Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

SCARA LUI IACOV - DINCOLO DE ALEGORIE„Si a visat ca era o scara sprijinita pe pamant, care cu varful atingea cerul: iar ingerii lui Dumnezeu se suiau si se pogorau pe ea” (Geneza 28, 12) “... Iacov tocmai plecase din casa parinteasca de furia fratelui sau Esau. Si asezandu-se sa se odihneasca cu capul pe o piatra, a adormit si a visat un vis ciudat.

Iata unul din episoadele biblice care a inspirat multi artisti plastici. Scara lui Iacov, visul lui, lupta cu ingerul capata semnificatii religioase, morale si, foarte adesea, simbolice. Potrivit viziunii interpretative, descoperim variante mistice, filozofice, poetice... Gasim subiectul in fresce murale medievale, in opera unor maestri ca Rembrandt, in biblia bogat ilustrata de Chagall si in lucrarile a foarte numerosi pictori contemporani. Picturile sunt uneori reprezentari iconografice, alteori permit largi paralelisme interpretative. Scara sugereaza evolutia vietii biologice si spirituale, sau semnifica viata ca o lupta perpetua. Treptele sunt emblematice: urcari si coborari (sau prabusiri). In traditiile spirituale se subliniaza valentele simbolice ale scarii ca model pentru ascensiune, progres, perfectionare.

Biblia a stat la baza multor capodopere. O perioada foarte indelungata, reprezentarile plastice au constituit iconografic „biblia saracilor”, practic a populatiei majoritar analfabete. Vechiul Testament a inspirat pictorii Renasterii in aceeasi masura in care artistii contemporani scot in evidenta, dincolo de alegorie, intelesuri etice si estetice.

Figuri familiare din paginile sfinte se confrunta cu viziuni onirice, neortodoxe, largind sfera imaginarului in favoarea unor realitati personale. Nu rareori, scena inspirata din povestea biblica se sublimeaza intr-o compozitie legata de biografii, evenimente sau situatii localizate.

Afirmatia este valabila si pentru alte subiecte pe care Biblia le ofera cu generozitate. „Scara lui Iacov” si „Lupta cu ingerul” fac parte dintr-o lunga insiruire de teme desprinse din vechile scrieri religioase, strabatute de intelesuri morale oricand valabile. Iosef si fratii lui, „Robia din Egipt”, „Exodul”, „David si Batsheva”, „Judecata lui Solomon”, „Cantarea cantarilor”, „Ospatul lui Baltazar”, „Daniel in groapa leilor”, „Suzana si batranii”, „Estera si Haman”, „Trambitele Ierihonului”, „Iudith si Holofern”, „Samson si filistinii”, „David si Goliat” si multe altele se afla, probabil, in memoria tuturor.

Dr. Dorel SCHOR
iunie 2011Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page