Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Încheierea lucrarilor Conferintei „sanse egale într-o Europa unita” – Sevilla, Spania (4-5 iunie 2011)

GUVERNUL ROMANIEI

DEPARTAMENTUL PENTRU ROMANII DE PRETUTINDENI

Incheierea lucrarilor Conferintei „sanse egale intr-o Europa unita” – Sevilla, Spania (4-5 iunie 2011)

In perioada 4 – 5 iunie 2011, Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni a organizat la Sevilla (Spania), cu sprijinul Consulatului General al Romaniei la Sevilla, cea de-a patra editie a conferintei „sanse egale intr-o Europa unita”. Evenimentul a reunit reprezentantii mediului asociativ romanesc din regiunea autonoma Andalusia, ai autoritatilor romane si ale celor din statul gazda in vederea identificarii si a solutionarii problemelor intampinate in procesul de integrare.
Au luat parte la lucrarile conferintei domnul Eugen Tomac, secretar de stat pentru romanii de pretutindeni, domnul Razvan Horatiu Radu, subsecretar de stat in cadrul Departamentului pentru Afaceri Europene, doamna Georgeta Modiga, secretar general in cadrul Casei Nationale de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS), doamna Maria Ligor, ambasadorul Romaniei in Spania, doamna Corina Chertes, director al Institutului Limbii Romane, doamna Monica Mihaela stirbu, consul general al Romaniei la Sevilla, doamna Daniela Chiripus, consilier juridic superior in cadrul Secretariatului General al Guvernului, domnul Catalin tarlea, sef al Unitatii Publicatii si Proiecte pentru Romanii din Strainatate (UPPRS) din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, doamna Roxana Talvan-Sima, diplomat in cadrul Ministerului Afacerilor Externe si doamna Florenta Ciobotaru, viceconsul al Romaniei la Almeria.
Din partea autoritatilor spaniole au fost prezenti doamna Aurora Cosano, delegat pe probleme de munca in cadrul Ministerului Muncii al Comunitatii Autonome Andalusia, domnul Antonio Maillo Cañadas, seful Departamentului Programe Educationale Internationale din cadrul Guvernului Comunitatii Autonome Andalucia si domnul Beltran Perez, consilier local in cadrul Primariei Sevilla.
La eveniment au participat reprezentanti ai mediului asociativ romanesc, membri marcanti ai comunitatii si preotii parohiilor romanesti din Regiunea Autonoma a Andalusiei. Printre organizatiile reprezentate s-au numarat Asociatia Prietenii Romanilor in Sevilla si Andalusia, Asociatia Crestin Ortodoxa din Andalusia, Asociatia Romanilor din Coasta Occidentala (Huelva), Asociatia Romanilor din Moguer – Ethnos, Asociatia „Arcadia Rumana en Donana”, Casa Romaniei in Huelva, Asociatia „Traian” (Cordoba), Asociatia Hispano-Romana (Fuengirola), Asociatia Romanilor din Malaga, Asociatia „Carisma Juvenil”, Organizatia „Ekinox” (Granada), Asociatia Romanilor din Murcia si Asociatia „ROALMA”.
In cadrul atelierelor de discutii au fost dezbatute teme de interes precum: parteneriatul comunitatilor romanesti cu autoritatile publice, votul prin corespondenta, rolul mass-media in promovarea imaginii de tara, regimul tranzitoriu privind accesul pe piata muncii a lucratorilor romani si programele educationale stabilite intre statul roman si cel spaniol.
In alocutiunea sa, domnul secretar de stat Eugen Tomac a reiterat importanta cadrului de dezbateri creat prin seria de conferinte, initiate de Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni, „sanse egale intr-o Europa unita” care faciliteaza dialogul intre autoritatile romane si spaniole si, respectiv, membrii comunitatilor romanesti, constituind, totodata, un bun prilej de conturare a unor proiecte de viitor. De asemenea, secretarul de stat Eugen Tomac a reiterat interesul autoritatilor fata de problemele cu care se confrunta cetatenii romani din Spania, dovada fiind numeroasele programe publice ale caror obiectiv principal il constituie integrarea acestora in mediul social, economic si cultural al statelor gazda sau reintegrarea in tara de origine.
Delegatul pe probleme de munca, Aurora Cosano, a subliniat importanta acordata de catre autoritatile Comunitatii Autonome Andalusia problemei integrarii imigrantilor, mentionand, in acest context, cel de al treilea plan integrat ce prevede masuri de incluziune sociala si pe piata fortei de munca, precum si de asigurare a accesului la conditii de egalitate si la servicii sociale (educatie, sanatate, asistenta juridica, asistenta sociala). Principalul pilon al politicii de integrare avut in vedere de catre autoritatile regionale il constituie formarea profesionala – element determinant in procesul de adaptare al imigrantilor la contextul socio-economic spaniol.
Domnul Catalin tarlea, sef al UPPRS a prezentat mesajul domnului Teodor Baconschi, Ministrul Afacerilor Externe, adresat participantilor la lucrarile conferintei si a mentionat obiectivele unitatii pe care o reprezinta, precizand ca strategia Ministerului in relatia cu comunitatile romanesti de peste hotare este complementara programelor si proiectelor Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni.
Domnul subsecretar de stat Razvan Horatiu Radu a prezentat auditoriului reteaua SOLVIT a Comisiei Europene prin intermediul careia pot fi solutionate la nivel european problemele legate de aplicarea necorespunzatoare a legislatiei privind piata interna.
In cadrul panelului dedicat invatamantului, doamna director Corina Chertes a prezentat evolutia si rezultatele proiectului Limba, Cultura si Civilizatie Romaneasca derulat in Spania, mentionand totodata recenta incheiere a unui protocol intre autoritatile celor doua state in baza caruia va fi inaugurat, in curand, un lectorat de limba romana la Sevilla.
Participantii conferintei au aflat conditiile de pensionare de la doamna secretar general Georgeta Modiga care a oferit, de asemenea, raspunsuri la problemele ridicate de catre reprezentantii comunitatii romanesti din regiunea Andalusia.
Reprezentantii mediului asociativ au prezentat activitatile pe care le-au desfasurat in ultima perioada si au adus in discutie o serie de probleme precum: organizarea deficitara a comunitatii romanesti din regiunea Andalusia, necesitatea realizarii unor intalniri periodice ale comunitatii si imaginea negativa a romanilor din Spania, cu accent pe problematica roma. Totodata, participantii au manifestat interes fata de facilitatile pe care le pun la dispozitie autoritatile romane, pentru a mentine contactul cu tara de origine si cumularea unor drepturi de asigurari sociale, precum si de autoritatile spaniole, pentru integrarea in tara de adoptie.
In marja Conferintei, in data de 4 iunie 2011, domnul secretar de stat Eugen Tomac a avut o intrunire cu reprezentanti ai autoritatilor publice din provincia Huelva si a vizitat lucratorii romani din localitatea spaniola Lepe.

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page