Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

DUMINICA, 1 MAI 2011, S-A DESFASURAT CEA DE-A XII-A EDITIE A ZILEI ROMÂNIEI PE BROADWAY

Ocidentalismul romanesc, se manifesta de peste doua decenii, dupa iesirea din marasmul comunist, sub diverse forme, in diverse spatii geografice unde traiesc romanii. In „micile Romanii” risipite in lume, romanii dinafara granitelor, reusesc de cele mai multe ori prin eforturi colective sa se prezinte lumii frumos si demn.
Unul dintre cele ma graitoare exemple este „Ziua Romaniei pe Broadway”- New York. Ajuns la cea de a XII-a editie, festivalul se desfasoara in fiecare an in primul weekend din mai. Duminica, 1 Mai 2011, orasul New York, in aria recunoscuta sub numele - Districtul Finaciar, a gazduit pentru o zi Romania in prezentarea sa cultural-artistica.
Binecunoscuta artera Broadway, coloana vertebrala a marelui oras, s-a inchis pentru traficul obisnuit intre strada Fulton si Battery Park, pe o lungime de peste zece strazi si a fost decorata cu drapelele celor doua tari, baloane in culorile tricolorului romanesc, standuri si o scena postata in fata somptuosului Muzeu Ameridian. Timpul a tinut cu noi, o zi frumoasa de primavara, ne-a adus impreuna in numar mare.
 Romanii au venind chiar si din indepartatul Detroit, sau din Washington DC, Boston, Connecticut, precum si din statul vecin New Jersey.
Au venit si oaspeti de acasa, care au tinut prin propriul efort sa fie aproape de fratii lor traitori pe continentul american. Asadar, din tara au venit atat artisti cat si oameni politici. Au fost prezenti: Excelenta Sa Simona Miculescu, ambasadorea Romaniei la ONU, Ministrul Mediului Laszlo Borbely, consulul general al Romaniei la New York, domnul Marian Parjol, deputalul PDL Mircea Toader, deputatul in Camera Reprezentantilor pentru romanii de pretutindeni, Mircea Lubanovici. Artisti indragiti din tara s-au alaturat artistilor si cantaretilor romani care traiesc in New York.
Este vorba despre duetul pop-opera, Romeo & Iulia Solero si prezentatoarea Mihaela serban, creatoarea proiectelor „Gale pentru Romania”. Cei deja amintiti, impreuna cu interpreta de folclor Lia Lungu, cantareata Natalia Sandu, Duo Internationale – Mirela & Niki, cantareata Ani Stanciu, clarinetistul Mihai Donca, solistul Tony Cortez, au facut din Ziua Romaniei, un moment memorabil al acestei editii. Spectacolul s-a desfasurat pe parcursul a sapte ore, cuprinzand atat momente folclorice cat si muzica veche romaneasca si muzica clasica, in forma moderna de pop opera. Mihaela Serban a fost liantul care a rotunjit spectacolul scenic, atat prin apritia sa decorativa, cat si prin ineditul prezentarii. Show-ul a avut momente foarte inalte prin executarea impecabila a repertoriului classic de catre duetul Romeo & Julia Soleno, aplaudati si bisati indelung, sau prin cantecele din deschiderea spectacolului-intitulat „Cantece de Neam si tara” unde, fiecare dintre artistii prezenti, a interpretat un fragment muzical dedicat Romaniei:
· Lia Lungu - De la Dunare la Sena, Ce noroc sa fim romani
· Mirela & Niki - Eminescu
· Romeo & Iulia - De la Nistru pan’ la Prut
 · Natalia Sandu – Noi suntem Romani
 In final, vocile reunite ale artistilor prezenti au interpretat faimosul cantec „Asa-I Romanul”. Recitalurile sustinute de fiecare dintre interpreti ne-au purtat prin toate zonele tarii, din Banat, Oltenia, Ardeal, Moldova, pana in Dobrogea.
Un moment inedit a fost cel al prezentei in public a cunoscutei interprete de folclor Florica Bradu, care a fost invitata in scena de catre subsemnata si care a sustinut un recital surpriza, dar si un duet Florica Bradu-Lia Lungu, cu o suita de hore in care au jucat multi dintre cei prezenti.
 Ansamblul de copii si tineret al Clubului „Banatul” din New York au adus la festival frumusetea jocului romanesc, pastrat aici la mii de kilometrii de tara prin respectul acordat folclorului de catre banatenii din America. Instructorul ansamblului este Ani Stanciu. Dintre oaspetii din tara a fost prezenta si scriitoarea Rodica Lupu, invitata Festivalului American de Poezie (in limba engleza!) de la Los Angeles.
Cuvantul de salut al organizatorului, domnul Stefan Minovici, a fost o scurta trecere in revista a celor douasprezece editii, si o prezentarea a greutatilor financiare pe care acest festival le comporta. Stefan Minovici impreuna cu prezentatoarea acestei editii, Mihaela Serban, au invitat in scena oficialitatile prezente: Excelenta sa, Ambasadorul Romaniei la ONU, doamna Simona Miculescu, domnul Consul General al Romaniei Marian Parjol si viceprimarul New Yorkului, Elisabeth Daly. Acestia au adresat salutul lor campatriotilor nostri... si prin noi Romaniei.
 Presedintele festivalului, domnul Stefan Minovici si sotia Cristina Minovici, organizeaza acest eveniment, in memoria inaintasilor lor, vestita familie - Mina Minovici si din respect si dragoste pentru neamul si tara in care s-au nascut - Romania. Lia LUNGU New York Mai 2011
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page