Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

LARG Redivivus ; Adunarea generala a Ligii Asociatiilor Române din Germania (LARG)de Viorel Baetu (Michael Cutui)                                           

Adunarea generala a Ligii Asociatiilor Romane din Germania (LARG) a avut loc anul acesta la Consulatul Roman General de la München.
Cine este Liga (LARG) si ce isi propune ea?
Liga este o organizatie umbrela care are telul de a pastra identitatea culturala, promovarea culturii, precum si buna  intelegere intre natiuni.
Liga urmareste exclusiv si nemijlocit scopuri de folos obstesc si activeaza in chip altruist; ea nu urmareste scopuri economice proprii.
Caracterul obstesc al Ligii exclude activitatea politica.
Deci Liga incearca sa fie liantul intre numeroasele asociatii romanesti si romano-germane care activeaza in Germania fara a-si lua prerogativele unui for conducator sau coordonator ci avand un rol reprezentativ unitar pentru acestea.
Pe scurt, romanii din Germania sa vorbeasca cu o singura voce.
Grea misiune, pentru noi romanii!
Gazda noastra, doamna consul general de la München – Brandusa Petrescu ne-a urat „bun venit” intr-o cuvantare care, cum spunem noi romanii, ne-a mers la inima.
Dl. Lucian Glass a deschis apoi lucrarile adunarii.
Dupa prezentarea Darii de seama asupra activitatii LARG de la ultimele alegeri (Lucian Glass) si a Raportului comisiei de cenzori (Mariana Mateias), s-a trecut la discutarea si supunerea la vot a modificarilor privind statutul LARG.
Modificarile, care vizeaza o deschidere si mai puternica spre toate asociatiile non-politice care activeaza in Germania si au radacini romanesti, indiferent de nationalitate, au fost initiate de vechiul comitet de conducere, Emil Mateias, Daiana Maties, Ion Dumitru, Lucian Glass, Viorel Baetu, Alexandru Garleanu, cu ajutorul neprecupetit al dl. Gheorghe Sasarman, presedinte de onoare al Ligii, unul dintre cei care a pus piatra de temelie a acestei asociatii.
Dupa dezbateri constructive, care au dus in final la un statut cu care Liga sa-si poata indeplini in conditii optime misiunea asumata, s-a trecut la alegerea noului comitet, pentru perioada 2011-2013.

Dl. Lucian Glass, un membru marcant al Diasporei romanesti din Germania, a fost ales presedinte, iar ca vicepresedinti, au fost alesi d-na. Ionela van Rees-Zota directoarea agentiei de presa Asii Romaniei si dl. Emil Mateias, cunoscut prin proiectele de cultura si asistenta sociala pe care le promoveaza in Romania. Ceilalti membri ai echipei de conducere, Daiana Maties care conduce redactia ZIG-ZAG DE ROMANIA din cadrul postului FREIES RADIO FÜR STUTTGART, Dan Gogleaza, presedintele Centrului Cultural Roman din Köln, Adella Fellner de la  Forumul German-Roman Stuttgart si d-na. Anca Gerner care a ramas si in continuare cu povara finantelor.
 Le dorim mult succes in realizarea telurilor propuse, din care amintim capetele de afis:
Exercitarea rolului de liant intre membrii Ligii, prin mijlocirea comunicarii dintre acestia si initierea unor actiuni comune.
Corelarea intereselor membrilor in atingerea unor scopuri comune:
a)    pastrarea identitatii culturale romanesti, promovarea schimbului cultural romano-german, precum si intarirea unitatii romanilor din Germania.
b) Promovarea unei imagini corecte a Romaniei si a valorilor romanesti din tara si de peste hotare in Germania, Europa si in lume.
Reprezentarea membrilor sai, in context cu interesele lor, in fata organelor administrative si politice din Germania si Romania.
Sprijinirea si indrumarea membrilor sai in relatiile cu Departamentul Pentru Romanii de Pretutindeni, de pe langa Guvernul Romaniei.
    Promovarea legaturii cu Ambasada si Consulatele Romaniei din Germania si informarea membrilor Ligii asupra actiunilor specifice pentru diaspora pe care acestea le organizeaza.
    Informarea operativa a tuturor membrilor sai in legatura cu actiunile (intalniri, simpozioane, dezbateri, evenimente cultural-artistice etc.) pe care Guvernul Romaniei ori alte organe cu caracter guvernamental sau neguvernamental le organizeaza in Romania sau in afara ei.

La aceasta Adunarea generala a Ligii au participat in calitate de invitati si reprezentantii Asociatiilor Studentilor si Tinerilor Romani „StudRom“, membra a Ligii Studentilor, Filiala Germania (LSRS).
In incheiere, trupa mixta romano-germana ULMplugged din Ulm, ne-a delectat auzul cu cateva piese mai noi si mai vechi, muzica romaneasca pe care o canta fie cu textul in original, fie tradus.

Speram sa fie intr-un ceas bun!

München 14.05.2011

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page