Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

BIZARERIILE DOAMNEI MINISTRU!


Elena – nu cea din Troia, nu doamna Cuza, poate, cat de cat, doar un fel de Lupeasca! –, mai mare peste "dezvoltarea armonioasa a tarii”, cum, mai deunazi, ii placea sa spuna, si peste turismul romanesc, plictisita sa taie atatea panglici, pentru a le imparti catorva gura-casca, pe la inaugurari de gondole portocalii, de stadioane satesti fara echipe de fotbal, dar cu primari de culoarea guvernarii, de sali de sport inutile, s-a gandit sa arate strainilor, turistilor americani, mai ales, care cred ca ne aflam, pe harta, cum declara unul dintre ei, undeva pe langa… Malaiezia, dar si unor conationali, frumusetile Romaniei!
Pentru ca sa le arate ea – Doamne, ce bine era daca ministreasa lua ceva mai in serios, cand era eleva, scoala si cultura acestui neam! – ce tara minunata avem, a stat ce a stat – probabil a si exclamat "Evrika!” –, si i-a venit ideea sa-i atraga pe turistii straini cu ceva socant, trasnet, sa curga cu euro si dolari: cazarma din Targoviste, la zidul careia au fost ciuruiti, de armele automate "Kalasnikov”, tocmai in sarbatoarea Crestinatatii, ziua de Craciun 1989, Nasterea Domnului nostru Iisus Hristos, in urma unui simulacru de proces, Elena si Nicolae Ceausescu! A mai stat ea un pic sa cugete profund la o alta nazbatie: pe harta unui circuit turistic viitor sa treaca si Doftana!
Adica, darapanatura aia, o inchisoare pentru cativa comunisti, care, cu siguranta, va avea un singur efect: va alunga turistii, ideea fiind cu totul neghioaba!
Branul, desigur, nu poate fi ocolit. Mitul Dracula inca ia mintile multor neispraviti! Incultura, ignoranta crasa, spoiala informativa scot coarne! Se vede – si inca de la o posta! – ca doamna ministru habar nu are de istoria Romaniei! Este cam permanent corigenta la aceasta materie!
De ce Targoviste? De ce Doftana? De ce nu Sarmisegetuza Regia si cetatile dacice din Muntii Orastiei, locul etnogenezei poporului roman, leaganul radacinii neamului nostru?
De ce numai Branul, castel frumos, ce-i drept, nu-i vorba, maiestuos prin singuratatea sa, mustind de istorie, reprezentativ pentru un trecut, si nu cetatea singuratica, acel loc inexpugnabil de la Poienari, in care traia, retras, Vlad Tepes, care face parte, intradevar, din istoria si trairea romaneasca?
De Poienari, doamna ministru habar nu are! Poate ca nici n-a auzit, macar, cine a fost Vlad Tepes, cu inaltarile, victoriile rasunatoare, dar si cu drama lui existentiala!
La un examen sumar, sigur ramane repetenta, alaturandu-se partasilor la esecul de la bacalaureatul 2011.
Cum se face ca, prin capul ei, reprezentativa ar fi Doftana, si nu Alba Iulia, locul Unirii celei dintai, sub sceptrul Viteazului Mihai, a pamanturilor si a suflarii romanesti, loc al supliciului lui Horea, Closca si al tragediei lui Crisan, dar si al triumfului, in entuziasm general romanesc, al Unirii celei Mari, de la 1 Decembrie 1918? Sau nu conteaza?
De ce tine dumneaei atat de mult la "Circuitul rosu” si la proiectul "Pe urmele lui Dracula”, cand ar avea alte atat de multe puncte de atractie turistica, mai interesante, mustind de istoria ivirii, existentei si continuitatii acestui neam european, nascut crestin, atat de incercat in zbuciumatele lui trairi?
De ce nu ar putea vizita curiosii turisti straini, de pilda, Tropaeum Traiani, de la Adamclisi, monument ridicat, de imparatul Traian, in anul 109, sau urmele podului de peste Dunare de la Drobeta Turnu Severin, durat de marele arhitect de origine greaca, Apolodor din Damasc, cel care a lasat posteritatii si Forul lui Traian, din inima Romei, cu celebra Columna pe care sunt imortalizati, pe basoreliefurile in spirala, tocmai cei cu care a luptat si din aurul carora imparatul roman a construit acest semn dainuitor peste secole si milenii?
De ce nu se gandeste Elena Udrea – te intrebi – la un traseu care sa cuprinda si Targu-Jiul, cu singurele monumente – lucrari ale genialului Constantin Brancusi, nascut la Hobita Gorjului, ("Coloana Eroilor” (Coloana fara sfarsit), "Masa Tacerii”, "Poarta sarutului”), sau, trecand si prin Moldova cea Stefana, sa le prezinte turistilor frumoasele meleaguri pe care au luptat, au trait si au creat, de unde s-au ridicat domni, au plecat mari oameni, geniali, ai literaturii, culturii, istoriei, stiintei romanesti: Stefan cel Mare si Sfant, Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri, Mihail Kogalniceanu, Ciprian Porumbescu, Nicolae Iorga, Alexandru Ioan Cuza...?
Chiar crede Elena Udrea ca acesti straini – nu numai ei, ci si turistii romani – s-ar plictisi sa vada manastirile din Moldova: Putna, Voronetul ("Capela Sixtina a Rasaritului”), Sucevita, Moldovita, Humorul?
Dumneaei vrea numai si numai "Circuitul rosu”! O dovada a inculturii ministrului!
De ce, totusi, vrea Targovistea? Desigur, dupa cum singura gandeste si spune, nu pentru ca acolo un Turn al Chindiei, o Curte Domneasca si Biserica Domneasca, ctitorita de Petru Cercel, ar "vorbi” despre valoarea istorica si culturala a orasului, cantat candva si de poetul Vasile Carlova, ci pentru ca acolo a fost executat Ceausescu, cum aminteam, in ziua de Craciun!
De ce ar ocoli turistii Manastirea Dealu, ridicata de Radu cel Mare, unde se afla capul lui Mihai Viteazul, ucis, miseleste, de oamenii generalului Basta, pe Campia de la Turda.
Ce sa vada la Doftana? Niste ruine, azi semnele dezastrului?
Daca tot i-a zburat mintea ministrului intr-acolo – poate se va gandi sa introduca in "circuit” si fostul lagar pentru comunisti de la Targu-Jiu, unde, la 15 ani, a fost            inchis si Nicolae Ceausescu –, multi romani se intreaba de ce, in locul Doftanei, sa nu fie cuprinse, intr-un proiect turistic, si Sighetul, Aiudul, Canalul, Pitestiul, cu acel cumplit "centru de reeducare” comunista pentru strivirea vointei si a personalitatii intelectualilor si studentilor?
Nu cumva nici asta nu conteaza?
Nu acolo, in inchisorile de la Sighet, Aiud, Pitesti, a fost inchisa si strivita floarea intelectualitatii romanesti interbelice, mari filosofi, episcopi, preoti, ministri, generali, ofiteri ai Armatei Romane, oameni politici, studenti?
Chiar sa nu fi auzit doamna ministru de Mircea Vulcanescu, de Gheorghe Bratianu, de Iuliu Maniu?
Pacat! Regretabil. Repetam intrebarea: ce sa vada ei, acesti turisti straini – sa nu mai vorbim de cultura actuala a Occidentului! – la Doftana si la zidul Targovistei?
Nu avem, oare, repetam, atatea locuri de aratat si de vazut in Romania?
Din pacate, unii straini au cam aceeasi cultura ca si ea, adepta infocata a "glorificarii zidului Targovistei”!
Unde duc incompetenta, lipsa culturii, tampenia?!
Ipotestii lui Eminescu, Targu-Jiul lui Brancusi, Tescaniul lui George Enescu, Alba Iulia, manastirile Bucovinei, cetatile dacice, Sighetul, Aiudul, Poarta Alba n-o intereseaza!
Cum nu-i, deloc, preocupata sa duca strainii sa vada Transfagarasanul, una dintre frumusetile Europei, Palatul Parlamentului ("Casa Poporului”, ridicata dupa conceptie total romaneasca, de la proiect pana la ultimul cui, o premiera a timpului)!
De ce, oare, nu are in vedere Delta Dunarii, manastirea Rameti, vestigiile religioase ale Dobrogei?
Cazand in plasa unui sondaj (real!), in care Ceausescu se situeaza, net, pe primul loc intre presedintii ultimilor 35 de ani, ea, cu inconstienta, este dispusa sa le faca placere unor insi (cu o cultura pana la genunchiul broastei!), sa vada locul acoperit de sange, la 25 decembrie 1989, la acel zid al Targovistei! Stupid!
Acesta-i capitalismul victorios al doamnei Elena Udrea?! Acestea sunt "modelele” si "reperele” culturale ale dumneaei? Si ale altora din preajma ei!
Il vedeam pe acel nenorocit, si nu-mi venea sa cred, mandru el ca, acolo, in orasul lui, a fost ucis Ceausescu! Nu am fost, nu sunt vreun avocat de-al lui Ceausescu! Dar, obiectiv fiind, il intreb pe acel sfatos fara cauza: ii stie el pe cei care l-au "judecat”? Stie el macar cine au fost si sunt ei? "Trasee” aberante, iesite din incultura doamnei Elena Udrea, care promoveaza un turism eminamente bazat pe promovarea "frunzulitei” ei, ca brand, nu national, ci personal.
Esuandu-i ideea "turismului rural”, ministreasa s-a gandit la o alta nazbatie, dand, spectaculos, cu parul in balta. Bravo! Mai lipseste s-o auzim: "Sa curga vinul! Sa cante muzica!”. Doamne, ce vremuri!
In fata bizareriilor, a calcatului asta, spectaculos, in strachini, in minte imi vine replica regretatului prozator Fanus Neagu, adevarata uzina de metafore, intorcandu-se de la fostul Consiliu al Culturii, dupa o intalnire cu Susana Gadea: "Nu mi-i frica de ministrul Culturii, ci de cultura ministrului!”.  Chiar daca Elena Udrea nu-i ministrul Culturii, ci al Turismului romanesc, replica i se potriveste de minune!

LAZAR LADARIU

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page