Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Romanii din Harghita, Covasna si Mures resping proiectul de regionalizare al UDMR si ameninta cu „manifestari publice de amploare”


Forumul Civic al Romanilor din Covasna, Harghita si Mures (FCRCHM) respinge orice varianta de reimpartire administrativ – teritoriala a Romaniei care sa contureze infiintarea unei enclave etnice autonome sub forma asa-zisului „tinut secuiesc”, se arata intr-un comunicat de presa a organizatiei ce reprezinta pe cei 400.000 de romani din cele trei judete, preluata de Romanian Global News.
„FCRCHM respinge, de asemenea, proiectul de reorganizare a regiunilor de dezvoltare initiat de catre UDMR care reconstituie virtual granitele stabilite prin Diktatul de la Viena din 1940 si solicita Camerei Deputatilor respingerea acestuia in cel mai scurt timp.
FCRCHM atrage atentia ca aplicarea unor principii moderne ale administratiei publice, precum descentralizarea si autonomia locala, au fost si sunt utilizate cu rea-credinta de autoritatile locale conduse de UDMR, in scopul epurarii etnice a romanilor din Arcul Intracarpatic. In aceste conditii, formarea unui judet care sa inglobeze actualele judete Covasna, Harghita si Mures, dupa modelul stalinist al Regiunii Autonome Maghiare, va adanci discriminarea romanilor din acest areal si va constitui o etapa majora in realizarea proiectului hungarist de institutionalizare a „tarii secuilor” si de scoaterea a acestuia de sub autoritatea Statului Roman.
Reorganizarea teritoriului Romaniei conform solicitarilor organizatiilor politice nationaliste maghiare, dublata de adoptarea Statutului minoritatilor nationale, prin care urmeaza sa se confere drepturi colective si autonomie politica acestora, fac parte din strategia de obtinere a autonomiei teritoriale pe criterii etnice in aceasta zona din inima Romaniei. Acest fapt este cu atat mai primejdios pentru Statul Roman, cu cat, in perspectiva, locuitorii de etnie maghiara ai enclavei „tinutul secuiesc” vor devenii in viitorul apropiat cetateni ai Ungariei, conform de curand elaboratei legi de acordare a cetateniei ungare.
FCRCHM condamna declaratiile publice iresponsabile si incitarile la nesupunere civica sau violenta precum cele lansate in ultimul timp de unii importanti lideri politici maghiari precum si de formatorii de opinie din mass media de limba maghiara.
FCRCHM isi exprima nemultumirea pentru faptul ca discutiile politice referitoare la judetele Covasna, Harghita si Mures, indiferent de tema dezbaterii, ignora existenta, interesele, valorile si aspiratiile celor 400.000 de romani traitori in cele trei judete.
In cazul cedarii in fata presiunilor UDMR si a luari unor decizii care privesc prezentul si viitorul cetatenilor romani de nationalitate romana, locuitori ai judetelor Covasna, Harghita si Mures, cu ignorarea intereselor si vointei acestora FCRCHM este decis sa se opuna, folosind toate mijloacele legale, inclusiv organizarea de manifestari publice de amploare”, se arata in comunicatul Forumului, preluat de Romanian Global News.
Romanian Global News reaminteste ca potrivit recensamantului populatiei din 2002, in judetele Harghita, Covasna si Mures traiesc 968 886 de persoane din care 407 035 romani si 567 851 maghiari.
PROCENTUAL, SUNT 42 % ROMANI IAR RESTUL MAGHIARI.

Romanian Global New

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page