Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Vizita de lucru a domnului Eugen Tomac, secretar de stat pentru românii de pretutindeni, în Ungaria (4-5 mai 2011)

In perioada 4-5 mai 2011, domnul Eugen Tomac, secretar de stat pentru romanii de pretutindeni, a efectuat o vizita de lucru in Ungaria. In prima zi a vizitei, domnul Tomac a avut o intalnire cu doamna Margareta Tat, primarul din Micherechi, precum si cu membrii Consiliului Local Micherechi, localitate in care peste 75 % dintre cetateni sunt etnici romani. In cadrul intrevederii, doamna primar a facut apel la Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni de a sprijini, in continuare, comunitatea romaneasca din Micherechi, in mod special in ceea ce priveste domeniul educatiei si culturii. In acest sens, domnia sa a solicitat sprijin pentru constructia unui nou centru cultural in localitate. Secretarul de stat a prezentat programele pe care Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni le are in derulare pentru a veni in sprijinul etnicilor romani si a precizat ca autoritatile romane vor continua sa sprijine comunitatea atat de la nivel central, cat si de la nivel local.

Domnul Tomac a vizitat scoala generala din Micherechi, unitate de invatamant cu predare in limba romana, unde studiaza 175 de elevi in clasele I-VIII. Doamna director Maria Patca Petrusan a multumit pentru sprijinul de care s-au bucurat, pana in prezent, elevii si cadrele didactice ale scolii din partea Guvernului Romaniei. Domnul Tomac a adresat multumiri profesorilor pentru implicarea de care dau dovada in activitatea lor si a prezentat programele Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni de care vor beneficia elevii scolii: programul ARC de tabere pentru etnicii romani, programul „Guvernul Romaniei iti trimite o carte”, cursul on-line de limba romana, vizite in Romania la sfarsit de saptamana s.a. In cursul zilei, Secretarul de stat pentru romanii de pretutindeni a vizitat si Liceul romanesc „Nicolae Balcescu” din Jula, unde studiaza, in prezent, 310 elevi, in clasele I-XII. Domnul Tomac a incurajat cadrele didactice sa participe la stagii de pregatire in Romania, precum si participarea elevilor la Olimpiada de limba romana pentru etnicii romani din afara granitelor care se va desfasura la Piatra Neamt. Doamna director Maria Gurzau-Czegledi a multumit Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni pentru sprijinul financiar acordat pentru editarea monografiei liceului. Ulterior, domnul Eugen Tomac a avut o intrevedere cu domnul dr. Görgényi Ernõ, primarul din Jula in cadrul careia au fost discutate posibilitatile de consolidare a cooperarii intre Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni si autoritatile locale din Jula, localitatein care traieste o comunitate importanta de romani.


Domnul Tomac s-a intalnit cu Preasfintitul Siluan Julanul la sediul Cancelariei Episcopiei Ortodoxe Romane din Ungaria si a vizitat Catedrala Romaneasca din Jula. Secretarul de stat si-a exprimat speranta ca viitorul statut de „biserica istorica” acordat Bisericii Ortodoxe Romane din Ungaria va facilita solutionarea unora dintre problemele Episcopiei de la Jula. In cursul dupa-amiezii, secretarul de stat pentru romanii de pretutindeni s-a intalnit, la sediul Consulatului general al Romaniei din Jula, cu reprezentantii Autoguvernarii pe tara a Romanilor din Ungaria (AtRU) si, respectiv, ai Uniunii Culturale a Romanilor din Ungaria (UCRU). In cadrul intrevederilor, au fost analizate posibilitatile de sprijinire a comunitatii romanesti din Ungaria, atat prin intermediul unor proiecte finantate de catre statul ungar, cat si prin intermediul proiectelor Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni. In cadrul intrevederii cu reprezentantii UCRU, domnul Tomac a adresat felicitari pentru apropiata aniversare a 60 de ani de la infiintarea saptamanalului „Foaia Romaneasca”. In cea de a doua zi a vizitei, secretarul de stat a vizitat scoala generala „Lucian Magdu” si gradinita din Batania si s-a intalnit cu domnul Traian Cresta, presedintele Autoguvernarii pe tara a Romanilor din Ungaria, viceprimar al localitatii Batania. Domnul Cresta a multumit pentru sprijinul acordat de statul roman pentru constructia scolii din Batania si si-a exprimat speranta in continuarea finantarii, de catre Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni, a proiectelor menite sa sprijine invatamantul in limba romana in Ungaria. Domnul Tomac a promis trimiterea, cat mai curand posibil, a unei donatii de carte pentru elevii scolii din partea Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni si a sugerat aplicatii comune cu unitati din Romania pentru evenimente comune. La Seghedin, domnul Tomac s-a intalnit cu reprezentantii comunitatii romanesti, la sediul Consulatului General al Romaniei. Secretarul de stat pentru romanii de pretutindeni a precizat ca sunt cunoscute problemele cu care se confrunta si i-a reasigurat de intreg sprijinul Guvernului Romaniei pentru reintegrarea in spiritualitatea romaneasca. Secretarul de stat pentru romanii de pretutindeni a avut o scurta intrevedere cu prefectul judetului si vicerectorul Universitatii din Seghedin. La finalul programului, domnul Tomac a vizitat catedra de Limba si Literatura Romana a Universitatii „Juhasz Gyula” di Seghedin, condusa de doamna dr. Mihaela Bucin.
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page