Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Si totusi, ..... EVANGHELIA SE PROPOVADUIESTE


Evanghelia este una singura, iar lumea este diferita dupa locul unde se afla, dupa timpul in care traieste, dupa ceea ce stie sau nu stie, dupa ceea ce face din instinct sau obicei.  Cu cat ne apropiem de sfarsitul istoriei lumii, cu atat Evanghelia pare mai nepopulara, dar devine cu atat mai necesara. Ea nu are cum sa se schimbe dupa lume, ci lumea trebuie sa se schimbe dupa ea. Expresia "LITERA de EVANGHELIE" spune acest lucru, imuabila, si nu am auzit "LITERA de o CULTURA sau alta", care prin definitie inseamna "schimbare".  Filozofiile se schimba, descoperirile stiintei se mai dezic, nu doar in litere, ci in tratate intregi, biblioteci mucegaite. "LITERA EVANGHELIEI" ramane si inca propovaduita. Nu cunoastem sa se fi scos vreuna din ea sau sa mai fi fost adaugata vreuna la ea.
Propovaduirea Evangheliei presupune PROPOVADUITORI. Ca numar, statistic, sunt multi si probabil se vor inmulti. Cat priveste "calitatea" lor, Dumnezeu este cel care o cunoaste si o judeca dupa stiinta voiei Lui. Ceea ce se observa insa este ca propovaduitorii ocolesc acele parti de Evanghelie care ar intra in impact cu mentalitatea asa zisei lumi moderne. De ce s-ar expune la propovaduirea zicerii evanghelice a Domnului "nimeni nu merge la Tatal decat prin Mine", unor oameni care vor sa ajunga la Dumnezeu prin ei insisi sau prin altcineva si nu prin Isus Hristos. De obicei partea apocaliptica a Evangheliei este evitata in favoarea propovaduirii binelui benefic de confort social, numai ca acesta se deterioreaza cu trecerea timpului si propovaduirea de acest fel devine anacronica in fata evenimentelor curente. Deocamdata si pe alocuri inca se mai strang colecte, dar spectrul saracirii in masa pluteste in aer. Fabricile de popovaduitori platiti institutional se vor inchide curand din pricini financiare fara acoperire, si propovaduriea stil "paulina" (referitor la apostolul Pavel) pe cont propriu - prin facerea de corturi -, este pe drum. Voluntariatul va arata cine este propovaduitor adevarat de credinta si cine de profesie.
Intr-o lume din ce in ce mai necajita, Evanghelia - VESTEA CEA BUNA - ar fi singura solutie si deci propovaduirea ei ar fi de imbratisat imediat.  Ca aceasta VESTE BUNA conditioneaza pacea ei de Isus, de credinta in El, de ascultarea de El, de Imparatia cerului si de nici una de pe pamant, face aparent propovaduirea dificila, dar tocmai in acest lucru sta maretia ei. Propovaduitorul se clatina. I-ar place si lui desigur, sa ofere ascultatorului o fericire"Aacum", nu maine, nu in vesnicie, ca in secular, dar exista niste legi ale Evangheliei care nu se pot schimba, chiar si ale propovaduirii.
- Propovaduitorul sa propovaduiasca TOATA EVANGHELIA.
- Sa propovaduiasca fie ca e ascultat, fie ca nu.
Astazi se propovaduieste la dimenisuni statistice fara precedent. Pentru mentinerea si cresterea acestor "dimensiuni", suntem insa, daca nu cumva ne-am si oprit, la "numararea" a cati infometati au fost hraniti cu "cinci paini si doi pesti" si nu prea exista temerea ca Domnul va repeta "... fiindca au mancat din painile acelea si din pestii aceia", iar masei de propovaduitori le va zice cu jeluire de suflet "... voi nu va duceti?".
Propovaduirea Evangheliei CONSECINTELOR NEASCULTARII - "Ma iubiti daca faceti ceea ce va spun Eu", Evangheliei REVENIRII Lui "Ma voi intoarce", Evangheliei SEMNELOR venirii Lui si a sfarsitului lumii acesteia, nu este "confortabila" pentru propovaduitori si este evitata. Crede cineva ca Evanghelia adevarata si intreaga nu va fi propovaduita si se va ramane la ceea ce "nu deranjeaza dorinta imediata a omului"?
In aceeasi Evanghelie care"va fi propovaduita in toata lumea, care sa slujeasca de marturie tuturor neamurilor", se spune "Daca vor tacea ei, pietrele vor striga".
Desigur, in propovaduire, Domnul nu inlocuieste omul.  Dar daca el va tacea, sau despre acea parte a Evangheliei nu va spune nimic, omul va fi inlocuit, si Evanghelia propovaduita complet, fara nici un dubiu.  "Din vanturi El isi face soli si din flacari de foc slujitori", "In loc de ploaie a dat grindina si flacari de foc in tara lor", "Cum arde focul iarba uscata, tot asa, ca putregaiul va fi radacina lor", "Un neam se va ridica impotriva altui neam si o imparatie impotriva altei imparatii, cutremure, foamete, ciumi"... etc.
Daca omul pus sa propovaduiasca Evanghelia se va rezuma numai la un aspect al ei si numai in biserici, Domnul isi va face "soli" din lucrarea mainilor Lui si va intregi Evanghelia in fata tuturor oamenilor pana la ultima iota si frantura care trebuie spusa. Cineva poate spune ca nu l-a auzit sau vazut pe evanghelist.  Nimeni insa nu poate spune ca nu L-a vazut si nu L-a auzit pe Domnul, in tot ce El propovaduieste zilnic, prin multimea evenimentelor fara precedent.

Benone Burtescu

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page