Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din lumea... lui Stanley Kramer (991)

“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus

* In cuvinte simple, o axioma de exceptie: "guvernul pe care-l alegi, este guvernul pe care-l meriti". (The government you elect is the government you deserve). Nimeni, dar absolut nimeni, nu a reliefat ca presedintele Thomas Jefferson acest dureros adevar, generat in exclusivitate de alarmanta ignoranta a alegatorilor. Cand numai 60% din populatia Statelor Unite ale Americii, cuprinsa intre 18 si 29 ani, cunoaste ca ceea ce celebram la 4 Iulie este cea mai importanta sarbatoare a Americii, Ziua Independentei, trebuie sa admitem ca ignoranta a atins cote ingrijoratoare si ar trebui sa constituie un semnal de alarma pentru revoltator de putinii interesati de soarta Americii si a mapamondului.
Socrate, al carui concept filosofic graviteaza in jurul cunoasterii de sine si omul care a influentat filosofia universala de la Platon la Kierkegaard, ne spune ca toate faptele rele, la care se dedau oamenii, sunt generate de ignoranta. Subscriu in totalitate ! Problema se pune, ce trebuie facut la nivel planetar pentru a starpi ignoranta si a curata Cancelariile lumii de legiunile de ignoranti care ne guverneaza ? Subiectul a fost, este si va fi dezbatut, atat timp cat va exista omenirea. Imi amintesc de politicianul sarb Milorad Dodici, om de o cerebralitate rarissima, ajuns intamplator prim-ministru al Republicii Srpska, care in discursul inaugural de investitura, a facut urmatoarea remarca: "avem de luptat, in exclusivitate, impotriva ignorantei si incompetentei noastre".
M-am intrebat si ma intreb: cati dintre pretinsii politicieni de pe malul Dambovitei, Potomacului, Senei sau Tamisei au avut curajul sau taria morala sa exprime un asemenea trist adevar? Tuturor, pentru reimprospatarea cunostintelor, cuvintele amiralului japonez Ysuroku Yamamoto, rostite dupa atacul din 7 Decembrie, 1941, asupra bazei militare americane, de la Pearl Harbor-Hawaii: "un popor, o natiune, un individ care are curajul si taria morala sa-si recunoasca in cele mai mici amanunte toate pierderile, lipsurile, greselile si neajunsurile va fi imposibil de invins.”
Profesorul American, Thomas Sowell de la Stanford University, face o remarca demna de toata admiratia, pentru profunzimea si adevarul exprimat: fara un sens al responsabilitatii cetatenesti, alegatorii pot alege liderii care nu numai ca sunt incompetenti si corupti, dar liderii care sfideaza limitele impuse de constitutie privind puterea guvernului. (Without a sense of responsible citizenship voters can elect leaders who are not merely incompetent or corrupt, but even leaders with contempt for the constitutional limitations on government power).
Las la o parte monumentalele gafe, facute de Pontifus Maximus in peregrinarile lui pe acest zguduit mapamond cat si faptul ca aflat in afara Americii se simte "acasa”, iar aici ……. nu se simte deloc. In loc sa ne expunem fizicul la Buckingham Palace si sa vorbim in timp ce se canta imnul national britanic, “God Save The Queen”– greseala impardonabila -  mai bine eram in Missouri sau Alabama, unde orase intregi au fost rase de pe suprafata pamantului. Sunt convins ca daca acest lucru s-ar fi intamplat sub o administratie republicana, nici Mississippi River n-ar fi spalat atacurile presei majoritar stangisto-liberale americane. Intre timp Mississippi spala toate statele riverane, sub privirile nepasatoare ale unui guvern ales de armate de purtatori ilegali de creier.
 Pozitia numarul doi din administratie, dovedeste carente inadmisibile, pana si pentru elementarul test de cetatenie. Cei care inca nu i-a parasit definitiv memoria, isi amintesc remarcile infantile facute de vicepresident referitoare la "discursul televizat”, din 1929, al presedintelui Franklin Delano Roosevelt !!! Refuz sa cred ca trebuie sa cobor eu din Saua Domnului din inima frumosilor Munti Calimani, sa va reamintesc ca in perioada 1929-1933 presedinte al Statelor Unite a fost Herbert Clark Hoover si nu Franklin D Roosevelt, presedinte in perioada 1933-1945 !!!
In privinta "discursului televizat” din 1929, performanta este demna de Guinness Book, cu  televiziunea fiind blagosloviti, incepand cu anul 1950  !!!  Asemenea gafe monumentale nu sunt admise nici unui muritor de rand, cu atat mai mult celui care este la un pas de a deveni conducatorul asa-zisei lumi libere. Va las dumneavoastra placerea de a trage concluziile pe care le credeti de cuviinta.
Inchei acest Stanley Kramer, cu un subiect de reflectie la emanatia cerebrala a filosofului politic American, Hannah Arendt : predictia viitorului, nu reprezinta decat o proiectie a prezentului. Cat despre present, il vedeti si singuri. Parafrazand pe journalistul Glenn Beck, aceasta nu este America la care stramosii nostri au emigrat.
 
A. C. Ton

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page