Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

FANTOMA DIN STRÎMTOARE

Sa ne indreptam atentia spre un alt profet la moda, cel care a prevestit ceea ce era deja ticluit alfabetic pe planseta lumii: atacul din interior la adresa economiei - criza creditelor din SUA, in 2007. Parcurgind biografia laureatului cu Nobel pentru economie, observam ca in afara carierei de profesor universitar, „Dr. Doom”, supranumit astfel de presa internationala, slujeste sau mai degraba isi pierde capul si prestatia, precum bietul DSK, cu F.M.I. -, Banca Mondiala, U.S.A. Federal Reserve, organisme care la un moment dat vor amuti, cum, la vremea lor, au esuat lamentabil sistemul financiar creat la Bretton Woods in 1944 sau, mai incoace, Planul Werner semnat in 1969 la Praga. Acum este clar? „Daca Romania si statele emergente din regiunea Europei Centrale si de Est isi fac temele la reforma, insemnind distrugerea definitiva a economiei, nu vor fi afectate de colapsul din Grecia, a concluzionat profetul, incredintat fiind ca atit in Grecia cit si in tara noastra, marionetele celebre sint gata sa bata palma cu diavolul. tara aceasta, atit de frumoasa si de sigura pe ea pina mai ieri, a ajuns un buzunar tentant pentru hotii de cariera diplomatica. Economia capitalista, proclamata de catre apologetii strategiei de consum, ne-a condus spre fatalitatea enuntata de clanul Rockefeller: „Daca vrei sa inrobesti un popor, indatoreaza-l!”.
Si-am avut marele noroc sa ne jupoaie acest fond monetar hraparet prin imprumuturi cu dobinzi exorbitante. Am avut norocul ca economia noastra sa fie dusa la groapa de haini. Un guvern de tehnocrati integri, cu toate piedicile FMI-ului, ar putea redresa tara, chiar si intr-un spatiu economic mai restrins. Ar fi destui parteneri economici in statele care sufera de pe urma interventiei fondului, dar si in guvernele tarilor care deja deruleaza afaceri la noi si-si doresc stabilitate. Ar trebui luata in seama inclusiv iesirea din strimtoarea U.E., care n-a adus absolut nimic bun. Sarlatanii de la Centru aveau mare nevoie de noi, Romania insemna o noua piata de desfacere si citeva milioane bune de consumatori. Mai rau decit acum n-a fost niciodata. Cazul Greciei este servit drept exemplu tarilor care vor mai indrazni sa se indoiasca de nevoia de indatorare. Sa faci bani din datoriile tarilor imprumutate, sa girezi economia mondiala cu resurse in dolari, sint acte criminale. O mina de banci dreneaza banii reali din piata, iar dolarul are in circuit o fantoma, ea creeaza iluzia de stabilitate si tot prin ea, puterea mondiala spera sa controleze resursele globului. Va veni ceasul cind sistemul Ponzi, care afecteaza aproape toate statele, o va incasa, va suferi corectiile necesare, precum bietul DSK, cel care a incasat-o nevinovat. Dupa ce s-a trezit vorbind aiurea despre viitorul F.M.I. - acest organism vampiric, nicidecum instrument de ajutor al tarilor in curs de dezvoltare -, s-a trezit cu o menajera pe cap, cu un dosar bine facut si a fost scos pe usa din dos a istoriei. Lasarea sa la vatra a fost bine ticluita, Sarkozy ar fi avut in el un contracandidat redutabil.
Daca tot e criza si nu mai e recesiune - sintagma a facut deja cariera la noi - iar politicienii - una dintre cele noua minuni ale tarii noastre - se jura ca ii slujesc pe romani, ar trebui sa-si taie singuri din salarii. Si asa au casa si masa inclusa in hotie, au provizii destule, cit pentru trei generatii. Renuntarea la indemnizatiile de tot felul si la salariile grele ar fi doar un gest simbolic, care va intirzia intrarea in faliment dupa Grecia. Ce-ar fi sa primeasca salariul mediu pe economie? Toti ar fugi de la guvernare, precum gainile plouate la adapost. Statul roman este aproape falimentar, dar sa vedem ce veselie vine la anul, cind sint alegeri. Ce se mai recupereaza acum, se va da pomana electorala, iar in 2013 faliment scrie pe noi. Adio zona euro, desi pentru noi ar fi mai nimerita moneda adoptata de Mozambic, mult mai aproape de „valoarea leului”. Nici Euro nu mai are suport real, nu mai este o moneda solida, nu mai are fundament si rezerve fixe. Europa ar trebui sa se renitoarca la ECU, a carui baza era „cosul de valute al tarilor europene”. Daca tot atenteaza FMI-ul la siguranta nationala a Romaniei, ma gindeam ca daca hotilor autohtoni li s-ar nationaliza palatele si conturile din banca s-ar acoperi datoriile uriase.
Pentru ca a venit vorba despre siguranta nationala, celebra marioneta, cunoscuta tuturor pentru acte revansarde, decorata cu Ordinul National Steaua Romaniei „pentru curajul manifestat in lovitura de stat de la 1989” (nu se poate trece atit de usor peste actul imoral al decorarii unui agent al „serviciilor secrete” straine), iese din nou la rampa. I se pare ca imaginea de eliberator al poporului (cultivata in decembrie 1989 de proaspata putere care, in dorinta de a-l diaboliza pe presedintele impuscat, s-a facut frate cu diavolul), ii ingaduie sa ia bucati din tara. Cu sau fara tradatorul din propozitie, tavalugul anticomunist tot ar fi trecut peste noi. Se hotarise la nivel inalt. Cit de inalt? Nimeni nu va uita: Gorbaciov, Bush, Mitterrand... Necazul e ca marioneta, sprijinita in functia de vicepresedinte al Parlamentului European de catre diversionisti, s-a aliat cu sogor si Winkler, s-a obraznicit din nou si vrea sa rupa hatul tarii. Dupa indemnul la „iesirea in strada” pentru autonomia teritoriala pe criterii etnice in Harghita, Covasna si Mures, savirseste de aceasta data un atentat la stabilitatea U.E. Vrea infiintarea la Bruxelles a unei reprezentante a „Tinutului Secuiesc”, care de fapt n-are pe cine reprezenta, pentru ca, administrativ dar, mai cu seama, legal, Tinutul Secuiesc nu exista. Judetele revendicate de iredentistii unguri ca fiind parti ale „Tinutul Secuiesc” sint deja reprezentate la Bruxelles de Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru. Luind in considerare argumentele, infiintarea unei reprezentante-fantoma la Bruxelles este un demers ilegal, un atentat la unitatea si stabilitate. Pina acum niciun oficial al Parlamentului European nu a dat un raspuns.

Maria Diana Popescu, Agero
www.agero-stuttgart.de


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page