Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

ASASINAREA LUI CULIANU. DUPA 20 DE ANI
Mai toti comentatorii asasinarii lui I.P. Culianu considera ca „fosta“ Securitate romana nu ar fi straina de acest asasinat, executat intr-o perioada politica extrem de fluida si de tulbure a societatii romanesti (inceputul anilor ´90).
21 mai 1991 – o zi neagra pentru cultura romana. La aceasta data, in jurul orei 13, istoricul religiilor Ioan Petru Culianu, in varsta de 41 de ani, a fost asasinat cu sange rece intr-un grup sanitar al Universitatii din Chicago. Era ziua Sfintilor Constantin si Elena, ziua onomastica a mamei sale. Un glont tras in ceafa cu un pistol – un modus operandi care indica o executie cvasi-rituala, in orice caz simbolica. Barbarul act pare sa contina o „semnatura“ si un „mesaj“ amenintator: „Cine face ca el, ca el va pati“. Numele ucigasului, identitatea celor din spatele acestuia, motivele si circumstantele asasinatului au ramas pana astazi necunoscute.
Nici recenta consultare la CNSAS a dosarului de urmarire informativa a tanarului Culianu, pastrat in arhiva Securitatii, nu a adus prea multe informatii lamuritoare. Un dosar cenzurat, cu pagini lipsa si cu cele existente renumerotate. In orice caz, din dosar rezulta fara echivoc faptul ca monitorizarea informativa a savantului a continuat si in anii ´70-´80, mult dupa emigrarea sa in Occident, in iulie 1972. De pilda, o informare a unui colaborator al Securitatii, care vizitase in 1973 lagarul de refugiati de la Latina (Italia, la sud de Roma), unde era internat Ioan Petru Culianu, il denunta pe acesta drept un dusman periculos al regimului din Romania si al comunismului in general. Alte rapoarte referitoare la opiniile ideologice ale lui Culianu sunt semnate de un informator al Securitatii care il vizita adeseori in Olanda, la Groningen, in anii 1984 -1985. Chiar si corespondenta mea din acea perioada cu I.P. Culianu apare in dosar monitorizata si transcrisa. Era perioada in care savantul roman sprijinea, prin alertarea presei libere occidentale si a organismelor internationale, actiunile politice disidente ale lui Dan Petrescu si ale „Grupului de la Iasi“. Cu siguranta ca „dosarul Culianu“ din arhiva Serviciului de Informatii Externe contine date esentiale in aceste privinte, dar este o arhiva care deocamdata ramane inchisa cu sapte lacate. Daca prietenul Mihai Razvan Ungureanu citeste aceste randuri, il rog sa ajute la elucidarea, fie si partiala, a acestui caz tragic.
Mai toti comentatorii asasinarii lui I.P. Culianu considera ca „fosta“ Securitate romana (sau o fractiune a ei ultranationalista, scapata de sub control) nu ar fi straina de acest asasinat, executat intr-o perioada politica extrem de fluida si de tulbure a societatii romanesti (inceputul anilor ´90). Singurii care au celebrat asasinatul imediat dupa producerea lui au fost cei de la partidul si revista Romania Mare. Nu este exclusa complicitatea securistilor cu o organizatie legionaroida romano-americana. In studiile si articolele sale, Ioan Petru Culianu era foarte sarcastic la adresa „Miscarii Legionare“, pe care o numea „Garda de Lemn“ sau „Ku Klux Klan ortodox“ sau „sminteala legionara“, definita ca fiind „un fenomen tipic de fundamentalism in interiorul religiei ortodoxe“. Spre lauda lui, Culianu era un democrat, avea fata de ambele extreme, de stanga si de dreapta, aceeasi repulsie.
Din cauza deselor amenintari cu moartea la adresa lui semnate de „Fiii lui Avram Iancu“, in 1990, la 22 decembrie (o data simbolica), Culianu a intrerupt rubrica sa dintr-o revista newyorkeza in limba romana. O publicatie, „Lumea libera romaneasca”, foarte prestigioasa in mediul exilului romanesc, cu o rubrica (Scoptofilia = in greaca, placerea de a privi) cu articole virulente la adresa regimului neocomunist, proaspat instaurat in Romania la inceputul anilor 1990. Punctul culminant al acestei atitudini contestatare a fost atins de I.P. Culianu intr-un amplu interviu acordat Gabrielei Adamesteanu si publicat in revista 22 pe 5 aprilie 1991. In plus, in aprilie 1991, Culianu s-a implicat cu trup si suflet in organizarea primirii in SUA a Regelui Mihai, declarat pe atunci dusman de regimul de la Bucuresti.
E inutil sa fac acum o prezentare a carierei internationale a savantului Ioan Petru Culianu, ajuns profesor la Univesitatea din Chicago, la catedra de istorie a religiilor, care poarta numele maestrului sau Mircea Eliade. Nu cred ca e nevoie sa prezint nici exceptionala sa opera. Un raft intreg de carti sta marturie in acest sens. Meritul revine editurii iesene Polirom si surorii istoricului religiilor, Tereza Culianu-Petrescu, care coordoneaza cu deosebit profesionalism „Biblioteca I.P. Culianu“. Din anul 2002, a aparut o serie exemplara de 26 de volume (in medie, cam 3 carti pe an), dintre care 22 semnate de Culianu (istorie a religiilor, antropologie culturala, studii romanesti, eseuri politico-civice, nuvele fantastice, romane, corespondenta etc.) si celelalte 4 volume scrise de alti autori despre viata si opera lui Ioan Petru Culianu. In mai 1991, printre hartiile lasate pe biroul sau, s-au gasit cateva proiecte de carti pe care istoricul religiilor le viza pentru publicare in anii urmatori: „Istoria magiei, Istoria gandirii” (vol. 1, Religia), „Arta combinatorie a lui Raymundus Lullus”, „The Birth of Infinity: The Nominalist Revolution”, „Tratat de antropologie a sacrului” etc. Putem incerca sa ne imaginam cum ar fi evoluat opera lui Culianu daca viata lui nu ar fi fost in mod brutal curmata in urma cu doua decenii. Astazi, la varsta de 61 de ani, el ar fi fost un savant in plina maturitate, cu o opera de o amploare greu de banuit.
Unul dintre volumele care urmeaza sa apara in seria „Biblioteca I.P. Culianu“ de la editura Polirom va contine jurnalul savantului roman. Revista 22 publica acum cateva pagini inedite din jurnalul lui Ioan Petru Culianu, precum si articolul „Viata? Un joc!”, care nu a apucat sa apara in revista newyorkeza „Lumea libera roma­neasca”, atunci cand Culianu si-a sistat in mod intempestiv rubrica „Scoptofilia”. Multumesc foarte mult Terezei Culianu-Petrescu pentru a fi oferit aceste materiale inedite spre publicare
in revista 22, in doua numere succesive.
    
Andrei OISTEANU
http://www.revista22.ro
Bucuresti

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page