Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

VECHILUL SI SCLAVII


Maria Diana Popescu, Agero

Presa de pe toate meridianele face mare haz de batranul jandarm planetar, cum ca i s-ar fi tocit aproape toti  dintii si nu prea mai poate articula cuvintele, cat sa mai fie ascultat. Dar eu am impresia ca-i vorba tot de o  piesa de teatru, bine pusa la cale de Statele Unite ale Crizei. Da, da, puterile lumii se reconfigureaza si, ca  intotdeauna in istorie, vremurile grele vor fi simtite doar de statele plapande. Ce n-a reusit Franta lui  Napoleon si Germania lui Hitler a desavarsit Uniunea Europeana. Daca Europa nu doreste sa pice in cofa,  va dansa de acum inainte dupa cum canta Germania si Franta, amabile sa preia din sfanta suveranitate a  statelor.
Trist dar adevarat, realitatea bate filmul, chinezii comunisti dau lectii de capitalism americanilor, lectii mai  sanatoase decat cele ale capitalistilor propriu-zisi. Tot mai multe state sunt pe marginea rapei, F.M.I. o  duce excelent, bancile prospera, ascunzandu-si bolile sub diverse eufemisme, desi de la bani au inceput  razboaiele neperformante. Romania pare a fi o masina butonata de Franks - vechilul care baga ministrii in  sedinte si isi mustra dupa pofte sclavii. Doar scrie negru pe alb, noi nu mai avem decat competente  marunte. Franks nu e deloc un ageamiu si are mult de castigat. Chiar daca umbla cu pantofii gauriti, stie sa  parcheze avionul. Cat priveste politica interna, se incearca ascunderea pisicii moarte de la unul la altul,  pana cand una din parti isi va pierde rabdarea. Sansa noastra la rezistenta e sa ne pastram credinta, limba,  aerul, pamanturile, apele, padurile, pasunile si muntii, in timp ce vom privi neputinciosi cum altii rontaie  imprumuturile externe, dand vina pe cheltuieli sociale exagerate. E prea tarziu sa mai speram la  independenta economica si de stat, atarnarea a venit odata cu integrarea in fantomele internationale. Intr-o  economie globalizata niciun popor nu mai este suveran din punct de vedere economic.
Politicienii din batatura, care si-au facut datoria doar fata de ei si de stapanii lumii, o vor duce bine  indiferent de schimbari. Au sacul cu galbeni lasat la pastrare peste hotare, noi, restul, suntem cetateni  neperformanti, precum creditele cu dobanzi uriase, adica pierderi colaterale ale capitalismului. Bend over!,  sistemul capitalist tinut in viata de infuzia de mana de lucru ieftina din fostele tari comuniste si de pietele  acestora, acaparate de marile corporatii, a fost invins. Eficienta economica a tarilor occidentale scazuse  simtitor in ultimii douazeci de ani, era de asteptat, capitalistii nu prea aveau chef de lucru, devenisera niste  imprumutati la banci sau asistati social. Cele mai mari probleme le au in prezent tarile al caror P.I.B. era  sustinut de turism, acolo unde nu exista o economie reala. Aproape de noi, Germania isi face bine treaba,  mizeaza pe istoria noastra zbuciumata, plina de greseli si de compromisuri, iar mie, gandul imi aluneca la  datoria care a declansat Al Doilea Razboi Mondial, cand Romania a pierdut o parte din teritorii, dandu-ne  sistemul de valori peste cap.
Ar trebui sa fim atenti ca natiune, istoria se repeta pe aceleasi axe, dar cu mijloace moderne. Ni se tot  inoculeaza ideea ca suntem o natiune de lenesi, dar romanii sunt in marea lor parte oameni harnici si foarte  inteligenti. Nu suntem nici mai rai, nici mai hoti decat alte natiuni. Se incearca obstinat acreditarea imaginii  unui popor necivilizat, lenes si hot, reusindu-se de multe ori scoaterea la suprafata a uscaturilor existente,  de fapt, in sanul fiecarei natii. Traversam noi o perioada mai dificila, gratie lipitorilor straine sau autohtone  si gratie functionarii defectuoase a organismelor Statului, dar mai avem inca destule conditii pentru a pasi  dincolo de stramtoare. Suntem acum in epoca burgheziei, a sarlatanilor deveniti peste noapte patroni, ei  fac si desfac legile tarii, guvernul ii ajuta cat poate. Se fac imprumuturi pe spinarea tarii si a celor multi,  vom plati impozit si pe mersul pe jos. Banii de la F.M.I., destinati autostrazilor au luat calea vistieriilor  ignobile, si ne scot ochii cu cate un metru de autostrada, cu cate o sala de sport in nu stiu ce sat batran de  munte. Dosarele penale ale magnatilor primesc amanari lungi. Scosi de dupa gratii, invocand claustrofobia  si alergia la inchisoare, sunt avansati in functii mai inalte, mai usor santajabili, pot fi folositi in aceleasi  scopuri. Asa ne trebuie, la toate alegerile i-am votat pe ai nostri, dar la numaratoarea din caciula au iesit tot  ai lor. Celor multi si saraci le-a ramas tot munca pe nimic, si daca din greseala romanul mediu ajunge varsta  de pensionare, incearca sa supravietuiasca, platind datoriile facute de alesii neamului. De la norod se  asteapta votul si banii din taxe, in rest, rolul lui e de batista igienica, dispretuit ca orice sluga supusa. Cred  cu tarie in ceea ce spun si mai presus de toate imi iubesc tara.

Maria Diana Popescu, Agero
www.agero-stuttgart.de

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page