Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

JURNAL LONDONEZ (3) ; August în flacari!

Dragii mei, cred ca sunteti deja obisnuiti cu relatarile mele de pe meleagurile britanice. De data asta am sa  sar peste continuitatea jurnalului meu si am sa va relatez ce se intampla aici, la Londra, in aceste zile  fierbinti de august 2011! Dupa cum bine stiti din mass-media, Londra si cateva orase mai mari ale Marii  Britanii, au trecut printr-o perioada dificila datorita revoltelor de strada.
 
Guilty, or not guity? This is the question!

Totul a inceput in noaptea de joi, 4 august, cand un barbat de culoare, presupus traficant de droguri din  Tottenham - alti spun ca ar fi fost sofer de taxi si tata a patru copii - ar fi tras asupra unui politist pe care l-a  ranit (dar care acum este in afara oricarui pericol), iar colegii politistului au mers pe urmele presupusului  traficant de droguri si intr-un schimb de focuri l-au impuscat mortal.


Sambata seara, in data de 6 august, a avut loc tot in zona Tottenham un mars de protest in semn de  solidaritate cu barbatul decedat, care a degenerat mai tarziu intr-un haos total. Tineri de diferite varste au  inceput sa incendieze fabrici, case, masini, autobuze, ba chiar sa vandalizeze si sa jefuiasca tot ce puteau,  de la magazine cu electronice si electrocasnice, pana la farmacii, case de pariuri, s.a.m.d. O  mare lovitura a  primit si industria muzicala deoarece depozitul Sony Music a fost afectat de incendiu, unde au ars  nenumarate CD-uri si DVD-uri.

Vandalii si telefoanele BlackBerry

Toate aceste revolte au avut loc in zone precum Tottenham, Hackney, Croydon, Clapham Junction, Oxford            Circus (care e chiar in centru in cunoscuta zona turistica). Din pacate, cu fiecare noapte vandalii erau  din ce in ce mai bine organizati, motiv pentru care politia a fost condamnata de locuitori si turisti totodata  ca sunt lenti si nu raspund  asa cum trebuie la ceea ce se intampla! Asta datorita telefoanelor mobile de  tipul BlackBerry, care ofera o alternativa libera pentru trimiterea sms-urilor si a modalitatii de a trimite  mesaje la mai multi destinatari odata! De asemenea totul este cifrat, spre deosebire de site-ul Twitter care a  fost folosit ca metoda de comunicare de protestatari in Iran si in Egipt. Asa ca, ulterior, dupa ce politia a  realizat cum se organizeaza, au suspendat in unele zone Internetul si unele servicii de telefonie pentru  posesorii de telefoane BlackBerry. Citez cateva mesaje care circulau printre protestari: „Everyone from all  sides of London meet up at the heart of London (central) OXFORD CIRCUS!! Bare SHOPS are gonna get  smashed up so come get some" si continuau „If you see a brother... SALUT! if you see a fed... SHOOT!"...  Adica: „Toata lumea, din  toate partile Londrei, sa ne intalnim in inima Londrei, in centru, la Oxford                Circus"  „Magazinele neprotejate vor fi distruse, asa ca veniti de luati!", „Daca vedeti un frate,  salutati-l!  Daca vedeti un politist, impuscati-l!"
 
Frica de represalii

Ba mai mult decat atat, firma canadiana Research in Motion (RIM), cea care produce aceste telefoane  BlackBerry, a fost amenintata cu represalii in cazul in care marti ar lansa mesaje BBM la autoritatile  britanice. Astfel au aparut mesaje de amenintare de genul: „Daca ajutati politia, oferindu-le jurnale private,  locatii GPS, informatii despre clienti si accesul acestora la mesageria BlackBerry, veti regreta!", apare  intr-un anunt postat pe site-ul firmei canadiene. Si chiar au continuat intr-un alt mesaj de amenintare trimis  firmei canadiene, ca au reusit cu ajutorul unor hack-eri sa obtina o baza de date despre angajatii firmei  Research in Motion Canada, pe care o vor face publica si o vor transmite mai departe protestatarilor.  Mesajul se incheie in felul urmator: „Do you really want a bunch of angry youths on your employees'  doorsteps? Think about it!", adica pe romaneste: „Chiar va doriti o multime de tineri furiosi, pe pragul  usilor angajatilor vostri? Ganditi-va la asta!"
 
Cum de altfel rasa umana e obisnuita sa caute vinovatii, cand se intampla ceva rau, ca sa poata mai tarziu  arata cu degetul, asa se intampla si aici acum. Unii spun ca mass-media ar fi pe de o parte vinovata pentru  incitarea la violenta si raspandirea ei, altii  pe de alta parte, condamna, dupa cum am mai spus, lipsa  implicarii autoritatilor abilitate in asigurarea sigurantei cetatenilor.
 
Cine e de vina?

Altii cred ca vinovata de ceea ce s-a intamplat la Londra, Birmingham, Leeds, Liverpool, Manchaster si  Bristol este recesiunea si implicit clasa politica, cea care nu a reusit sa restaureze echilibrul in aceasta  societate de consum. Astfel ca tinerii nu au nimic de pierdut daca se revolta, pentru ca au parte de un  viitor incert si fara speranta. Este clar insa ca Tottenham este zona unde nivelul somajului este cel mai  mare din Londra. In alta tabara insa se contureaza puternic ideea cum ca revoltele sunt consecinta directa  a imigratiei in masa si... colonizarea patriei lor de catre milioane de imigranti din tarile lumii a treia.
 
In concluzie insa, poate ar fi bine sa nu se caute tapii ispasitori, ci mai degraba sa porneasca de la premisa  ca aceasta societate are lacune serioase in ceea ce priveste democratia prost inteleasa  de genul „fac ce  vreau" (valabil si pentru Romania). Acestea sunt faptele, care vorbesc de la sine. Cred insa ca lipsa  educatiei, a culturii, a respectului, a simtului civic, lipsa empatiei, a implicarii, lipsa virtutii, a cinstei si a  multor alte valori, au adus incet-incet societatea intr-un oarecare colaps. Iar ce mi-a atras atentia este  aceasta propozitie gasita intr-un ziar: „These out-of-control young people are after all of our own making!"  (Acesti tineri scapati de sub control sunt la urma urmei, produsul nostru!"
 
Se reinstaleaza calmul (englezesc?)

Inchei aici mica mea analiza politica, sociala si chiar economica - ceea ce m-a facut sa ma simt din nou ca  pe vremea cand eram la facultate si faceam referate - pentru a va spune ca in Londra e deja a doua zi de  liniste pe strazi, cel putin in timpul zilei, ca noaptea nu se mai aud vuiete si scandal, ca nu mai arde... Politia  nu mai patruleaza (de ieri in zona unde stau eu), ceea ce inseamna ca e semn bun, sper... desi initial au  anuntat ca vor ramane pe strazi preventiv inca doua-trei zile. Dar, cum am indraznit sa ies in oras astazi -  pentru ca asa am fost sfatuiti atunci cand revolta a inceput... sa nu iesim din casa daca nu este necesar  (asa ca eu am respectat cu strictete recomandarile!!!) - am sesizat ca in unele zone de interes ridicat, politia  inca patruleaza pentru a oferi siguranta si liniste populatiei.

As dori sa inchei intr-o nota pozitiva acest material... Pentru ca furtuna a trecut, acum trebuie sa privim cu  incredere spre viitor, dar nu inainte de a cita doua maxime scurte si frumoase care ar trebui sa fie ghidul  nostru in viata: „Valoarea unui om se masoara prin binele facut semenilor" (Mahomed) si „Nimic nu-mi  poate aduce o multumire mai mare decat credinta ca datoria mea este sa contribui, pe masura puterilor  mele, la scaderea nivelului de ignoranta, de degradare si de mizerie de pe fata acestui pamant minunat"  (George Eliot).

Un roman erou...

Si o stire de ultima ora! La Londra, luni noaptea, un roman a salvat dintr-un incendiu o femeie de origine  poloneza, strigandu-i sa sara in bratele sale de pe pervazul in flacari al unei cladiri incendiate de rebeli in  Cartierul Croydon! Femeia a fost salvata si este nevatamata! Numele eroului: Adrian Manu! Mai fac si  romanii fapte bune! Ce ziceti domnilor englezi? Poza, care a devenit emblematica, a circulat in toate  mijloacele mass-media! Este edificatoare... Unii zic ca este demna de Premiul Pulitzer! O atasez si eu.  

(Pe curand)
Lavinia IANCU
Londra, UK
10 august 2011


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page