Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Recesiunea globala schimba ordinea politica mondiala !Din 2007, lumea si mai ales economiile atotputernice au fost zguduite de criza financiar-economica, iar cand parea ca e pe sfarsite, a inceput sa “erupa” din nou, mai ales in SUA, unde s-a declansat cu trei ani in urma.
Dupa o scurta perioada, Statele Unite ale Americii anuntau ca finantele si economia si-au revenit, ca in prezent sa fie amenintate cu intrarea in incapacitate de plata, ceea ce ar fi o noua si puternica lovitura data economiei mondiale, mai ales cotatiilor la bursa.
Din acest an, recesiunea globala va influenta, tot mai mult, relatiile politice dintre state. Slabiciunile aparute in zona politicului, pe plan mondial, sunt o consecinta directa a crizei financiare, care vor amplifica, si mai mult, disensiunile, mai ales intre marile puteri economice, cum sunt China, India si Rusia, si tarile din zonele in curs de dezvoltare.
Dupa perioada Razboiului Rece (de circa 20 de ani) au aparut dispute si implicatii politice profunde, care au detronat hegemonia SUA  si a Uniunii Europene in conditiile cand acesta s-a extins ca numar de tari, de populatie si de putere economico-militara.
China si India au devenit tot mai puternice si mai bogate, iar criza economica a schimbat mersul si stabilitatea relatiilor internationale.
Americanii au fost constransi sa recunoasca faptul ca ordinea globala nu mai functioneaza in favoarea lor.
Ascensiunea Chinei i-a obligat pe nord-americani sa accepte realitatea ca ei nu mai pot dicta dupa bunul plac mersul politicii mondiale, ca au pierdut prea multe locuri de munca, ceea ce le-a redus serios veniturile la buget, pierderi generate si de criza financiara puternica, incat nu mai pot dicta si nu se mai pot impune in demersul ordinii politicii globale, ca pana nu demult.
La randul ei AUniunea Europeana este, de asemenea, pe o pozitie defensiva, manifestata prin raspandirea sentimentelor protectioniste si antiimigrationiste, dar si prin tensiunile crescande dintre statele care au adoptat moneda unica”. De retinut problemele si dificultatile mari financiar-economice prin care trec Grecia, Spania, Portugalia, Irlanda de Nord etc.

Consecintele: "Dupa o lunga perioada marcata de cooperare, competitia si rivalitatea redevin cuvinte-cheie ale sistemului international".
Lumea ajutorului direct, fara obligatii si raspunderi, beneficiind de o alocare de fonduri nerambursabile pentru a iesi din criza, a trecut. S-a inlocuit cu lumea “sumei zero”, fiecare sa se ajute singur, prin reducerea drastica a cheltuirilor bugetare, mai ales a salariilor, a sumelor pentru asistenta sociala, masuri care au provocat proteste violente din partea populatiei impotriva guvernelor – exemple in Grecia, Spania, Portugalia, Irlanda de Nord, ca si in Romania, cu toate ca moneda este leul, nu euro. Din 2011, logica “descurca-te singur” va bantui relatiile internationale.
ASimptomele cele mai vizibile vor fi alertarea raporturilor dintre SUA si China, disensiunile din interiorul UE si incapacitatea de a face progrese in privinta oricaruia din capitolele mari de pe agenda diplomatica, indeosebi schimbarile climatice si proliferarea nucleara.
Pana si economisti americani de frunte considera ca, de vina pentru rata mare a somajului in SUA, este politica Beijingului de a mentine yuanul subevaluat, in raport cu dolarul.
Ca urmare, devine tot mai probabila adoptarea unei noi legislatii protectioniste de catre Congresul american. Rezultatul va fi o innasprire pe termen lung a relatiilor strategice dintre cele doua state.
Frictiunile dintre cele doua puteri se vor face simtite in cadrul reuniunilor internationale, la Natiunile Unite, la intrunirile pe tema schimbarilor climatice si la summit-urile G20.
Si asta pentru ca logica “sumei zero”, generata in primul rand de tensiunile dintre America si China, va face imposibila deblocarea discutiilor pe oricare dintre marile teme ale agendei internationale.
Cele doua state nu pot sa cada de acord nici asupra existentei “dezechilibrelor economice globale”, generate de schimburile comerciale si politica monetara, nicidecum sa le mai solutioneze” – deoarece China a imprumutat sume uriase de dolari Americii, pentru a o ajuta sa iasa din criza, in schimbul liberalizarii pietei SUA pentru produsele chineze, avantaj la care China nu este dispusa sa renunte, refuzand sa mai acorde noi imprumuturi in dolari americanilor, refuz neacceptat de americani.
APe de alta parte, China nu este dispusa sa se alature statelor care forteaza mana Teheranului, in chestiunea programului nuclear, preferand sa-si protejeze propriile interese economice si energetice in Iran.
Divergentele dintre tarile dezvoltate si cele in curs de dezvoltare, din cauza carora nu s-a ajuns la un nou acord international asupra schimbarii climatice, vor continua, iar China va conduce plutonul lumii emergente”.

In acelasi timp, “tensiuni vor aparea si in randul natiunilor bogate, mai ales intre membrele Uniunii Europene, care pana acum se prezentau ca un model de intelepciune in materie de cooperare internationala.
In concluzie, 2011 va fi anul in care liderii mondiali vor fi nevoiti sa se adapteze la un nou mediu politic international.
Epoca marinimiei combinate cu prosperitatea globala a luat sfarsit, odata pentru totdeauna. Ea va fi urmata de o epoca mai sumbra, mai putin productiva si mai imprevizibila.”

IOAN HUSAR

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page