Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

TRANZITIA SPRE OCCIDENTOrtodocsii din Balcani - grecii, romanii si slavii de sud - tranziteaza de doua decenii din punct de vedere socio-politic de la socialism spre capitalism, de la CAER si Pactul de la Varsovia spre UE/NATO. Greco-ortodocsii, care au fost cumparati de anglo-americani in schimbul romanilor de la Stalin, au profitat din plin cu mult inainte de 1989 de societatea de consum pe datorie si sunt in prezent si faliti si nemultumiti. Demonstratiile si grevele din Grecia sunt la ordinea zilei. Vor avea si ceilalti ortodocsi din Europa aceeasi soarta, perspectiva de a demonstra pentru o cauza pierduta?

Revolutia din din Romania s-a soldat cu o mie de victime a unor teroristi a caror identitate o va afla numai generatia urmatoare, care se formeaza intr-o societate libera, democratica, ancorata puternic in lumea libera, occidentala, UE. Pana atunci tranzitia spre occident s-a organizat ca la carte. S-a inceput cu lichidarea dictaturii proletariatului, a Partidului unic si aparitia unui spectru de partide post-ortodoxo-comuniste si etnice, maghiare, germane, evreiesti, armenesti, slave etc., care isi trimit reprezentanti in Parlamentul din Bucuresti und se fac legi politic corecte, dupa modelul occidental. Apoi s-a lichidat proprietatea intregului popor asupra mijloacelor de productie, pamantului etc. In favoarea investitorilor particulari, cu precadere a celor stategici din strainatate si celor cu imunitate parlamentara, care si ea s-a privatizat.

Daca si locurile in Parlament se cumpara cu bani pentru Partid este evident ca economia paralela, coruptia este o boala a copilariei tranzitiei, ca pojarul, si ca masele largi populare sufera in aceasta faza pe toate planurile: productia, investitiile, consumul, nivelul de trai, speranta de viata scad. In schimb cresc somajul si inflatia, ambele necunoscute in trecut. Privatizarea sigurantei personale si a saraciei e si ea un calvar. Dar dupa aceasta vale a plangerii economia de piata va genera o alocare judicioasa a resurselor materiale si umane si mult asteptata buna stare generala, ca la crestinii occidentali, se va instala si la ortodocsi. Asta in teorie, in practica lucrurile stau altfel.

Tranzitia spre lumea crestinilor occidentali a ortodocsilor e nesincera, ca a fariseilor. Ei vor sa traiasca material ca in occident, si spiritual ca in orient. Refacerea unitatii crestine nici nu mai este la ordinea zilei. Asta a dus la incapacitatea de plata a Greciei si este un semnal de alarma pentru toti crestinii, atat in est cat si in vest. Rusia cu resursele ei minerale exorbitante a revitalizat regimul autoritar pravoslavnic si a renuntat momentan la perspectiva integrarii occidentale. Romania si Moldova nu au nici resursele naturale, nici spatiul euro-asiatic al Rusiei, de aceea, dupa o Revolutie si doua decenii in deriva, Presedintele si Patriarhul trebuie sa inceapa dialogul cu Roma pentru o emancipare nationala si sociala autentica, pentru o integrare a moldo-valahilor in lumea crestinilor occidentali credibila, nu falimentara ca a greco-ortodocsilor.

 Prof. Dr. Viorel ROMAN
Akademischer Rat a.D.
Bremen, Germania
17 august 2011

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page