Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

CASA POPORULUI SI MÂNTUIRII NEAMULUI


La Bucuresti se construieste, intr-un timp record de trei ani, Catedrala Mantuirii Neamului in gradina Casei  Poporului, fosta a Despotului Ceausescu. Impresionantul ansamblu arhitectural vrea sa fie un model in  piatra a pretentiei ortodoxiei moldo-valahe de a fi model de urmat de toti. Asta presupune ca intre  crestinismul greco-slav si cel occidental, intre Moscova/Athos si Roma, romanii vor opta si in viitor  pentru orient si nu pentru Roma?

Romanii sunt in UE/ NATO si cateva milioane de romani si moldoveni si-au gasit un rost chiar in occident.  Numarul celor care se indreapta spre lumea greco-pravoslavnica este neglijabil. In mod paradoxal,  moldo-valahii vor din punct de vedere material in lumea occidentala si din punct de vedere spiritual in cea  orientala.

Oferta Papei Ioan Paul II facuta la Bucuresti in 1999, de a se reuni Biserica romanilor cu Roma pe principiul  unitatii in diversitate (crestinismul respira cu doi plamani), a fost folosit numai pentru aderarea la  UE/NATO, dupa care s-a revenit la aversiunea mai mult sau mai putin fatisa fata de occident, cunoscuta  din inca din perioada regilor germani si din vremea Lagarului moscovit.

Daca dinastia de Hohenzollern-Sigmaringen si rusii nu aveau legitimitatea si nici interesul in emanciparea  romanilor prin depasirea izolarii in care sunt tinuti de o mie de ani, presedintii moldo-valahi Ceausescu,  Iliescu, Constantinescu, Basescu au avut si au toate sansele de a rupe lanturile grele ale duhovniciei si  soborniciei moscovite si constantinopolitane, dupa cum se exprimau inaintasii din perioada interbelica,  cand Romania Mare avea o mult mai mare deschidere spre vest.

Pana la invazia sovietica, Biserica Unita cu Roma avea doua milioane de fideli si 2000 de biserici mai ales in  Transilvania. La Colegiul Pio Romeno de la Roma erau pregatiti mii de preoti romanii occidentali. Apoi sub  regii germani s-a creat o elita romaneasca pro-occidentala, asta fara a aminti de milioanele de maghiari,  evreii, germani a caror orientare este pro-occidentala prin definitie. In perioada interbelica, o patrime din  populatia Romaniei Mari era orientata spre vest.

Astazi Biserica Unita cu Roma, dupa ce a fost interzisa patru decenii, este periferizata, iar evreii si nemtii au  emigrat. Singura punte de legatura cu vestul au ramas maghiarii. UDMR-ul urmareste insa interesul lor si  este folosit de elita moldo-valaha post-ortodoxo-comunista, ca punte de legatura cu vestul. Mimarea  culturii din vest, masoneria sunt alibi, care nu pot masca lipsa de comuniune.

Casa Poporului si Mantuirii Neamului insufletite de un presedinte autohton credibil si un patriarh pe  masura au acum posibilitatea reala de a depasi blocajul istoric din cele mai sarace tari din UE, Romania si  Moldova. Vizita Papei Benedict XVII si unirea cu Roma a tuturor romanilor e singura cale, care ii va scoate  din groapa greco-pravoslavnica si emancipa, material si spiritual.

Prof. Dr. Viorel ROMAN
Akademischer Rat a.D.
Bremen, Germania
11 august 2011

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page