Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Interviu cu Dr. Ing. Gheorghe Ciuhandu primarul Timisoarei. Un gospodar cu minte si inima!Interviul a fost realizat de Viorel Baetu
Timisoara-Aprilie / 2011

Timisoara, orasul parcurilor.
Timisoara, capitala Banatului.
Timisoara, un oras in care au trait si traiesc, romani, maghiari, germani, sarbi, bulgari si alte etnii, in buna intelegere.
Timisoara, un oras universitar cu traditie.
Timisoara, orasul unde cota de somaj e sub 3 %.
Timisoara unde nu e totul perfect, dar unde se face ceva si asta se vede.
Timisoara, un oras care candideaza pentru titlul de „Capitala culturala europeana“.
Timisoara un oras civilizat, in conceptie moderna.
Timisoara orasul in care m-am nascut, am crescut, am studiat si am trait 40 de ani.


In aceasta primavara am vizitat, dupa cativa ani, din nou Timisoara si am avut o surpriza foarte placuta. Urbea mea natala este la inaltime. Parcurile sunt curate si ingrijite, Centrul era plin de flori frumos aranjate,  peste tot curat, frumos si ingrijit.
Se vede o mana de gospodar.
Cu acest gospodar (primarul) am avut placerea sa stau de vorba, in cadrul unui scurt interviu.

Viorel Baetu : Domnule primar, Timisoara este un oras care s-a dezvoltat foarte mult in ultimii ani. Ce proiecte de viitor aveti?

Gheorghe Ciuhandu: La ora actuala avem o serie deproiecte pe care le pregatim pentru finantarea europeana, in valoare de 70 de milioane de Euro, proiectele cu finantare din bugetul local in valoare de 30 de milioane de Euro si in paralel proiecte cu finantare privata de extindere a unor capacitati de productie, cum ar fi de exemplu Simens, Continental, ELBA si altele, ceea ce face sa mentinem dinamismul activitatii economice, cota de somaj in Timisoara fiind sub 3 %.

Viorel Baetu: Care sunt problemele majore cu care va confruntati in urbanistica Timisoarei?

Gheorghe Ciuhandu:  Planul urbanistic general din 2002 conceput  pe o perioada de 10 ani sta la baza proiectelor pe care l-eam realizat sau sunt in curs de realizare.
Din pacate regulamentele privind constructiile imobiliare nu sunt intodeauna respectate. Ma refer la un anumit gen de cladiri care contravin spiritului locului si care de multe ori s-au facut fara autorizare, eu am fost in nefericita postura de a darama cateva din aceste case, asa zise case tiganesti, care apartineau unor cetateni de origine roma, dar acestea nu au fost daramate din motive de etnie ci numai din motive de disciplina urbanistica.
In afara de aceasta avem probleme cu tot felul de constructii in zone deja construite, cladiri inalte, care ii deranjeaza pe cei din jur, sau monumente care au un regim special dar sunt facute de unii cetateni fara a se fi informat in prealabil.

Viorel Baetu: Desi s-au facut multe imbunatatiri si lucrari de modernizare, traficul in Timisoara este pe cale sa colapseze. Cum vreti sa rezolvati aceasta problema?

Gheorghe Ciuhandu: Problema traficului, este o problema dificila, la aproape 400 de mii de locuitori, avem la ora actuala 150 de mii de masini si numarul masinilor este in continua crestere. Am reusit sa descongestionam putin traficul prin centura exterioara de pe Calea Aradului spre Lugoj, dar spre Resita, Belgrad nu e centura si ne lipsesc fondurile. Cei de la Bucuresti nu ne-au mai alocat in ultimi 5 ani nici un ban pentru dezvoltarea retelelor de trafic urban si nu numai pentru asta. Deci va trebui realizata probabil doar prin eforturi proprii, ceea ce fiind dat volumul mare de lucrari pe care le implica, nu se poate realiza decat in timp.
In paralel avem un program ambitios pentru modernizarea retelei de trafic urban care speram sa-l realizam pas cu pas si astfel sa facem mai usoara viata timisorenilor.
Problema parcarii, care de asemenea este deficitara, am rezolvat-o partial prin cele trei parckinguri noi si prin faptul ca exista obligativitatea ca toate constructiile noi sa aiba parcari subterane. Dar mai e mult de lucru.

Viorel Baetu: In Ungaria si Austria se plateste taxa de autostrada, in Romania este introdusa Rovigneta peste tot indiferent pe ce drum circuli. Constructia si intretinerea drumurilor regionale este finantata din impozitul contribuabililor, iar autostrada in Romania este deocamdata ca si inexistenta. Deci de ce se taxeaza ceva ce nu exista?

Gheorghe Ciuhandu: Rovinieta a fost introdusa de cei de sus. Nu stiu nici eu pentru ce, nu stiu cine a introdus-o si nu stiu unde se duc banii.
Tosi avem Rovinieta, pentru ca de abia asteapta sa te prinda fara ea, iar amenzile sunt mari. Deci circulam cu Rovinieta.
Asta este si mi-e indiferent daca ma citati sau nu.

Viorel Baetu: Catastrofa de la Fukusima a schimbat fata lumii, facand multe guverne sa-si reconsidere pozitia fata de energiile alternative. Cum a influentat aceasta noua optica, municipiul Timisoara?

Gheorghe Ciuhandu: Energia nucleara, trebuie sa fie inlocuita treptat de energii alternative si ecologice.
Noi aici nu avem mari probleme din acest punct de vedere.
Avem un parc tehnologic in care se pun bazele promovarii energiilor alternative care in viitor vor avea o tot mai mare pondere in productia energetica.
La ora actuala cea mai mare parte din energia electrica este livrat de Centrala hidroelectrica si CET Sud Timisoara care produce de asemenea apa calda menajera si agent termic folosind combustibil fosil.

Viorel Baetu: Multi timisoreni traiesc astazi in afara granitelor Romaniei. Ce legaturi aveti cu acest segment al diasporei din Germania si Austria?

Gheorghe Ciuhandu: Suntem infratiti cu orasele Karlsruhe si Gera unde traiesc si activeaza multi concetateni de-ai nostri. Colaboram pe taram cultural cu asociatiile din Diaspora Germana precum si cu oameni de cultura si arta stabiliti in aceste tari. Chiar anul acesta la 28 mai vom avea un spectacol cu muzica, film si lansare de carte intr-un spectacol dedicat lui Ioan Holander, un timisorean care a fost sarbatorit anul trecut la Viena ca cel mai longeviv si de succes director al Operei din Viena, unul din cetatenii de onoare al urbei.
De asemenea pe taram economic am reusit sa convingem multe firme germane sa aleaga Timisoara ca loc de productie, ceea ce a contribuit intr-o mare masura la dezvoltarea orasului.

Viorel Baetu: In ultimii ani, afluenta tinerilor cu studii universitare din Romania care cauta un loc de munca in tarile dezvoltate din Europa de Vest a crescut simtitor. Majoritatea acestora raspund la intrebarea referitoare la intoarcerea in Romania, negativ. Cum explicati acest fenomen?

Gheorghe Ciuhandu:  In situatia actuala,  in care multi tineri cu studii nu au loc de munca, salariile sunt mici, iar motivatia economica este aproape inexistenta, fenomenul mi se pare explicabil.
Noi in Timisoara am avut peste 1 miliard de Euro, investitii straine directe, fiind pe locul doi in tara dupa Bucuresti, astfel s-au creat locuri de munca, rezultatele privind demografia Timisoarei fiind pozitive.

Viorel Baetu: Cateva cuvinte pentru timisorenii aflati acum in lumea larga.

Gheorghe Ciuhandu: Le transmit cele mai bune ganduri. De asemenea le doresc sanatate, deplina realizare pe plan profesional si uman.
Tot binele din lume si sa ne vedem la Timisoara!

 A consemnat
Viorel Baetu
Timisoara /2011

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page