Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

MUZEUL DE MINERALOGIE DIN BAIA MARE ESTE UNIC ÎN EUROPA
Numarul vizitatorilor este in crestere de la an la an

Maramuresenii sunt tot mai mandri de tinutul lor pitoresc dar si de bogatia subsolului, Maramuresul fiind o veche si renumita zona aurifera cu traditii vechi in minerit. Asta se poate constata prin cresterea interesului localnicilor dar si a turistilor de a vizita colectiile de exponate ale Muzeului de Mineralogie Baia Mare.
De curand s-au incheiat o serie de activitati culturale nationale si europene privind promovarea culturii muzeale, inclusiv din Maramures, iar Muzeul de Mineralogie a fost unul dintre cele mai vizitate institutii culturale din zona.  Acesta este una dintre cele mai emblematice din judet si s-a impus prin originalitatea tematicii si prin maniera moderna de realizare a expozitiilor, cu minerale numai din bazinul minier Baia Mare, fiind unic in tara si in Europa, cu colectii de mineralogie deosebit de bogate si de valoroase.
    
Peste 1000 de esantioane de o rara si unica frumusete si peste 2000 de vizitatori

Miile de vizitatori, de toate varstele  si ocupatiile care au calcat pragul muzeului au fost incantati de superbele exponate, dar si de conditiile impecabile si de tinuta europeana oferite de muzeografi. „Expozitia permanenta cuprinde peste 1.000 de esantioane minerale, ea fiind organizata pe patru sectiuni: petrografie, mineralogie, zacaminte, la parterul cladirii si „flori de mina”, la etaj. Multe dintre „florile de mina”, prin raritate, perfectiune, dimensiuni, parageneza, se ridica la valoarea de tezaur in patrimoniul cultural al Romaniei”, a subliniat Ioan Bob, directorul Muzeului de Mineralogie Baia Mare.
Sectia de Mineralogie a Muzeului a sarbatorit Noaptea Europeana a Muzeelor (din 14 mai 2011) prin organizarea manifestarii: „Noaptea magica a florilor de mina. – Comorile pamantului in lumini si umbre”. Programul de vizitare a fost stabilit intre orele 19.00 - 01.00 (intrarea pana la ora 3), cu acces gratuit tuturor vizitatorilor. Datorita interesului deosebit al publicului, accesul a fost decalat de la ora 17.00. Ca masuri organizatorice speciale au fost prevazute iluminarea prin spoturi de efect a exponatelor din sectiunea „estetica” a expozitiei de baza si prin proiectarea in bucla inchisa pe ecranul de plasma de mari dimensiuni a variantei de inalta calitate a prezentarii video a muzeului. Pe toata durata evenimentului fluxul vizitatorilor a fost deosebit de intens, inregistrandu-se un total de peste 2000 de vizitatori. Ca structura,  poate fi declarat „noaptea familiei”, de asemenea „noaptea tinerilor”, aceste categorii reprezentand ponderea din numarul vizitatorilor.

Muzeul a inmanat „diplome de vizitator mineralog amator”

Potivit statisticilor,  25% din numarul total de vizitatori s-au aflat pentru prima data in Muzeul de Mineralogie (unii dintre ei au declarat ca locuiesc in imediata vecinatate a muzeului, altii au declarat ca, desi locuiesc de multi ani in Baia Mare, nu au mai vizitat niciodata muzeul, doar datorita acestui eveniment!). Acest fapt reprezinta un succes deosebit in atragerea publicului  local spre muzeu. Circa 1,3% din populatia municipiului a participat la eveniment. Conducerea sectiei a asigurat furnizarea de informatii de baza privind orientarea in salile de expozitie si exponatele, precum si vanzarea de suveniruri la stand. „Copiilor, si nu numai, le-au fost oferite diplome personalizate de „vizitator mineralog amator”, primite cu multa bucurie (s-au format in mai multe randuri mici cozi la diplome!). La ora ultimului acces, respectiv ora 3, erau in muzeu circa 100 de persoane”, a precizat ing. Elisabeta Fodor, seful Sectiei de Mineralogie a Muzeului.
Baimarenii si nu numai, au avut astfel parte de o noapte cat se poate de frumoasa si memorabila, unii vizionand in premiera elementele native precum : aurul care ocupa un loc important, piesele de mase spongioase de la mina Cavnic, atragand in mod deosebit atentia. Alaturi esantioane de cupru nativ si arsen nativ botroidal de dimensiuni mari. Printre mineralele cele mai admirate si care au dus faima regiunii Baia Mare este baritina ale carui culori sunt foarte variate de la: incolor, alb-laptos, galben, brun, brun-inchis, rosu intens – culoare unica in lume, pana la cenusiu, albastru intens. Culoarea rosie intensa, unica pe plan mondial, se intalneste numai la esantioanele de la mina Baia Sprie. Baritinele albastre de la mina Cavnic sau cristalele mari de baritina galben/ negru sunt esantioane cu totul aparte. Cele mai frumoase cristale de gips sunt cele transparente, prisme mari, aparute la mina Cavnic. Cristale de culoare neagra pot fi vazute pe esantioanele de la mina Herja. Cuartul, mineralul cel mai raspandit, apare in regiunea Baia Mare sub cele mai diverse forme. Dendritic cu aspect de coral, prisme lungi transparente, cuart „bradulet” de la mina Cavnic sau ametistul cu nuanta intensa de la mina Valea Rosie sunt cateva dintre ele. De asemenea, minerale foarte rare precum: semseyitul in rozete gri, fizélyitul in cristale lamelare, fülöppitul, andoritul, klebelsbergitul, toate oferind esantioane cu importanta istorica si mineralogica foarte mare. O vitrina aparte este cea dedicata mineralelor fluorescente. Prin expunerea in lumina ultravioleta, calcitele roz si fluorinele ofera un „spectacol de lumini” deosebit de apreciat. Surprinzatoare pentru vizitatori sunt concresterile de cristale. Marimea acestora, formele exterioare duc cu gandul la diverse animale, sculpturi moderne sau forme geometrice perfecte, jocuri de straluciri si culori inimaginabile pentru lumea minerala.
Asadar, iata numai cateva dintre minunatiile Muzeului de Mineralogie baimarean care asteapta publicul, zilnic intre 10 si 17 sa fie admirate. Nu ezitati sa treceti pragul acestei institutii deoarece, cu siguranta, nu veti regreta.  

Marina GLODICI
Baia Mare
iunie 2011


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page