Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Comunicat de presa referitor la întrevederea ministrului Justitiei, Catalin PREDOIU, cu ambasadorul Regatului tarilor de Jos la Bucuresti, E.S. Tanya VAN GOOL

15  iunie 2011
 


 
Progresele inregistrate in procesul de reforma a sistemului judiciar, MCV si aderarea Romaniei la spatiul Schengen  au constituit principalele subiecte abordate de ministrul Justitiei, Catalin PREDOIU, in cadrul  intrevederii cu ambasadorul Regatului tarilor de Jos la Bucuresti, E.S. Tanya VAN GOOL, ce a avut loc miercuri, 15.06.2011.
            Oficialul roman a atras inca odata atentia asupra gravitatii afirmatiilor unui reprezentant al Olandei la Bruxelles, conform carora Romania nu este stat de drept. Ambasadorul Van Gool a precizat ca afirmatia a fost scoasa din context. In cadrul dezbaterilor COREPER s-a precizat ca este nevoie de ajustarea „anumitor elemente ale statului de drept” si nicidecum ca Romania nu ar fi stat de drept.

Discutiile s-au axat pe demersurile autoritatilor romane, necesare in vederea implementarii Codurilor. Studiile de impact vor contine recomandari privind resursele umane si financiare, in functie de care vor fi elaborate masurile necesare pentru punerea in aplicare a Codurilor.

In ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei, ministrul Justitiei a subliniat ca statisticile arata o crestere reala a numarului dosarelor solutionate de catre instante, aspect mentionat si in raportul interimar al Comisiei Europene.

Ambasadorul Regatului tarilor de Jos a atras atentia asupra interdependentei dosarelor Schengen si MCV in acceptiunea autoritatilor de la Haga , avand in vedere mentiunea din programul de guvernare, care conditioneaza votul pozitiv pentru aderarea Romaniei la Schengen, de inregistrarea de progrese reale in cadrul MCV. Totodata, ambasadorul a subliniat importanta dialogului bilateral, pentru a explica in detaliu atat reprezentantilor executivului, cat si legislativului din Olanda, progresele inregistrate de Romania in procesul de reforma a sistemului judiciar si in lupta impotriva coruptiei. In context, Ministrul Justitiei si-a exprimat disponibilitatea de a explica membrilor Guvernului si ai Parlamentului de la Haga progresele inregistrate in procesul de reforma a sistemului judiciar romanesc.

“MCV trebuie abordat in perspectiva strategica a consolidarii pozitiei Romaniei in concertul european. Rezultatul MCV va fi o justitie romaneasca mai eficienta si o societate mai putin afectata de coruptie. Apreciem intreg sprijinul primit pentru reformarea Justitiei din partea statelor membre, inclusiv din partea Olandei. Suntem gata sa continuam dialogul cu oficialii olandezi pentru a prezenta progresele din domeniul Justitiei si al combaterii coruptiei. Totodata, suntem pregatiti sa desfasuram astfel de demersuri pentru a prezenta opiniei publice olandeze stadiul Mecanismului de Cooperare si Verificare. Este important sa corectam prin argumente perceptia unor politicieni olandezi si a opiniei publice din aceasta tara despre stadiul dezvoltarii reformelor din justitia noastra si eforturile facute pentru combaterea coruptiei. Proiectul integrarii europene poate fi afectat de euroscepticism, pesimism si lipsa de incredere. In acest moment, solutia problemelor firesti ridicate de extinderea Uniunii este mai mult europenism si solidaritate europeana, nicidecum mai mult euroscepticism si nationalism.” a declarat Catalin Predoiu.

BIROUL MASS-MEDIA
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page