Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Joe Oros: Proiectant si consultant in industria automobilului


                  Ctitor si binefacator al Bisericii Sfanta Treime, Domnul Joe Oros s-a nascut la Cleveland (Ohio), din parinti romani, originari din Transilvania; Din casatoria sa cu Betty, s-au nascut 5 copii: Joe III, Christina, Janet, Mary and John. Familia sa a emigrat in Statele Unite ale Americii in anul 1910.

Studii:

A absolvit liceul in Detroit si Institutul de Arte din Cleveland (sectia design industrial). A obtinut o bursa de studii pentru specializare in Europa.

Activitate:
A lucrat la General Motors (1939) si la “Cadillac Studio”, sectia de proiectare a automobilelor Cadillac; inginer la “Cadillac Engineering”. Consultant la firma Ford Motors Company din anul 1946, ocupand functia de vicepresedinte (din 1955). A colaborat la conceptia estetica si la productia automobilelor Ford care au iesit din fabrica in perioada 1949-1968, iar pana in anul 1975, la camioane (stilul wide hoods capote largi, proiectate de el) si la linia Lincoln-Mercury.
In perioada 1956-1968, a fost sef stilist iar apoi director la studioul de design al uzinelor de masini Ford. A avut o contributie importanta in calitate de consultant la punerea in aplicare a proiectului “Ford Thunderbird” (1961).
In anul 1968, a fost transferat in Europa la firma producatoare de masini Ford of Europe Inc., unde a lucrat timp de sase ani ca director-design; vicepresedinte al aceleiasi firme.
In anul 1974, se reintoarce in Statele Unite; director executiv pentru designul de automobile Ford-Lincoln-Mercury, perioada in care a colaborat si cu Henry Ford II (membru in comitetul directorial).
Una din marile sale reusite a fost colaborarea la proiectul Ford Mustang, in calitate de director al echipei de proiectari. Printre ultimele proiecte de masini la care a contribuit se numara: Ford Capri, Grenada (in Anglia s-a numit Consul), Taurus (Cortina) si Escort. A facut parte din grupul de specialisti care constituia creierul industriei de automobile americane, intr-o perioada in care aceasta industrie a fost sufletul capitalismului si al Americii.
In anul 1975, s-a retras din activitate in California. Pe plan comunitar s-a implicat in proiectul de constructie al noii biserici “Sf. Treime” si al centrului cultural roman din Los Angeles. A fost ales in unanimitate presedinte al comitetului de constructie al noii biserici (cu ocazia sedintei consiliului parohial din 14 februarie 1988).

Bibliografie:
Who’s Who - Romanii din America (500 personalitati din S.U.A. si Canada), Editura “Luceafarul Romanesc”, Montreal, Canada 2000.
Revista Solia, Jackson (Michigan); Miron Butariu, Album aniversar (50 de ani) al bisericii “Sfanta Treime”, Los Angeles, 1989, pp.273-276; Emanuel Tanjala, Dan Cristian Turturica, Romania, de la New York la Los Angeles, Ed. Nemira, Bucuresti, 1997, pp.146-158.

La multi ani, dle Oros!

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page