Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Viata e în centrul Clujului


Cred ca cel mai important lucru care s-a intamplat odata cu Zilele Clujului a fost repopularea centrului. Dupa ce clujenii au migrat ani in sir catre cele doua mall-uri care au golit, practic, centrul, acestia au redescoperit timp de trei zile farmecul din    intra-muros.
Doar TIFF-ul in urma cu un an a reusit pentru o saptamana sa repopuleze zona centrala a orasului. Dar cum au fost primele trei din Zilele Clujului... Prima editie, una pe care as numi-o experimentala, a avut indiscutabil plusuri, surprize extrem de placute, dar si stangacii organizatorice sau evenimente si amenajari mai putin adecvate unui oras care candideaza la statutul de Capitala Culturala Europeana.
Oricum, Clujul a respirat un alt aer vineri, sambata si duminica, ceea ce a conferit “orasului-comoara” un aer cu adevarat special. Trebuie sa recunoasca cu sinceritate ca ziua de sambata si mai ales cea de duminica - ce a fost un adevarat regal de evenimente - au schimbat complet perceptia unei prime zile care pur si simplu m-a socat.
Vineri seara am fost de-a dreptul stupefiat vazand atmosfera cam de Festivalul berii care plutea in centrul orasului. Noroc cu ziua de sambata si de duminica, ce mi-au schimbat complet perceptia. Am scris despre asta pe contul meu de Facebook, unde am avut placerea sa am o intreaga dezbatere pro si contra cu prietenii mei de-acolo.
Cred ca a fost destul de neinspirata deschiderea “serbarilor” cu trupa Akcent si Andra, asa cum cred ca nu trebuia “rupta in doua” zona Piata Unirii - Bd-ul Eroilor cu acel sir de corturi si mese care nu cred ca isi aveau locul langa statuia lui Matei Corvin si langa Biserica Sfantul Mihail sau langa cladirile cu arhitectura baroca din centrul Clujului. Dar, una peste alta, acea prima seara cu pahare goale de plastic pe jos si munti de pet-uri, alaturi de mormane de gunoaie, a fost repede data uitarii de doua zile exceptionale care au urmat.
Atmosfera din Piata Muzeului, din zona strazilor Fortaretei si Inocentiu Micu Klein, din zona Bastionului Croitorilor, sau Caravana cartilor de pe Mihail Kogalniceanu - chiar daca usor dosita - au aratat acea fata asteptata de atata timp pentru Clujul “oras-comoara”.
Concertele Iris si Semnal M din Piata Unirii au adunat in jur de 10.000 de clujeni in zona centrala a Clujului. Dar cu siguranta cel mai reusit eveniment de pana acum in cadrul Zilelor Clujului concertul “unitatii in diversitate”, un concert pregatit anume si care a demonstrat inca o data ca intre romani si maghiari nu exista tensiuni, acestea ramanand strict la nivelul liderilor politici.
Valoarea simbolica a concertului care a reunit Opera Nationala Romana, Opera Maghiara si Filarmonica de Stat Transilvania intr-un concert comun, pentru prima data in istoria acestor institutii, in Piata Unirii, langa atat de disputata si discutata statuie a lui Matei Corvin, a demonstrat tocmai multiculturalitatea acestui oras cu totul si cu totul special, adevarata capitala a Transilvaniei.
A fost o atmosfera de vis duminica incepand inca de la amiaza in Piata Unirii. Arii celebre, virtuosi ai instrumentelor si voci exceptionale au incantat un public extaziat, un public caruia parca nu ii venea sa creada ca se afla in centrul Clujului.
Duminica seara atmosfera de la Zilele Clujului, in Piata Unirii, nu a fost cu nimic mai prejos decat atmosfera de la concerte similare desfasurate la Termele lui Caracalla, in Piata Navona sau pe treptele de la Trinita dei Monti, din Piazza di Spagna din Roma. Aseara, scaunele insirate in piata si miile de oameni din jurul acestora puteau fi mutati fara nici o problema in Piazetta din Porto Cervo sau in fata la Palais des Festivals de Cannes, pe Croisette.
Aseara puteai visa cu ochii deschisi la piata strajuita de Palatul Papilor din Avignon pentru ca recitalul celor trei institutii culturale exceptionale a fost cu adevarat memorabil si cu clara valenta internationala. Astfel de seri si astfel de zile creeaza indiscutabil premizele pentru ca “orasul-comoara” sa candideze cu succes la statutul de Capitala Culturala Europeana.
Pana la urma, Zilele Clujului se pot transforma intr-o reusita, intr-un succes deplin, dar doar daca se va intelege ca aceasta urbe este superioara altora tocmai prin valentele sale culturale reale, prin multitudinea de institutii de cultura si prin “asezamintele universitare” pe care le detine. Zilele Clujului inseamna, in opinia mea, exact un apel asiduu la retrezirea unui spirit special al acestui oras si la valorificarea unor atuuri izvorate din traditie si istorie.
Au fost doua zile din trei excelente. Sa urmarim cu interes pentru a vedea ce urmeaza. Acest eveniment poate pregati cu succes marea desfatare intelectual-culturala de la a 10-a editie a Festivalului International de Film Transilvania, TIFF 2011.
Explicatiile ca Clujul nu trebuie sa aiba manifestari exclusiviste sau prea intelectualiste nu cred ca trebuie sa-si aiba locul in cadrul unor manifestari dintr-un oras european. (Aici am sa-l citez pe amicul meu, Radu Albu-Comanescu, care spunea intr-un comentariu plin de spirit duminica dimineata ca “doar anemicii intelectuali ar putea lua in nume de rau faptul de a dori excelenta desavarsita intr-un oras. Cui nu i-ar conveni un Cluj devenit veritabila unitate de masura a moravurilor urbane, a stilului si a standardului de viata in Romania).
Asta-i Clujul meu si eu cred ca asta e Clujul la care trebuie sa speram toti. Civilizatie si cultura chiar si cu forta, fara playback si flegme pe asfalt...


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page