Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Modelul Oprescu. Sau Johannis?

Pot fi considerati acestia un model de succes? Mai au partidele politice actuale suficienta reprezentativitate? Se mai bucura acestea de increderea cetatenilor?
Sunt un atuu sau o piatra de moara pentru anumiti candidati? Are vreo sansa un independent fara sustinerea unei masinarii de partid in spate? Poate guverna local un independent care nu se bazeaza pe un grup de consilieri apartinand aceluiasi partid? Cat conteaza "potentialul de coalitie", de parteneriat, al unui ales si cat conteaza apartenenta la un anumit partid, fie el si la guvernare intr-un anumit moment si spatiu? Cat de mult conteaza omul si realizarile sale si cat de mult conteaza partidul din care face parte? Pentru cati dintre cetateni conteaza ca un candidat sa faca parte si din partidul pe care il simpatizeaza sau voteaza in mod traditional?
A venit oare vremea independentilor sau partidele continua sa faca legea si sa impuna politici si oameni? Poate fi un ales independent mai atractiv pentru un guvern decat un ales apartinand unui partid de opozitie? Local se castiga sau se pierde daca alesul/alesii este/sunt independenti?... Sa incercam sa raspundem la ultima intrebare. Cu siguranta, se castiga daca la Putere, adica la nivel national, va guverna un partid sau o coalitie aflata in opozitie cu partidul unui eventual ales de o anumita culoare politica. Probabil vor fi mai usor de sustinut proiectele unui independent decat ale unui reprezentant al Opozitiei. Sau poate nu? Poate statul roman va fi atat de modernizat incat nu va mai conta apartenenta politica, culoarea politica a unui ales si vor conta doar proiectele coerent si serios sustinute...DA, asta prin 2099, eventual!
A venit oare vremea independentilor? Greu de raspuns acum si aici... Are sanse sa culeaga un independent cu realizari personale si profesionale voturi de la votantii traditionali ai mai multor partide aflate in competitie de-a lungul timpului? Cat se voteaza omul si cat partidul? La nivel local. Probabil conteaza mai mult un om care s-a validat la nivelul comunitatii prin realizari decat unul care are avantajul "recomandarii" unui partid. Sau poate nu...? Probabil un independent ar avea avantajul de a juca dupa reguli negociate si asumate impreuna cu cei aflati in partide cu politici aparent divergente. Poate un independent ar pune interesul comun inaintea unui eventual interes de partid? Sau poate, din contra, interesul unor "grupuri de interes", al unor centre de presiune ar fi pus inaintea unor interese ale comunitatilor...
Sau nu? Ce ar putea suplini masinariile disciplinate de partid, formate din activisti, militanti, in cazul unui independent? Voluntarii? Un grup de activisti platiti? Membrii vreunei organizatii civice, ai unui sau unor ONG? Cat de greu va guverna un eventual ales fara a avea sprijinul unui grup propriu de consilieri? Dar cum ar guverna oare un ales al unui partid ai carui consilieri nu ar ocupa decat un sfert din totalul locurilor din forul deliberativ local? Mai dificil sau mai usor decat un independent? Greu de spus... Care ar fi avantajul independentului in fata unui ales de o anumita culoare politica? Oprescu guverneaza astazi Bucurestiul si are mari sanse sa mai castige un mandat. Johannis, un caz atipic totusi, a candidat din partea FRDG, o formatiune insa fara vlaga, doar cu o imagine excelenta, cea "a sasului gospodar si serios", o imagine prezenta in mentalul colectiv al ardelenilor din Sibiu, va castiga cu siguranta al patrulea mandat in fosta capitala culturala europeana. La Timisoara, Ciuhandu a luat 3 mandate consecutiv si abia acum pare ca va pierde, a candidat din partea unei formatiuni politice doar cu istorie si traditie, din pacate fara nerv si forta in actualitatea ultimilor 11 ani, PNTCD.
Am scris acest text nu cu gandul la Cluj, desi probabil foarte multi s-au gandit deja la asta, ci la Deva, la situatia speciala a unui prieten vechi si drag, Mircia Muntean, primar liberal aflat la al treilea mandat, care a fost exclus saptamana trecuta din partidul pentru care a ars si a trait, PNL. Mircia a fost cel care a reusit sa construiasca o filiala a unui partid de dreapta, PNL, in ultimii 10 ani printre cele mai puternice 3 filiale PNL din Transilvania, intr-un judet traditional de stanga, Hunedoara. Saptamana trecuta a fost aruncat ca "o masea stricata" din PNL, desi se bucura de o notorietate de 99% in judet si de o incredere de peste 60%! Foarte probabil va candida ca independent si va lua inca un mandat de primar sau va candida la Judet si il va invinge pe unul dintre cei care l-au alungat din partid, actualul presedinte tot PNL, Molot. Imaginea PNL la nivel national are de suferit prin astfel de gesturi. Mircia Muntean se confunda cu PNL, la Hunedoara. Grupul actualilor si viitorilor "alesi" independenti a castigat insa un nou membru iubit si apreciat de comunitatea locala. Cine urmeaza?
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page