Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

IN MEMORIAM - Episcopul George Gutiu


A plecat dintre noi, la varsta de 87 de ani, preotul si Episcopul George Gutiu, unul din lunga lista de martiri si marturisitori neinfricati ai Bisericii Greco-Catolice, pilda de credinta si fidelitate fata de crezul in care s-a nascut.
L-am cunoscut in inchisoarea din Aiud, in primavara anului 1952, chiriasi temporari ai aceleiasi mizerabile celule.
Mi-l amintesc bine ca pe un tanar neinfricat, fire de luptator si om de actiune, gata sa sara in ajutorul oricui ar fi avut nevoie (si erau multi printre noi care aveau nevoie, in special cei mai in varsta), increzator in destinul neamului nostru si, mai presus de toate, un profund credincios.

Si-a luat licenta in teologie in 1948 la Blaj, si a fost hirotonit preot in 8 Decemrrie 1948, la o saptamana dupa publicarea sinistrului Decret 358 prin care Biserica Greco-Catolica era pusa in afara legii.
Tanarul preot clandestin s-a implicat, impreuna cu foarte multi altii, in periculoasa misiune de a tine viu spiritul Bisericii Unite cu Roma si a platit scump aceasta fidelitate cu o condamnare la munca silnica pe viata, pronuntata de Tribunalul Militar Bucuresti in 15 Februarie 1952.

"Cred Intr-Una Sfanta Catolica si Apstolica Biserica a fost deviza vietii mele", a afirmat tanarul preot in fata complexului de judecata, cand i s-aacordat ultimul cuvant. "Acesta sa mi se socoteasca ultimul cuvant de om liber."
"Cu acest crez si in acest crez am trait si dupa ce m-am eliberat din  inchisoare, si tot acest crez vreau sa-mi insoteasca zilele pe care mi le va mai da Bunul Dumnezeu" a spus regretatul prelat in 11 Iunie 1990 cand a fost consacrat Episcop al Eparhiei Cluj-Gherla.
L-am reintalnit abia peste 50 de ani, cu ocazia unei vizite la Cluj. Aveam de aceasta data in fata un episcop, de fapt un om blajin, puternic marcat de ani si de suferinta. Ne-am regasit de fapt in aceeasi celula si ne-am reamintit multe intamplari din tineretea noastra chinuita si irosita pentru ca am avut un crez.
Cu odihna vesnica sa te invredniceasca Cel de Sus.

Neculai Popa

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page