Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din lumea... lui Stanley Kramer (992)

“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus

* Ne-a ramas de la unul dintre cei mai prestigiosi juristi americani, James Kent (1763-1847) urmatoarea remarca: "exista o constanta tendinta in societatea umana si istoria tuturor timpurilor o demonstreaza, ca indolenti si desfranati distribuie tot greul societatii pe umerii celor harnici-silitori si virtuosi.” (There is a constant tendency in human society, and the history of every age proves it… in the indolent and profligate, to cast the whole burdens of society upon the industrious and the virtuous.)
Daca cele de mai sus nu va suna familiar, va rog sa analizati noua politica messianica, ce urmareste taxarea la sange a singurei categorii de personal care mai creeaza locuri de munca, in muribunda noastra economie. Administratia ar trebui sa-si concentreze atentia asupra dusmanului comun care poate fi identificat la nivelul excesivei birocratii guvernamentale, la nivelul politicienilor corupti care sunt influentati de armatele de organizatii de lobby si la nivelul altor "factori de influenta” care doresc materializarea propriilor dorinte. Taxarea excesiva a marilor corporatii va avea efect de bumerang prin disponibilizarea altor milioane de americani, nevoiti a apela la ajutoarele sociale pe care guvernul le acorda din emisiuni suplimentare de bancnote. In mijlocul unei istorice crize financiare si condusi de un guvern iresponsabil care cheltuie indiscriminatoriu banii obtinuti din taxe si din  imprumuturi, suntem vrajiti de telepromterul presidential si ignoram total cruda realitate. Indiferent de procentul de majorare a taxelor, iresponsabilitatea cu care se cheltuie nu va putea fi acoperita. Trebuie sa le amintesc pretinsilor politicieni ca anul 1921, cand taxele ajungeau si la 73%, a adus mult mai putine venituri la buget, decat anul 1925, cand taxele au fost reduse la 24%. Nu trebuie sa fii neaparat un Einstein sa realizezi ca taxarea excesiva va determina transferul de capital spre alte tari si implicit crearea de noi locuri de munca in alte perimetre geografice. S-a intamplat in Marea Britanie, unde amenintarea de a taxa 51% din venit, a dus la relocarea companiilor in Elvetia. Chiar nimeni dintre actualii guvernanti nu-si aminteste ca reducerea taxelor din 1997, a dublat veniturile guvernului generate de taxe. Fenomene asemanatoare s-au intamplat si in statele grupului BRIC - Brazilia, Rusia, India si China - tari neafectate de actuala criza economica mondiala, tocmai datorita aplicarii unui sistem logic de taxare. Este chiar asa de greu de realizat ca nu exista o corelare intre sistemul de taxare si veniturile pe care le genereaza?
 In anul 1920, Statele Unite ale Americii au avut sansa de a avea in fruntea Treasury Departament o minte rationala, Andrew Mellon, care a realizat ca singura modalitate de a atrage investitori, de a crea noi locuri de munca, noi surse de venituri este reducerea taxelor. Urmatorii patru ani, pot fi considerati cei mai prosperi din istoria Statelor Unite, unemployment-ul ajungand la incredibilul 1.8%. Nu trebuie sa fii om de stiinta in domeniul rachetelor sa realizezi ca taxarea asa zisilor bogati va afecta in exclusivitate pe americanii de mijloc.
Situatia dezastruoasa in care ne aflam a determinat pe Michael Tanner, de la Cato Institute, sa-si puna retorica intrebare: cine este in situatie mai rea, Grecia sau Statele Unite? Pentru putinii oameni rationali, deficitul oficial al Statelor Unite este de 14,3 trilioane de dolari, ceea ce reprezinta 98% din produsul national brut !!!
Dupa umila mea parere, aceasta tara a atins momentul in care trebuie sa se ia o decizie majora, daca are cine s-o ia. Daca nu vom reduce dimensiunea guvernului, costurile guvernamentale si nu vom reforma programele sociale existente, nimeni si nimic nu va sta in calea drumului spre ruinare totala. Cum bine mentiona profesorul Walter E. Williams de la George Mason University, "noi nu putem sa devenim o natiune falimentara si in numele celor saraci sa cheltuim trilioane; dand zilnic un peste pe toata durata existentei  unei persoane, se urmareste asigurarea unui vot.”
Exclusiv din ratiuni electorale, politicienii se substituie lui Mos Craciun, din banii contribuabililor americani. Ce-ar fi daca in loc de pestele zilnic, acordat chipurile celor nevoiasi, am distribui undite !?!  Este si logic si pe deasupra Biblic.
Chiar nimeni din actuala administratie nu a auzit de presedintele Ronald Reagan, care n-a trecut nici pe la Harvard, nici pe la Yale sau Princetown, dar care a lasat o administratie prospera si multe emanatii cerebrale de exceptie. Pentru cei care-si plimba pretioasele madulare prin Colina Capitoliului sau prin … alte Coline, in loc sa facem mii de programe sociale, ar trebui sa realizam ca cel mai bun program social este un loc de munca-serviciu. (I think the best possible social program is a job.)
In incheierea acestui Stanley Kramer, doresc sa adresez sincerele mele felicitari bunului meu prieten Vasile Bora din North Carolina, pentru modul exemplar in care si-a crescut si educat cei sase copii ai sai, alaturi de iubita lui sotie Floarea, care a decedat in anul 2009.
Cinci dintre cei sase copii sunt componenti ai grupului de elita al U.S. Army din Fort Bragg, North Carolina, Silviu Florin Bora fiind avansat recent la gradul de locotenent colonel. Fara a cere sa-mi impartasiti opinia, consider ca rolul hotarator in formarea caracterelor il are familia. In acest sens doresc sa va redau un proverb din cultura vietnameza, al carui admirator sunt: “nuoi con de nho” (raise your children to rely on them). Creste - educa copiii ca sa te poti baza pe ei.

A. C. Ton

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page