Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

A DOUA VENIRE A DOMNULUI HRISTOS


de Preot Aurel Sas, Ic. Stavrofor, Las Vegas

“Atunci se va arata pe cer semnul Fiului Omului si vor plange toate neamurile pamantului si vor vedea pe Fiul Omului venind pe norii cerului, cu putere si cu slava multa” (Matei 24,30).
“Iar de ziua si de ceasul acela nimeni nu stie, nici ingerii din ceruri, nici Fiul, decat numai Tatal”(Matei 24,36).
„El (Iisus) a zis catre ei: Nu este al vostru a sti anii sau vremurile pe care Tatal le-a pus in stapanirea Sa”(Fapte 1,7)
“Iar cerurile de acum si pamantul sunt tinute prin acelasi Cuvant (al lui Dumnezeu) si pastrate pentru focul din ziua Judecatii si a pieirii oamenilor necredinciosi.
 Iar ziua Domnului va veni ca un fur; atunci cerurile vor pieri cu vuiet mare; stihiile arzand, se vor desface si pamantul si lucrurile de pe el vor arde cu totul. Dar noi asteptam, potrivit fagaduintei Lui, ceruri noi si pamant nou, in care locuieste dreptatea” (2Petru 3, 7, 10, 13).
“Si am vazut cer nou si pamant nou. Caci cerul cel dintai si pamantul cel dintai au trecut; iar marea nu mai este.” (Apoc. 21,1).
“Da, vin curand si plata Mea este cu Mine, ca sa dau fiecaruia, dupa cum este fapta lui. Eu sunt Alfa si Omega, Cel dintai si Cel de pe urma, inceputul si sfarsitul”…Da, vin curand. Amin. Vino, Doamne Iisuse! (Apoc. 22,12-13; si 22, 20).

(Continuare din editia precedenta)

 Dar omul in setea de cunoastere inceraca prin teologiile lumii, in interpretarea Scripturilor, sa spuna ceva cu privire la setea de ajungerea la incoronarea si fericita comuniune cu Dumnezeu, prin: har, credinta si fapte bune, dupa Scripturile care ne reveleaza: „Caci in har sunteti mantuiti, prin credinta. Si aceasta nu vine de la voi; ci este darul lui Dumnezeu” (Efes. 2,8), „Pentru ca a Lui faptura suntem, ziditi in Hristos Iisus spre fapte bune, pe care Dumnezeu le-a pregatit mai inainte, ca sa umblam intru ele”(Efes. 2,10), caci despre Credinta fara fapte, Scriptura zice: ”Vrei sa intelegi, omule usuratic, caci credinta fara fapte moarta este? (Iacov 2,20).
Toate in  Iisus Hristos (cf. Gal.3,14), ca Unicul Mantuitor sub Soare, caci  nu este alt nume dat oamenilor in care sa se mantuiasca (cf.Fapte 4,12). In acest scop inalt, doresc sa prezint mai intai Bibliografia de consultare care prezinta despre Venirea a Doua a Domnului, in interpretarea teologiei Bisericii Ortodoxe Crestine Universale, dupa care voi trece la tratarea si prezentarea Studiului respectiv. Mentionez, ca prezint Bibliografia la inceput, desi, obisnuit se trece la sfarsit, pentru a instiinta cititorii mei despre documentatia pe care o cercetez pentru tratarea temei despre a Doua Venire a Domnului si despre Mileniu sau Mileniile si Imparatia de mii de ani.
Conform acestei Bibliografii „Mileniul”, sau „Imparatia de o mie de ani”, cum se mai spune, a Venirii Domnului in acest Univers si a petrecerii cu Biserica Sa, „O mie de ani”, nu este interpretata a avea loc. Venirea a doua a Domnului va avea loc intr-un alt Univers cu „un cer nou si un pamant nou” (cf. 2Petru 3,13). Prezentarea „Imparatiei de mii de ani” va urma in cursul altui Articol: „Mileniile si Imparatia de mii de ani” care va urma dupa acest Articol: „A Doua Venire a Domnului Hristos”.

Bibliografia.
-    Biblia sau Sf. Scriptura.
-    Website: www.preotaurel.sasfamily.com
Din Scrierile Sfintilor Parinti:
- Andrei al Cezareii, Talcuire la Apocalipsa lui Ioan Teologul, p.g., CVI.
- Areta al Cezareii, Culegeri de talcuiri la Apocalipsa lui Ioan, p.g. tom.CVI.
- Sfantul Ioan Damaschin, Dogmatica, traducere de D. Fecioru, Bucuresti, 1938.
- Sfantul Ioan Hrisostom, Comentariu la Matei, p.g., LVII.
- Idem, Comentariu la 1 Tesaloniceni, traducere de Arhim. Th. Athanasiu, Bucuresti, 1905.
- Idem, Comentar la 1 Corinteni, traducere de Arhim. Th. Athanasiu, Bucuresti, 1908.
- Teofilact, Talcuirea la Trimiterea 1Corinteni, traducere de Veniamin Costache, vol. I, Bucuresti, 1904.
Din scriitori in alte limbi.
-H.M. Feret, L, Apocalypse de Saint Jean, Vision chretienne de l,historie, Paris, 1943.
- L.C1. Fillion, L,Apocalypse, in “Le Sainte Bible commentee”, Paris, 1925,VII.
- Hristu Andrutsos, Dogmatica Bisericii Ortodoxe Rasaritene, traducere de Dr. Dumitru Staniloae, Sibiu, 1930.
De Pr. Prof. de Teologie si scriitori bisericesti.
- Preot Petre Chiricuta, Parusia, sau a doua Venire, Bucuresti, 1935.Prof. N. Chitescu, Despre Milenarism, in “Mitropolia Moldovei si Sucevei” XLVIII (1972) Nr.5-6.
- Prof. Dr. P. Deheleanu, Manual de Sectologie, Arad, 1948.
- Dr. Vasile Gheorghiu, Sf. Evanghelie dupa Matei, cu comentariu, Cernauti, 1933.
-  Idem, Imparatia de mii de ani, Cernauti, 1928.
- Vasile Loichita, Chiliasmul (milenismul), Cernauti, 1926.
- Preot Conf. Ilie Moldovan, Milenarismul,, in “Glasul Bisericii”, XL (1981). Nr. 1-2.
- Preot Ioan Mircea, Imparatia lui Hristos de mii de ani si evenimentele eshatologice descries in Apocalipsa 20,1-15, in “Ortodoxia” XXXV (1938), Nr. 4.
- Preot Prof. Dr. Haralambie Roventa, Epistola 1Tesaloniceni, Bucuresti, 1938.
- Preot Prof Dumitru Staniloae, Teologia Dogmatica Ortodoxa, Bucuresti, 1978, vol. 3.
- N. Stanescu, Hiliasmul si incoherentele lui, in „Ortodoxia”, IX (1956) NR. 2.
- Manual: Teologia Dogmatica si Simbolica, vol.II, Bucuresti 1958.

A doua Venire a Domnului Hristos dupa Sf. Scripturi.
A doua Venire a Domnului, sa „judece vii si mortii”, dupa Scripturile care reveleaza, astfel: „Te rog ferbinte, inaintea lui Dumnezeu si inaintea lui Hristos Isus, care are sa judece vii si mortii, si pentru aratarea Imparatia Lui”(2Tim.4,1). „Dar au sa dea socoteala inaintea Celui ce este gata sa judece vii si mortii.” (1Petru 4,5), si sa predea Imparatia Tatalui (1Cor.15,24), si sa inceapa Imparatia cerurilor (cf.Matei 11,12), Imparatia Gloriei lui Dumnezeu in care isi va gasi implinirea si desavarsirea Imparatia-Bisericii lui Hristos din aceasta viata si Univers, este unul din adevarurile fundamentale ale Bisericii crestine.
Sf. Scripturi care descopera Venirea a doua a Domnului sunt multe, din care amintim cateva: Matei 24,3; 25,31; Luca 21,27; Marcu 13,24; Ioan 5,22,27; Fapte 10,42; 17,31; Rom 2,2-7, 16; 14,9; 1Cor. 15,23-28, 52-54; 1Tes. 1,5-10; 2,19; 3,13; 4,15-17; Iacov 5,7-8; 2Petru 1,16; 3,10, 12-13; 1Ioan ,28: Apoc. 20,11-15 etc.
Va urma

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page