Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

CE AM VAZUT LA IERUSALIM ? DRUMUL CRUCII - VIA DOLOROSA
de Preot Paroh Aurel Sas, Las Vegas

„Si indata dimineata, arhiereii, tinand sfat cu batranii, cu carturarii si cu tot sinedriul si legand pe Iisus, L-au dus si L-au predat lui Pilat” (Marcu 15:1)
„Si ducandu-si crucea (Iisus) a iesit la locul ce se cheama al Capatanei, care in evreieste se zice Golgota. Unde L-au rastignit, si impreuna cu El pe alti doi, de o parte si de alta, iar in mijloc pe Iisus” (Ioan 19:17-18).


    (Continuare din editia precedenta)


Popasul 13.
Iisus este coborat de pe Cruce! „Dupa acestea Iosif din Arimateea, fiind ucenic al lui Iisus, dar intr-ascuns, de frica iudeilor, a rugat pe Pilat ca sa ridice trupul lui Iisus. Si Pilat i-a dat voie. Deci a venit si a ridicat trupul Lui. Si a venit si Nicodim, cel care venise la El mai inainte noaptea, aducand ca la o suta de litre de amestec de smirna si aloe. Au luat deci trupul lui Iisus si l-au infasurat in giulgiu cu miresme, precum este obiceiul de inmormantare la iudei” (Ioan 19:38-40).
Asa a fost luat Trupul Sfant al Domnului Iisus de pe Cruce in prezenta mamei Sale, a Evanghelistului Ioan si sub privirea femeilor mironosite si a ucenicilor. Dupa imbalsamarea pentru ingropare, dupa traditia iudaica, a fost asezat intr-un mormant nou, unde a stat trei zile, pana la Inviere, dupa Scriptura care zice: „Si ca a fost ingropat si ca a inviat a treia zi, dupa Scripturi; si ca S-a aratat…” (1 Cor 15:4-5).
Pe acest loc unde a fost luat Domnul Iisus de pe Cruce si dat inapoi Maicii Sale se afla o Capela cu un Altar. Trupul lui Iisus a fost asezat pe o Piatra a Ungerii si pregatit pentru ingropare. Aici a fost uns si infasurat in giulgiul cu miresme, un amestec de smirna, aloe si uleiuri inmiresmate, cum era obiceiul de inmormantare la evrei (cf. Ioan 19:40)
.
Popasul 14.
Iisus a fost inmormantat! „Iar in locul unde a fost rastignit era o gradina, si in gradina un mormant nou, in care nu mai fusese nimeni ingropat. Deci, din pricina vinerii iudeilor, acolo L-au pus pe Iisus, pentru ca mormantul era aproape” (Ioan 19:41-42). Si Iosif, luand trupul, l-a infasurat in giulgiu curat de in, Si l-a pus intr-un mormant nou al sau, pe care il sapase in stanca, si pravalind o piatra mare la usa mormantului s-a dus. Iar acolo era Maria Magdalena si cealalta Marie sezand la mormant.” (Matei 27:59-61).
Astfel, Sfantul Mormant al Domnului Iisus Hristos de la Ierusalim, este cel mai Sfant loc de pe pamant al crestinatatii. Mormantul se afla in centrul Rotondei, intr-un edicul cu ornamente bogate. Mormantul s-a aflat initial intr-o grota sapata in piatra, iar Rotonda a fost construita in jurul acesteia. Piatra Sfanta este acoperita cu o marmura, iar deasupra ei sunt picturi ce reprezinta Invierea Domnului. Mormantul este acoperit de o lespede din marmura slefuita perfect si asezata acolo din 1555. Deasupra Sfantului Mormant ard zi si noapte 42 de Candele: 13 pentru ortodocsi, catolici si armeni, iar 4 pentru copti. Prima incapere din Sfantul Mormant al Domnului Iisus este Capela Ingerului care a rasturnat piatra de la usa Mormantului si a Vestit Invierea lui Iisus, mai intai Mariei Magdalena (cf. Matei 28:1-6).

Reflectie.
Chiar dupa doua mii de ani, cand pasesti pe Urmele lui Iisus, pe Drumul Crucii Golgotei, marile simtaminte ale trairii duhovnicesti depasesc orice ratiune. Iluminarea divina iti da posibilitatea de a vedea spiritual si de a intelege ca Domnul Iisus Hristos a suferit nevinovat pentru mine, pentru tine si pentru ca fiecare suflet sa fie salvat de la condamnarea pacatelor. Vezi spiritual intalnirea reala cu Domnul Iisus, care duce Crucea vietii mele, a tale si a fiecaruia. Traiesti, parca, cea mai trista zi din viata ta, intelegand aceste lucruri, dar la urma simti o mare mangaiere si intarire.
Ajungi sa intelegi ca, din ziua in care fiecare a pacatuit in aceasta viata, ar fi trebuit sa moara, daca Iisus nu ar fi primit sa sufere si sa moara in locul fiecaruia dintre noi cei de azi, de ieri si de maine! Apoi, strabatand Drumul Crucii Domnului Iisus pleoapele ochilor iti zdrobesc lacrimile, care curg din trairile inalte.
Astfel, ajungand la Sfantul Mormant al Domnului, harul Domnului Hristos te intareste, cand iluminarea divina se revarsa si vezi cum Domnul Hristos a primit sa fie ingropat in locul tau!
Sarutand Piatra de pe Sfantul Mormant cu lacrimi de durere, pentru ca ai rastignit si ai ingropat pe Iisus prin pacatele tale, simti o iertare si o intarire, care vin, cred, din Cuvintele Domnului de pe Cruce: „Parinte, iarta-le lor, ca nu stiu ce fac” (Luca 23:34). Iesind din Sfantul Mormant, intri direct in Biserica Invierii, unde incepi sa-ti revii sub razele de Lumina, cred, ale Invierii. Simti o dezlegare, o eliberare, spre pace si liniste.

    Reflectie la intrebarea: De ce a patimit Hristos?
Iata cateva din Sf. Scripturi, care ne vor raspunde: De ce a primit Domnul Iisus Hristos sa moara pe Crucea Golgotei? Si de ce Dumnezeu Tatal a aratat iubirea aceasta?
„Si de la Iisus Hristos, Martorul cel credincios, Cel intai nascut din morti, si Domnul imparatilor pamantului. Lui, Care ne iubeste si ne-a dezlegat pe noi din pacatele noastre, prin sangele Sau” (Apoc. 1:5). Caci v-am dat, intai de toate, ceea ce si eu am primit, ca Hristos a murit pentru pacatele noastre dupa Scripturi” (1 Cor. 15:3).
„Cel ce S-a dat pe Sine (Iisus) pentru pacatele noastre, ca sa ne scoata pe noi din acest veac rau de acum, dupa voia lui Dumnezeu si a Tatalui nostru” (Gal. 1:4). „Daca marturisim pacatele noastre, El este credincios si drept, ca sa ne ierte pacatele si sa ne curateasca pe noi de toata nedreptatea” (1 Ioan 1:9).
„El (Iisus Hristos) este Jertfa de ispasire pentru pacatele noastre, dar nu numai pentru pacatele noastre, ci si pentru ale lumii intregi” (1 Ioan 2:2). In aceasta este dragostea, nu fiindca noi am iubit pe Dumnezeu, ci fiindca El (Dumnezeu) ne-a iubit pe noi si a trimis pe Fiul Sau jertfa de ispasire pentru pacatele noastre” (1 Ioan 4:10).
„El (Iisus) a purtat pacatele noastre, in trupul Sau, pe lemn, pentru ca noi, murind fata de pacate, sa vietuim dreptatii: cu a Carui rana v-ati vindecat” (1 Petru 2:24). „Pentru ca si Hristos a suferit odata moartea pentru pacatele noastre, El cel drept pentru cei nedrepti, ca sa ne aduca pe noi la Dumnezeu, omorat fiind cu trupul, dar viu facut cu duhul” (1 Petru 3:18). „Care S-a dat pentru pacatele noastre si a inviat pentru indreptarea noastra” (Rom. 4:25).
 „El (Iisus) a purtat pacatele noastre, in trupul Sau, pe lemn, pentru ca noi, murind fata de pacate, sa vietuim dreptatii: cu a Carui rana v-ati vindecat” (1 Petru 2:24). „Ca sa se implineasca ceea ce s-a spus prin Isaia proorocul, care zice: „Acesta neputintele noastre a luat si bolile noastre le-a purtat” (Matei 8:17). Iata Scriptura care prezinta: De ce Dumnezeu Tatal a aratat iubirea Sa prin Fiul Sau: „Caci Dumnezeu asa a iubit lumea, incat pe Fiul Sau Cel Unul-Nascut L-a dat ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica” (Ioan 3:16).
Va urma

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page