Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Stimati prieteni

Stimati prieteni,
Mult  succes inca odata pentru anul 1998,  LA MULTI ANI!
Alaturat va trimit articolul Noi santem Romani nu Valahi!" cu rugamintea de a-l publica in Clipa.
Dupa regula articolele trebuie sa fie mai scurte dar stiti nu se pot inghesui 20 de secole intr-o singura pagina.
Din alt punct de vedere, cu mare durere in suflet am constatat si constat ca majoritatea romanilor tineri sau batrani, nu cunosc istoria neamului decat din auzite, singura lor manifestare patriotica este aceea de a merge la biserica. Atat si nimic mai mult.
Daca ar cunoaste istoria ar lua la cunostinta ca toata suferinta neamului romanesc ne-a venit de la Biserica ortodoxa, care de la infiintarea ei a servit  puterea, (imparatii, domnitorii, dictatorii) pentru a stapani prostimea. Ceva ciudat. Biserica traieste din sudoarea poporului. Capii bisericii noastre, pe banii nostri, servesc cu devotament tirani (vezi comunistii). Adica banii nostri sint folositi impotriva noastra. Si acest cerc vicios se face in numele lui Cristos. (Bineinteles exceptiile care sunt foarte putine se exclud de la regula generala).

Cu stima,
Ioan Marinoiu

Motto: "Numai cunoscand greselele  istorice, din trecut putem sa ne faurim un viitor luminos."
Prof. Dr. Vlad Georgescu
Noi Suntem Romani Nu Valahi!

Articolul Romanii (Valahii) publicat de revista "Clipa" in luna Noiembrie 1997, semnat de Prof. Dr. Viorel Roman, consilier academic la Universitatea din Bremen-Germania, a starnit nedumerire si mirare pentru multi cititori. Afirm acest lucru deoarece cativa abonati ai revistei, prieteni si cunoscuti, au comentat spunand: Noi suntem romani "NU valahi".
La cele de mai sus nu se poate raspunde prin argumente si pareri
personale, ci mergand pe firul intunecatei noastre istorii. Noi romanii, ne-am format ca popor din coasta Daciei si a Romei. Traian prin legionarii sai si prin administratia romana ne-a lasat mostenire in afara de meleagurile pe care traim (Acest loc incantator i De-acum iata ti-l dau tie i Ca sa fii mostenitor i, cum ascris poetul), credinta crestina, adusa direct de la Sf. Apostoli ai Lui  Cristos, Petru si Pavel, de asemeni, obiceiurile strabune (Colindele de Craciun, urarile de Anul Nou, botez, cununii, nunti, inmormantari) precum si agricultura, mestesugurile etc., care s-au raspandit si s-au impamantenit la noi romanii sub forma latina. Acest adevar incontestabil ne este limba pe care o vorbim in prezent.
Stationarea armatei si administratia romana pe teritoriul Daciei a durat numai o suta cincizeci de ani. Caci imparatul Aurelian, sub presiunea barbarilor (Gotii, Hunii, Gepizii, Avarii, Slavii, Bulgarii, Ungurii, Pecinegii, Cumanii, Tatarii, sec.III pana in sec. XIII) care asaltau din mai multe parti imperiul, in anul 271-272, a retras armata si functionarii din Nordul Dunarii.
Retragerea armatei romane a expus Dacia la un sir intreg de Drame. Prima
drama a fost cea politico-administrativa.  Dupa moartea imparatului Theudosiu I.(395) imperiul roman este impartit in doua state. Provincia occidentala si Provincia orientala, care a atras dupa sine o a doua drama, anume, impartirea crestinatatii. Crestinatatea cea Una zidita la Roma de Sf. Apostoli Petru si Pavel si crestinatatea orientala Bizantina, care s-a rupt de Roma prin hotararea Sf. Parinti ai orientului intruniti in Conciliul Calcedonian (451) unde s-a pus baza dogmei ortodoxe, (petite Larousse Pag. 651).
Dogma ortodoxa nu a impartit crestinatatea in doua ci a faramitat crestinatatea dupa grai, astfel au luat fiinta Bisericile ortodoxe de Rit (limba) greaca, (latina care a fost desfiintata din mers) siriana, armeana, copta, (egipteni etc.). Consecinta? Imperiul Roman Bizantin, slabit politic si militar cu crestinatatea divizata nu a putut supravietui invaziilor barbare. Faramitarea Bisericii ortodoxe Rasaritene pentru Tarii Rusiei, a fost Calul Troian de care s-au folosit parsiveste, pentru a demola mitul Constantinopolului, de a doua Roma, cu intentia ca Moscova sa devina a treia Roma. Nu pentru marirea lui Dumnezeu in Cer ci, pentru marirea Rusiei, nu a omului, aici pe pamant.
Imperiul Roman de Apus desi au trecut peste el opt popoare barbare, a rezistat datorita unitatii spirituale catolice care se extinsese in toate provinciile formand Sf. Imperiu Roman de Natiune Germana sub Carol cel Mare (795). Datorita unitatii crestinatatii Papa de la Roma a devenit si conducatorul politic al Imperiului. Forta spirituala si forta politica fiind intr-o singura mana a facut ca popoarele barbare care invadasera occidentul sa se asimileze cu popoarele din imperiu. In Bizant, fiecare patriarh si-au condus enoriasii  dupa vrerile lor. Constantinopolul a devenit centrul spiritual al Rasaritului numai simbolic (cum simbolic este si in prezent). Lipsa de unitate a crestinatatii a fost cauza pentru care Imperiul Roman de Rasarit a cazut prada popoarelor barbare. In Orientul apropiat crestinii au cazut sub stapanire musulmana, in Penisnsula Balcanica crestinii au cazut sub stapanire slava sec VI, sub stapanire bulgara in sec. VII, prin asezarea lor in Sudul Dunarii unde procesul de asimilare a fost invers cu cel din occidentul Papilor, navalitorii au asimilat popoarele bastinase. Ungurii s-au asezat in Vestul tarii noastre, in sec. X ocupand din fosta Dacie Traiana Transilvania.
(continuare in numarul viitor)
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page