Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

CAPITALISMUL, DRAGOSTEA MEA

 

Inaltare si prabusire. Avea dreptate cel care, deznadajduind, ne implora: „Rugati-va sa nu va creasca aripi!" Iata, aripile uriase, lungite in mod violent, s-au frant. La fel ca orice oranduire sociala, capitalismul este si el supus disparitiei. Apetitul lui vital de la borna prezentului nu-i decat o presimtire tulbure a sfarsitului. Realitatea a devenit vizibila pentru omul obisnuit,  acum, in situatiile de criza manifesta ale omenirii, cand a luat infatisarea tragicului. Capitalismul - dragostea mea - va muri zambind publicitar, dar va muri. Stricaciunile lasate in urma vor da de furca generatiilor, care vor trebui sa adune cioburile istoriei, sa le lipeasca la loc, ca pe un papirus vechi gasit intr-un zid antic. Capitalismul, ca reprezentare impusa vietii reale, nu-i decat o negatie a ordinii sociale, economice si divine, care a conferit individului iluzia libertatii, cand de fapt a semnat un contract cu servitutile si cu efectele sale distructive. Capitalismul, cel care parea sa asigure triumful omului asupra timpului si a mortii, metaforic vorbind, a deformat aproape toate perceptiile, facandu-le oarbe la disfunctiile dramatice, care au desprins omul de valorile reale. S-a dovedit a fi o farsa acceptata in momentele debusolante ale asa-ziselor eliberari ale popoarelor, benefice doar amorezatilor de putere, coruptie, santaj si razboaie de suprematie.
Purtatorii de masti ai puterilor mondiale, care inca mai conduc acest tip de societate, sunt intruparea unui model uzurpator, sunt simbolul si avertismentul lumii pe dos. Stapanirea prin detronare morala e la fel de provizorie ca si cea asupra vremii propriu-zise, ce-si continua actiunea erodanta. Economistul Robert Heilbroner afirma: „Capitalismul s-a prabusit pentru ca a generat si a intretinut instabilitatea pe care o anticipa chiar Marx. Un lung sir de crize economice din ce in ce mai severe, agravate de flagelul razboaielor, au nimicit increderea claselor inferioare si mijlocii in sistem. Lipsa de flexibilitate, aservirea fata de interesul imediat al puterilor lumii a subrezit si democratia europeana. Privind in urma, vom observa cu cata tenacitate sumbra au mers unele popoare chiar pe fagasul despre care Marx spunea ca avea sa le duca la pierzanie".
Constiinta clasei politice nu se va schimba usor. Nici in lume, nici la noi. Poate doar in cazul in care apar, din randul generatiei tinere, purtatori genetici ai constiintei. Luptele pentru putere si privilegii financiare au intunecat si mintile alesilor nostri. Prea usor au conectat tara la cumsecadenia respiratiei artificiale a F.M.I-ului. Protestele par inutile, nici macar institutiile de presa nu mai sunt in mod deschis luari de pozitie critica, ci mai degraba parghii de distantare a adevarului de realitate. Dincolo de aceste considerente stanjenitoare, o privire aruncata de langa noi societatii, furnizeaza imaginea clara a codurilor de manipulare: socurile vizuale ale uriaselor ecrane publicitare cu mesaje scurte, care solicita intelectie instantanee, operand cu imperative, simboluri si imagini paranoide. Cu toata aparenta lor necesitate, reclamele la prezervative, bere si figuri de politicieni,  populeaza violent peisajul urban, cu intentia sedimentarii in constiinta receptarii a unor marfuri si biografii de consum, in jurul acestor interactiuni formandu-se clasa naivilor consumisti.
Am incercat cu modesta pricepere sa vin mereu cu versiuni ipotetice, pe langa greutatea celor aruncate programatic pe piata. Pentru ca adevarul, cu precadere cel istoric, a fost strangulat de fire invizibile chiar la noi acasa. Pe langa faptul ca din manualele scolare au disparut aproape cu totul lectiile de istorie adevarata, nimanui nu-i trece prin cap ca si unii cercetatori ai trecutului i-au devenit  complici, falsificand. Socul este extraordinar cand afli din alte surse sigure ca, pe langa faptele istorice arhicunoscute, istoria ascunde dosare de tradari odioase, lipsite de onoare si de dragoste de tara, tratate si intelegeri incalcate, dorinta de a obtine puterea si de a o mentine cu orice pret. Toti observatorii atenti si cinstiti pot ajunge la concluzia ca politica practicata dupa 1989 a constituit startul involutiei evolutiei noastre si inrobirea rabdatorului popor, mereu supus si usor de manipulat. De minunatele lui trasaturi de caracter au profitat si profita si azi adevaratii cai troieni.

Maria Diana Popescu, Agero
www.agero-stuttgart.de

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page