Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

GREU SE MAI FAC OAMENII OAMENI!"Pietonii reprezinta cea mai mare parte a omenirii. (...) Pietonii au creat lumea. (...) Si cand totul a fost gata, cand planeta noastra a capatat un aspect oarecum civilizat, au aparut automobilistii. Trebuie sa precizam, de altfel, ca si automobilul a fost inventat de pietoni. Dar automobilistii au uitat asta numaidecat si au inceput sa-i striveasca pe sarmanii pietoni blanzi si inteligenti.
Strazile, create de pietoni, au trecut sub stapanirea automobilistilor. Partea automobilistilor agresivi, ni s-a oferit prilejul sa constatam ca "partea carosabila a devenit de doua ori mai lata”, insa, cu toate acestea, “per pedes” fiind, nu mai esti stapan nici macar pe trecerea de pietoni, spatiul indeobste numit “zebra”. Adica, zona aceea pe care te crezi stapan absolut, dar, daca nu esti atent, nu casti bine ochii, si nu esti destul de sprinten, automobilistul te face una cu pamantul. Destul este sa te gandesti cati pietoni parasiti de noroc sunt spulberati, anual, tocmai pe trecerile de pietoni! Chiar si pe trotuare esti obligat, prin unele locuri, sa faci slalom, sa te strecori cu o agilitate de pisica printre autoturismele parcate aiurea. De la o vreme incoace, nu mai sunt suficiente nici macar spatiile verzi din jurul blocurilor. Si nu-i de mirare! Se plange romanul ca-i apasat de nevoi, ca-i stramtorat, dar in unele familii exista chiar doua-trei autoturisme! Nu-i cam mult, intr-o aglomeratie targumureseana cu artere de circulatie din perioada birjelor si a catorva automobile din perioada interbelica?
In postura de pieton, Ostap Bender, personajul lui Ilf si Petrov, a dat, vineri-seara, ora 21.45, de automobilistul care si-a "parcat” autoturismul, cu numar de Ungaria HPK – 352, exact pe trecerea de pietoni din fata magazinului “Danny Market” de pe Bulevardul 1848. Nici macar o palma in dreapta sau in stanga! Exact pe trecerea de pietoni! Iar ca batjocura si sfidarea sa fie si mai mari, a lasat deschise portierele si portbagajul din care "transfera” ceva in autoturismul Audi MS-08-ZJA, sa nu te mai poti strecura oricat ai   incerca. Pietonii erau obligati sa ocoleasca neobrazarea si nesimtirea! Ostap Bender-ul targumuresean a indraznit sa-i atraga atentia vlajganului ca asa ceva nu se face si i-a aratat, printr-un gest fin, fata de nesimtirea lui funciara, obrazul. Atata i-a trebuit!
A urmat un potop de injuraturi: de mama, de bunica, de tot neamul. In postura de buric al pamantului, cu o pornire idioata, a dat drumul unui jalnic resentiment! In loc sa mediteze la o incalcare grava a prevederilor Codului rutier, insul a ales urata manifestare a lipsei totale de bun-simt! Calauzit de ura inutila, de "iluminarile rinichiului” si de "gandirea de rata” - cum se exprima candva regretatul mare poet Adrian Paunescu -, insul a dat acel semnal clar ca se afla pe terenul descalificarii umane tot mai pronuntate, in ultimul timp,depasind plaja bunului-simt pe drumul comportamentului agresiv.
"Talentul” lui este ura, supunandu-se injosirii reducerii lui la absurd. Irascibil, nestapanit, in locul firestilor, necesarelor scuze,  in astfel de situatii, insul a dat drumul nervilor nestapaniti, insultandu-l pe cetateanul platitor de taxe si impozite, cel care nu facea altceva decat sa-l roage sa elibereze trecerea de pietoni. Grobianul atata stie: sa injure ca la gura cortului!
Atat a invatat pana la anii lui.
Iesirea lui agresiva este dovada lacunelor educationale si a lipsei celor sapte ani de acasa. Greu se mai fac oamenii oameni!

LAZAR LADARIU

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page