Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

"Am trait, de mic, sentimentul de securitate spirituala prin intermediul Domnului"Parintele psihiatriei muresene, prof. univ.dr. GHEORGHE GRECU:

Cel mai renumit doctor psihiatru, care a tratat zeci de mii de cazuri, multe din strainatate, la care toata lumea trimite... pe toata lumea, mai in gluma, mai in serios, este, la peste 80 de ani, cel mai activ scriitor posibil. Pe masa din biblioteca personala, dr. Gheorghe Grecu are zeci de carti, tratate de medicina, diagnostice (depresiile fiind cele preferate din nenumaratele cazuri tratate), dar si volume de...versuri, o multime de carti dintr-o (auto)biografie impresionanta. Nascut in 1926, intr-o familie de oameni extrem de simpli, tarani saraci, dar foarte religiosi, baptisti, a invatat de mic buna-cuviinta, respectul, iubirea de oameni, "sa nu-ti bati joc de nimeni", a muncit din greu ca sa ajunga medic, a avut mereu nota maxima la stiintele exacte, cele mai grele, matematica, fizica, chimia, pe vremea cand admiterea la Medicina era mult mai grea, iar parintii lui au aflat ca este student.... doar cand a ajuns in al patrulea an al Facultatii din Cluj! Fiind foarte sarac, originar dintr-o familie numeroasa, cu 7 frati, a strabatut zile si nopti pe jos din satul natal ca sa dea admitere in Facultate, ajungand mai tarziu sa strabata... intreaga lume din care l-a incantat mai mult Elvetia decat America, "intrucat americanii nu sunt intotdeauna respectuosi". "Daca Bush nu intra in Irak, intreaga lume o ducea mai bine"!
De altfel, Elvetia este tara lui preferata, cu care i se pare ca seamana oarecum TarguMuresul... la verdeata, ca si sotiei, care i-a ramas alaturi pana acum, originara din secuime. Prefera mai mult Praga decat Parisul! Fiindca a fost premiant si la sfarsitul facultatii, l-am intrebat, firesc, cum de nu a ales o cu totul alta specialitate, fiindca avea de unde sa aleaga. Domnul profesor Grecu a ajuns medic psihiatru "simplu, fiindca m-au atras oamenii bolnavi, si am vrut sa-i ajut", datorita conceptiei in care a fost crescut. "Intotdeauna, rugaciunea de la rasaritul soarelui pana la cea de la apus a fost o regula", sufletul si viata psihica sunt la fel de importante-daca nu mai importante- decat inima, plamanii si organele interne, in care organismul functioneaza cu toate impreuna. Cazurile cele mai frecvente pe care le-a tratat, dar despre care a si scris, au fost depresiile, cauzate de conditiile deficitare existentiale nu doar din Romania, educatia, societatea, fiind ele insele bolnave! "Traim intr-o lume anxioasa,  in care suicidul a crescut ingrijorator. Au aparut mereu boli noi, unele din cauza... efectelor medicamentelor!"
Doctorul si-a ales vocatia in urma revoltei ca propriul sau tata a fost prost tratat medical, de la o simpla luxatie la mana ajungand la artroza traumatica si TBC osteoarticular, din cauza tratamentului de "miscari voluntare" la care a fost supus. Despre tatal sau spune ca a fost ca un adevarat fauritor de istorie, datorita caruia medicul cunoaste cele mai importante legende din antichitate! Originar din satul Brebi, judetul Salaj, domnul Grecu a urmat liceul din Zalau ca elev eminent, admiterea la Medicina a dat-o din 5 materii, anatomie, fizica, chimie, biologie, limba rusa. A muncit din greu ca sa se intretina in facultate, ca descarcator de vagoane de marfa si... orice munca cinstita a gasit. Si-a dorit dintotdeauna sa trateze de "durerea sufletului" oameni disperati, necajiti, sarmani, neajutorati, fiind invatat de mic "trairea sentimentului de securitate spirituala prin intermediul Domnului", niciodata ca sa primeasca vreo recompensa. A retinut de la tatal sau ca este mai bine sa munceasca degeaba decat sa stea degeaba! A predat zeci de ani ca profesor si a coordonat peste 100 de lucrari de licenta, inca il viziteaza acasa fostii studenti, ajunsi mari personalitati, dar nu a refuzat niciodata vreun pacient sau un simplu om care a vrut sa vorbeasca vreodata cu el, "decat atunci cand aveam cursuri". Si acum, la peste 80 de ani, munceste foarte mult, scrie mereu… Intre cele mai interesante cazuri tratate de dansul a fost o persoana bolnava de agorafobie, careia 12 ani i-a fost frica sa iasa din casa, pentru care orice constrangere putea insemna ajungerea intr-o situatie critica.
Celebrul doctor nu a folosit niciodata camasa de forta decat... pentru a o arata studentilor de la facultate. Dumnealui este cel care a creat, de fapt, sectia... deschisa a psihiatriei. Nu a lipsit de la niciun curs, in cei peste 40 de ani in care a predat, si intotdeauna s-a pregatit pentru fiecare! Nu pare deloc obosit, se gandeste mereu "ce as putea face maine" pentru aproapele sau. Marturisesc, cu mana pe inima, ca aceasta discutie a fost cea mai onoranta pentru mine, atat ca jurnalist, cat si ca om, care nu as fi sperat vreodata sa-l cunosc pe celebrul medic (re)cunoscut de o lume intreaga, si, mai mult, sa fiu invitata la familia dumnealui acasa.
Ii doresc multa putere de munca, fiindca nu am intalnit la nimeni atata luciditate la aceasta varsta, la care nu ia nici macar un medicament prescris atator pacienti, si nu recomanda nimanui acest lucru decat in caz de stricta necesitate!

IOANA FLOREA

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page