Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Pentru prima data sunt de acord cu Basescu


Pana la un punct. Si intr-o singura varianta. Nu m-am lovit la cap si nu ma intereseaza sa fiu trimis nici consul, nici ambasador ca stipendie pentru plecaciuni ori limbi date in dosul prezidential dupa modelul deja consacrat de jurnalisti ori intelectuali publici de referinta, pana la un moment dat, in aceasta tara.
De data aceasta, insa, chiar daca in spatele actiunii prezidentiale de redesenare administrativa a Romaniei s-ar afla niscaiva ganduri ascunse, pur si simplu nu ma intereseaza, deoarece gestul curajos prevaleaza vicleniei gandului. Orice s-ar spune si oricat de putin le-ar placea unora sau altora presedintele Basescu, ma numar printre cei care nu l-au simpatizat niciodata si nu m-am abtinut sa-mi exprim antipatia in toate formele posibile. De aceasta data ma numar printre cei care cred ca Romania e mult prea faramitata administrativ-teritorial, iar birocratizarea excesiva a actului administrativ are efecte infioratoare la nivelul actiunii de guvernare locale sau centrale.
Da, cred ca cineva trebuie sa isi asume o data pentru multe zeci de ani de acum inainte redesenarea mirificului spatiu carpato-danubiano-pontic din punct de vedere administrativ. Este pur si simplu absurd si nu cred ca era necesara explicatia penibila si, de altfel, mincinoasa cu absorbtia fondurilor europene pentru a justifica o actiune cat se poate de logica si, de altfel, curajoasa. In mod normal, am spus-o imediat dupa 6 decembrie 2009, chiar daca afectat de pierderea alegerilor de catre candidatul pe care eu insumi l-am votat alaturi de alte 5 milioane si jumatate de romani, ca Traian Basescu are o sansa uriasa in al doilea mandat sa se dovedeasca un presedinte cu adevarat responsabil si jucator. Nu jucator la Ciresica pe terasa si nici la Golden Blitz intre mese, ci pur si simplu in actiuni de modernizare cu adevarat a statului. A Romaniei.
Un an si jumatate de la castigarea alegerilor, respectiv a celui de-al doilea mandat, din punctul meu de vedere, Traian Basescu s-a ocupat in mare parte de aceleasi vendete personale si porcarioare ieftine, ratand pana la un punct sansa de a se redefini pe sine si de a-si redefini rolul in istoria Romaniei. Traian Basescu din inceputul celui de-al doilea mandat nu a fost cu nimic mai bun decat Traian Basescu din primul mandat. Acum insa, repet, chiar daca actiunea sa de reorganizare administrativa a Romaniei are si scopul de a abate atentia opiniei publice de la situatia economica si sociala inca precara, voi fi unul dintre cei care nu vor ezita nici o clipa sa afirme in mod public ca Romania trebuie reorganizata administrativ!
Cu orice costuri si cu orice repercusiuni politice pentru cei care vor face asta. Pozitionarea in cartile de istorie pentru un sef de stat se face tocmai prin astfel de actiuni. Faptul ca in 2003 aceeasi harta administrativ-teritorala statea in biroul dlui Cozmanca nu ma face decat sa spun ca imi pare rau ca premierul de atunci, Adrian Nastase, nu a avut “taria de oua” sa actioneze in consecinta, temandu-se probabil de reactia ostila a baronetului local. Reactie care, de altfel, nu va intarzia sa apara cat de curand si impotriva lui Traian Basescu. O sa imi spuneti probabil ca Traian Basescu de acum e mai puternic decat Adrian Nastase de atunci. Nu cred asta. Incercati doar sa faceti un exercitiu de aducere aminte ca sa va ganditi cati ar fi avut atunci tupeul sa i se contrapuna premierului atotputernic Nastase. Da, sustin reimpartirea Romaniei in opt regiuni pentru ca am in fata exemplul Germaniei, Elvetiei sau al Frantei.
Nu mai am nevoie de altele. Este absurda si complet ilogica in noua configuratie europeana existenta unei unitati administrativ-teritoriale asemeni judetelor Salaj, Bistrita-Nasaud, Satu Mare, Covasna ori Harghita. E cat se poate de logica o configuratie in care populatia noii Regiuni de Nord-Vest sa se apropie de 3 milioane de locuitori. Da, consider o idee cretina denumirea de Crisana ori Somes pentru o zona care ar trebui sa se numeasca, cat se poate de clar, Transilvania de Nord ori Ardealul de Nord. Nu prea inteleg de ce s-ar feri cineva de aceste doua denumiri istorice, incercand sa impuna o denumire care n-a existat in istorie ca si provincie, strabatuta de Crisuri unde se aflau comitatele Zarandului, Bihorului si Satmarului, fiind numita doar conventional Crisana. Pai, daca e sa ne uitam dupa rauri, Somesul strabate mai multe judete decat Crisul.
Cat despre regiunea cu sediul la Brasov, mi se pare la fel, o porcarie, sa se numeasca Centru, si nu Transilvania de Sud. Un distins jurnalist occidental spunea zilele trecute ca cel mai puternic brand al Romaniei nu e, din pacate, exploatat asa cum se cuvine. Brandul nr. 1 ca notorietate in lume cu conotatie pozitiva (!) in cazul Romaniei este TRANSILVANIA. Nu inteleg de ce cineva se teme de acest cuvant atat de drag noua, celor traitori in tara de dincolo de paduri... Sper doar ca cele opt regiuni enuntate sa ramana 8 si sa nu se transforme in 9, 10, 12, 14 sau 16. Actiunea de modernizare promovata de la Cotroceni se poate transforma foarte rapid si fara mari eforturi intr-un act devastator pentru PDL si presedintele Basescu in cazul in care acestia vor ceda pretentiilor UDMR de enclavizare a Transilvaniei de Sud, prin aparitia vechii regiuni Trei Scaune, ori a Transilvaniei de Nord prin aparitia Partium. Este cat se poate de logic ca Bihor si Satu Mare sa fie alaturi de Salaj, Maramures, Bistrita-Nasaud si Cluj, respectiv Covasna, Harghita si Mures sa fie alaturi de Sibiu, Brasov si chiar Alba. Personal, as fi militat pentru legarea actualului judet Alba de Cluj.
Dar poate e doar o sensibilitate personala. Dar pentru ca actiunea pornita de la Cotroceni sa fie cu adevarat una serioasa va trebui continuata inclusiv prin reconfigurarea comunelor, fiind absurd ca astazi un judet precum Cluj sa aiba 75 de unitati administrativ -teritoriale de tip comuna, din care unele sa aiba sub 2.000, iar altele, doar 600 de “fumuri”. Ramane sa vedem daca amenintarea trantirii guvernului de catre Uniune este mai puternica decat o eventuala dorinta reala a lui Traian Basescu de a face in sfarsit un lucru cu adevarat serios pentru aceasta tara... Aaaa, si sa nu uit, o astfel de chestiune extrem de serioasa nu se face prin asumarea unui act normativ de catre Executiv, doar Parlamentul poate adopta o astfel de hotarare. Altfel, nu vad care mai e rolul Legislativului?

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page