Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

…SI TOT CATRE FANUS MA-NDREPT…    ... Deocamdata, pana cand va scapa lumea de gura mea spurcata, doar cu gandul.
    Si, cum sa nu ma-ndrept, cand sunt convins ca el poate fi cel care cu adevarat ma-ntelege cand ii spun: Auzi Fane, strengarii astia care se fac acum ca descopera literatura, pretind... (ca sa fiu in spiritul cacofoniei lui Ion Luca) ...pretind cum ca Caragiale se droga cu bere, fiindca intotdeauna apare in fotografii cu o halba in fasa!... Zau, Fane, s-a scris chiar in Adevarul lucrul acesta, iar publicistul respectiv face referire la lucrari consacrate prin diferite gesturi ale Uniunii Scriitorilor!...
    Catre Fanus ma-ndrept, considerandu-l cel mai indreptatit sa-mi confirme ca, la un asemenea filistin concept privind drogarea lui Caragiale, ar insemna ca noi, astia care o avem cu vinul, ne superdrogam; iar daca ajungem in lumea votcarilor, reprezentata candva cu glorie de Ahoe, Puca, Paca si alte mari talente de pe urma carora a ramas cate ceva, acolo e desfraul absolut, stingerea omenirii civilizate si, mai ales, riscul de a primi o grava sanctiune de partid ca pe vremea cand asemenea conceptii despre drogare emanau de la sectia de propaganda si agitatie a comitetului central, care indruma in mod total si univoc literatura.
    Bine inteles ca pentru tovarasi ca... (iarasi placerea de la Ion Luca) ... ca Chisinevski, sau Rautu, sau Ofelia Manole, sau urmasii lor intorsi de la studii moscovite unde nu se bea deloc, o proba precum cea demonstrata de poza mereu cu halba-n fata era incriminatorie si demonstra naravurile burgheze ale decadentului autor care trebuia exclus din obste. Poate din pricina aceasta, continuandu-le traditia, lideri ai Uniunii Scriitorilor, nu numai ca ne-a desfiintat, noua celor naravisi, restaurantul, comercializandu-l in folos propriu, dar au inceput sa produca si altfel de nemultumiri ridicand impotriva vocile altei generatii de scriitori pe care-i exclude, sau ii da in judecata sau le produce necazuri. O demonstreaza indignarea cu care protesteaza astazi chiar confrati care, initial, faceau parte din prezentele organisme ale Uniunii scriitorilor dar, fie  au fost, fie s-au suspendat in semn de protest fata de operativii de la varf.
    Asta, in vreme ce in loc de omagiu fata de un mare disparut pe care nu l-a condus la groapa, starostele Uniunii face originala remarca de istoriografie literara ca numele mamei lui Fanus e lipovenesc; act de sociologism vulgar ce nu poate sa explice nicidecum, pe criterii estetice si de filosofie a creatiei, fastuosul temperament artistic al unuia dintre cei mai mari creatori de limba romana contemporana si creator de personaje ale acestui Apus de Europa superb zugravite prin subtilitatile metaforice create de enormul sau talent.
    Dar mergem astfel inainte cu nerusinare, avand impresia ca suntem stapani pe o istorie a literaturii despre care habar n-avem daca  macar ne-a primit in paginile ei. Sfidam frustandu-i pe cei ce nu ne sunt clientelari si abuzand de un patrimoniu realizat prin contributiile intregii obsti, perpetuam jocurile de culise si spiritul dizolvant prin care n-am avut decat demersuri politice ratate, ne strecuram de la un control riguros asupra folosirii patrimoniului facand caz de caracterul obstesc al fondurilor acestuia; fonduri de care tocmai obstea in adevaratul ei plen nu beneficiaza.
    Si, chiar daca de la detractorii lui Caragiale a trecut prea multa vreme ca sa se mai poata bucura de faptul ca o noua generatie descopera cum victima lor se droga cu bere, cei ai lui Fanus, inca in actiune, pot constata ca o noua generatie ii impartaseste dipretul la adresa matrapazlacurilor lor.
    Fapt pentru care voi mai reveni.

Corneliu LEU
http://www.cartesiarte.ro


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page