste, intemeietorul filosofiei sociale si geniu intelectual care a introdus notiunea de haos controlat, de care v-am mai amintit, haos introdus cu multa meticulozitate de cei care doresc sa tina sub control destinele mapamondului, cu participarea tacita si voluntara a celor pe care am avut inspiratia sa-i alegem in functii decizionale. Deci, cu alte cuvinte, vina ne apartine in totalitate. Pentru a inlatura o alta necunoscuta, generalul provine dintr-o familie de emigranti olandezi si nu din mediul Mioritico-Carpatin, cum multi conationali incearca sa ma convinga.
Intrucat sunt adeptul teoriei ca mediul influenteaza asupra comportamentului uman, ma gandesc ca intalnirile zilnice, de la ora 7:45 AM, desi dureaza doar 45 minute - la ora 8:30 AM trebuie sa se afle in liftul personal, care-l duce la etajul VII -, vor schimba ceva din atitudinea etalata in cele 31 de luni ale domniei lui Pontifus Maximus. Desi consider numirea generalului mai mult ca o mutare strategica, sunt convins ca istoria il va rememora ca pe un militar proeminent, om de stiinta de mare calibru si un om de stat de prima marime, familiar cu activitatile de culegerea informatiilor. Sen. John McCain il considera pe generalul Petraeus drept  cea mai impresionanta combinatie de caracter, conducator si inteligenta pe care a intalnit-o vreodata. Un personaj de o meticulozitate caracteristica mai mult celor proveniti din continentul Asiatic, generalul ne-a atentionat, ceea ce eu am scris inca din 27 Februarie, 2003, in perioada premergatoare atacarii Irakului, in articolul Din A…. Normalitatea Lumii (X) : " noi nu ne rezervam timp sa intelegem natura sistemului impotriva caruia luptam, a inamicului sau a guvernului pe care-l sustinem.”
Sfatuit de mentorul sau, Generalul John Galvin, care ia recomandat sa-si ridice nivelul intelectual dincolo de aria de eficienta maxima a unei mitraliere M-60 (Raise your intellectual sights beyond the maximum effective range of an M-60 machine gun) s-a inrolat la Princeton University, unde a fost un student eminent si a obtinut un doctorat, in anul 1987, lucru tinut sub o nemeritata tacere, armata Americana prefera generali echipati in cizme de campanie si in prima linie a frontului si nu pe cei care flutura tot felul de diplome universitatre. Studiile la celebra universitate, l-au determinat sa afirme ca in lume exista oameni foarte inteligenti care nu gandesc similar cu noi si de parerile carora trebuie sa tinem seama, fara a le considera eronate sau ostile. Ce bine-ar fi daca si …….. altii ar respecta acest percept filosofic si civic !!! Doresc sa va familiarizez cu faptul ca opera capitala a generalului David Petraeus o constituie Field Manual 3-24 Counterinsurgency, devenita un fel de Biblia Pentagonului.
Cel mai deziluzionant pentru mine este faptul ca intrebat de un prieten daca va candida la presedintia Statelor Unite - alaturandu-se celor 11 generali (Washington, Jackson, Harrison, Taylor, Johnson, Grant, Hayes, Garfield, Arthur, Harrison, Eisenhower) care au ocupat aceasta inalta functie - a raspuns, citand pe gen. William Tecumseh Sherman, erou al Razboiului Civil: daca voi fi nominat, nu voi candida; daca voi fi ales nu voi ocupa postul !!! (If nominated I will not run; if elected I will not served).
Regret ca acest faimos general, nu este familiar cu cele spuse de gen. Charles De Gaulle: "am ajuns la concluzia ca politica este o problema prea serioasa ca sa fie lasata politicienilor. (I have come to the conclusion that politics is too serious a matter to be left to the politicians). Daca ramanem la nivel planetar cu ceea ce avem acum, nu am nici cel mai mic dubiu ca omenirea, populatia globului comite un act sinucigas,  fiind condamnata la autodistrugere, la disparitie, prin admiterea la nesfarsit sa fie condusa de cei mai mari ignoranti si cei mai mari sarlatani ai umanitatii - Thomas Paine.
 Oricum, dupa terminarea carierei la CIA, generalul vizeaza postul de …………. presedinte-presedinte la Priceton University ! Asta da caracter, integritate, fidelitate. Si cand ma gandesc ca unele dejectii l-au numit generalul betray us.
Cu tot respectul si consideratia cuvenita unui OM de asemenea calibru, imi permit sa-i amintesc generalului David Petraeus ca in ciuda unor succese incontestabile de ordin tactic, organizatia a inregistrat multe esecuri strategice. Reamintesc atacul din Septembrie 11, 2001, care putea fi prevenit daca dispuneam de informatii mult mai pertinente referitoare la organizatia Al-Queda, prezenta noastra in Afganistan, considerat groparul marilor imperii, incepand cu Alexandru cel Mare si terminand cu Imperiul Sovietic, n-ar fi fost necesara. Un alt esec poate fi considerat faptul ca in ciuda unor evidente convingatoare privind inexistenta armelor de distrugere in masa pe teritoriul irakian, Irakul a fost invadat, la 8 ani de la acest trist eveniment iar situatia este mult mai neclara ca inainte. Si un ultim esec al agentiei este neanticiparea asa numitei Primaveri Arabe - Arab Spring, lucru care va duce nu numai la destabilizarea Orientului Mijlociu si a Nordului Africii, ci a intregului Mapamond. Sa ne rugam Divinitatii ca predictiile mele sa nu se adevereasca.
Si in final, doresc sa-i reamintesc generalului ca inlaturarea guvernului Taliban din Afganistan s-a facut cu ajutorul a 110 membri ai Special Activities Division, din cadrul CIA si a 300 membri ai “white” US Special Operations Forces, compus din militari stationati la Fort Bragg, North Carolina si Rangers de la Fort Banning, Georgia si ai “black” Special Forces-Delta Force, SEAL Team Six. Deci, sa sugereze pretinsilor politicieni ca nu este nevoie sa sacrificam sute de mii de militari pentru a schimba o mana de dictatori nepopulari si a implementa democratia, notiune total necunoscuta si inexistenta in multe lexicuri din lume.     

A. C. Ton

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page